Pirmdiena, 29.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Raimonds, Laine, Vilnis;

Pasākumi

10
Aprīlis
Ceturtdiena
15:00

Māksla un Pirmais pasaules karš

Mākslas muzejs Rīgas Birža
Doma laukums 6, Rīga

Ceturtdien, 10. aprīlī, plkst. 15.00 Mākslas muzejā Rīgas Birža norisināsies cikla  "Māksla un Pirmais pasaules karš" 3. lekcija "Kino mobilizācija Pirmajā pasaules karā – Francijas piemērs". 

Lekcija veltīta Pirmā pasaules kara atspoguļojumam Francijas kino, parādot tā attēlojuma evolūciju kara gados.

Pēc vispārējas mobilizācijas 1914. gada augustā, kas iztukšo studijas, profesionāļi pakāpeniski reorganizējas un bez īpašām oficiālām norādēm uzsāk patriotisku filmu veidošanu. Tā, iedvesmojoties no 19.gs. kara attēlojumiem glezniecībā, top darbi, kas Limjēru filmu stilā slavina nācijas talantus. Šī kino produkcija, kas strauji pieaug līdz 1916. gadam, bet pēc tam, nedaudz samazinoties, atkal piedzīvo izaugsmi 1918. un 1919. gadā, ir „kultūras karu”, tā laika personību sarežģītās „pret kara” attieksmes un piekoptās konfliktu atspoguļojošās prakses sastāvdaļa. Tā kā neviens no režisoriem nebija reāli piedzīvojis kauju šoku, tad viņu redzējums, tāls no realitātes, tomēr atbilda tādām tradicionālajām vērtībām kā gods, patriotisms un varonība.

L. Perē, kas ir viens no redzamākajiem šajā jomā, 1915. gadā piedāvā filmu Une Page de gloire, kas vēl ir tuva 1870. gada kara ikonogrāfijai. David Wark Griffith, Cecil B. DeMille, Thomas Harper Ince filmas, kuras daži Francijā sāk iepazīt 1916. gadā, iezīmē nozīmīgu evolūciju. Amerikāņu kinoprodukcijas mūsdienīgums maina redzējumu Francijā un neatgriezeniski pārveido tās kino, liekot pamatus tā sauktajām kara filmām. 

Lekciju vadīs Lorāns Verē, jaunās Sorbonas – Paris 3 universitātes kino vēstures lektors, franču kino Pirmā pasaules kara un starpkaru perioda speciālists. 

Lekcija franču valodā ar tulkojumu latviešu valodā.

Norises laiks: 10.04.2014. 15:00

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV