Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Tiks atklāta Ilzes Avotiņas izstāde “Laimes Lācis”

Galerija Alma, 05.05.2010. 17:50

Galerijā Alma  no 7.maija līdz 8. jūlijam būs skatāma Ilzes Avotiņas izstāde “Laimes Lācis”.
Tiks atklāta  Ilzes Avotiņas izstāde “Laimes Lācis”

Gleznotāja, kura atpazīstama pēc  spilgti luminiscējošo krāsu klājumu pretnostatijuma, vibrējošas  filigrāni  izstrādātas ornamentikas un iracionāla, pasakai vai sapnim  līdzīga  izteiksmes veida, izstādē  “Laimes Lācis” ar monumentālu skaidrību un vērienu personificējusi cilvēka  jūtas - vizualizēta laimes  piestrāvota Mīlestība, žilbinoši košs Prieks,  pozitīvas enerģijas pārpilns Spēks.

Prieks, Laime, Spēks,  Mīlestība -  tās ir metaforas par Latviju.

Ideja māksliniecei radusies pagājušajā gadā Madridē, ieraugot un sajūtot šīs pilsētas simbola – lāča spēku un enerģiju. Tad arī nolēmusi, ka Madrides lācis jāņem līdzi uz Latviju, lai tas kā Andreja Upīša ”Laimes lācis” Sūnu ciemā iedvesmo Latvijas cilvēkus pozitīviem darbiem, kuri nesīs labus laikus Latvijā.

Darbi pārsvarā gleznoti tieši Spānijā mākslinieces uzturēšanās laikā Barselonā, tādēļ kompozīcijās blakus latvju meitenei zīļu vainadziņā atrodami arhitekta Antonio Gaudi Guela pils skulpturālo objektu fragmenti, Madrides simbols zemeņu koks un tēls, ko inspirējusi aktrise Penelope Krūza.

Tumši sarkanajā telpā izstādīts darbs, kurā  māksliniece atspoguļojusi  ciešanas - cilvēka visdziļākās dvēseles sāpes . Tā ir Rogīra Van der Veidena gleznas „Kristus noņemšana no krusta” interpretācija (1435. Prado muzejs Madridē). Darbs ir ļoti personisks - Ilze Avotiņa to veltījusi sava tēva gleznotāja  Harija  Kārkliņa  piemiņai

Ilzes Avotiņas gleznas atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Krievijas Kultūras ministrijas īpašumā, privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.
Galerija Alma:
Rūpniecības iela 1, Rīga                                                                                          
T:  +371   67322311                                                                  
www.galerija-alma.lv

Attēlā  : Ilze Avotiņa. Laimes Lācis.2009. akr./a.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV