Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Pasākumi

13
Decembris
Piektdiena
12:00

Latviešu tradicionālo masku izstāde „Starp divām saulēm”

Latvijas Dabas muzejs
Kr.Barona iela 4, Rīga

Līdz 2. martam Latvijas Dabas muzejā ir apskatāma Latviešu tradicionālo masku izstāde „Starp divām saulēm”, kas demonstrē mūsu senču dzīvesziņu un veidu, kādā satiekamies ar citādo – mītisko un viedo tēlu pasauli.

Senāk cilvēku dzīves ritms bija cieši saistīts ar norisēm dabā. Rudenī un ziemā, kad lauku darbi apdarīti, cilvēki varēja vairāk pievērsties senču pieminēšanai un svētku svinēšanai. Dabas muzejā ir eksponēti 38 masku tēli, kādus cilvēki tradicionāli izmantoja laikā no Miķeļiem līdz Meteņiem. Maskas darinātas, balstoties uz teicēju liecībām un pētnieku aprakstiem. Tēlu veidošanā izmantoti dabīgas izcelsmes materiāli un priekšmeti, kas sastopami latviešu zemnieku sētās un pielāgoti masku ietērpam. Izstādi papildina arī priekšmeti no muzeja zooloģijas krājuma, kas skaidro dabas norišu kontekstu maskošanās laikā.

Aicinām apmeklēt izstādi un uzzināt, kad un kāpēc, svinot svētkus, cilvēki pārģērbās par lāčiem, kazām, dzērvēm, čigāniem, budēļiem vai ķekatām un kā maskošanās tradīcijas saglabājušās līdz mūsdienām. Izstādē ir iespēja ne tikai izpētīt pašas maskas, bet vērot videofilmu un aizpildīt darba lapas.

Ieejas maksa: Pieaugušajiem: 1,20 €, studentiem un pensionāriem uzrādot apliecību: 1,00 €, skolēniem: 0,60 €.

Norises laiks: 13.12.2013. 12:00 - 02.03.2014. 12:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV