Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Ilzes Avotiņas gleznu izstāde „Sapnis par Laimi” skatāma līdz 7. novembrim

Ivonnas Veihertes Mākslas galerija, 26.10.2009. 10:24

No 9. septembra līdz 7. novembrim Ivonnas Veihertes Mākslas galerijā apskatāma gleznotājas Ilzes Avotiņas gleznu izstāde „Sapnis par Laimi”.
Ilzes Avotiņas gleznu izstāde „Sapnis par Laimi” skatāma līdz 7. novembrim

Ilzi Avotiņu Latvijas mākslā pazīstam ar viņai raksturīgo spilgto, luminiscējošo krāsu paleti, kam aizsākumi jau kopš 1991.gada, kad māksliniece no ārzemēm atveda dažus trauciņus ar fluoriscējošo akrilu. Ar šo brīdi Ilzes Avotiņas gleznu krāsainība sāka attīstīties līdz galējai konskvencei, kas tomēr pa spēkam tikai gleznotājam ar izcilu krāsu, mēra un stila izjūtu. Tobrīd vispārpieņemts bija uzskats, ka Avotiņa veiksmīgi atradusi savu oriģālu un atpazīstamu glezniecisko valodu. Krāsainības galējais punkts ir sasniegts. Kur vēl tālāk?

Tomēr pirms četriem gadiem kā pārsteigums sekoja Ilzes Avotiņas Parīzes ceļojuma iespaidotie darbi, kas vēstīja, ka māksliniece nebūt nevēlas apstāties pie jau atrastām un sasniegtām glezniecības kvalitātēm. Avotiņa pārliecinoši nodemonstrēja arī savu smalki tonālo glezniecisko varēšanu bāli pērļainā krāsu gammā, kas arī, izvēloties šādu glezniecisko valodu, mainīja kompoziciju noskaņu, pastiprinot romantiku un maigumu, kā arī delikāti apspēlēja smalkākās vienas - pelēcīgās - krāsas  skalas nianses.

Ekspozīcija galerijā veidota divās daļās. Vienā - minētie Parīzes iespaidā tapušie darbi, kas māksliniecei īpaši mīļi un pat nebija tikuši izstādīti, bet otru daļu veido jaunākie, Venēcijas apmeklējumam veltītie darbi, kas ar izdomu bagātajās kompozīcijās atkal atgriež skatītāju Ilzei Avotiņai raksturīgo spilgto krāsu pasaulē. Tagad kompozīcijas kļuvušas salīdzinoši monumentālākas, vērienīgākas un pat tematiski nozīmīgākas, atsakoties no vibrējošās krāsainības un intimitātes.

Šīs izstādes atslēgas darbs - “Sapnis par Laimi”. Kā neapzināts izaicinājums mūsdienu mākslas snobiskajai gaisotnei šodien šķiet pat tas, Ilze Avotiņa savā mākslā nekautrējas sirsnīgi runāt ne par Sapni, ne par  Laimi. Metaforās tiek runāts par Latviju.


Ilzes Avotiņas izstāde „Sapnis par Laimi” būs apskatāma līdz 2009.gada 7.novembrim Ivonnas Veihertes Mākslas galerijā, Z.A. Meierovica bulvārī 6 – 1.    

Galerijas darba laiks no otrdienas līdz piektdienai 12 -18, sestdien 12 – 16, tālrunis papildus informācijai +371 67325386.

www.veiherte.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV