Otrdiena, 07.Maijs 2024. » Vārdadienas svin: Henrijs, Jete, Henriete;

Pasākumi

7
Februāris
Piektdiena
12:00

Izstāde „Pilna bufete ar zirgu uzraudzību”

Ogres Vēstures un mākslas muzejs
Brīvības iela 15, Ogre, Ogres nov., LV-5001

No 7. februāra līdz 29. martam Ogres Vēstures un mākslas muzejā skatāma izstāde „Pilna bufete ar zirgu uzraudzību”. Tās nosaukums, gana neikdienišķs mūsdienām, itin bieži sastopams uz 20.gadsimta pirmajā pusē izdotajām afišām. Izstādes tēma- „Ogres novads 1920.-40. gadu afišās”.

Šī izstāde ir unikāla ar precīzo ieskatu tā laika ikdienā un svētkos, ar daudzām lietām, kas toreiz bija tik pašsaprotamas, bet mūsdienās šķiet neiedomājamas. 

Ogres Vēstures un mākslas muzejā glabājas plaša 1920.- 1940.gados izdotu afišu kolekcija – kopskaitā 579 afišas no kurām daļa apskatāma šajā izstādē. Tajās aplūkojams plašs Ogres pilsētā un novadā notikušo pasākumu spektrs – teātra izrādes, lekcijas, sporta pasākumi, gadskārtu svinības, balles, karnevāli, gadatirgi , loterijas u.c. Afišas sniedz plašu informāciju par sabiedriskajām organizācijām, teātra trupām, režisoriem, diriģentiem. Uzmanības vērts ir arī afišu mākslinieciskais noformējums, rakstības stils un izteiksmes veidi. Nereti uz tām norādītas arī tipogrāfijas, kuras veica konkrēto pasūtījumu.

Latvijā afišu vēsture nav pētīta, tomēr tā cieši saistīta ar procesiem Eiropā. Izstādes autors Arno Smiltnieks uzver, ka „joprojām Latvijā nav vienotas terminoloģijas, nav īsti zināma robežšķirtne, kur beidzas informatīva afiša, kur sākas māksliniecisks plakāts, jo nereti arī dažādu pasākumu afišas greznotas ar mākslinieciskiem zīmējumiem, vinjetēm un dekoratīviem burtiem”.

Norises laiks: 07.02.2014. 12:00 - 29.03.2014. 12:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV