Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Zentas Loginas darbu izstāde "Constellation"

Emma Ozoliņa, 11.07.2011. 10:07

No 11. jūlija līdz 2. septembrim galerijā Alma apskatāma Zentas Loginas (1908 - 1983) izstāde “Constellation”.
Zentas Loginas darbu izstāde "Constellation"

"Constellation – vārds, kas apzīmē debesu spīdekļu izkārtojumu debess jumā. Mākslas darbu kopa, kas glabājas Zentas Loginas fonda kolekcijā, neapšaubāmi ir kā spožs zvaigznājs, kas atspīdējis līdz šodienai no visumā patumšā padomju perioda zemajām mākslinieciskās brīvības debesīm. Par zvaigžņu konstellāciju sauc arī apstākļu kopumu, kas palīdz vai traucē notikumu gaitai. Var teikt, ka tā bija reti nelabvēlīga Zentas Loginas daiļradei laikā, kad tā patiešām atraisījās un uzplauka. Tomēr pašas mākslinieces mērķtiecība un konsekvence savu ideju īstenošanā panākusi to, ka konstellācija mainās, diemžēl pārāk vēlu un lēni: ja Latviešu māksla oficiālās institūcijas pēc inerces izturas distancēti pret savulaik netaisnīgi izraidītās kolēģes mantojumu, tad bez tā gandrīz neiztikt padomju perioda pārskatos ārzemēs, kur speciālisti taujā: „Bija latviešu mākslā nonkonformisms vai ne?" Uz diezgan kolaborācijai atvērtā latviešu mākslas mantojuma fona ir iespēja atbildēt, ka vismaz viena māksliniece ir gadu desmitiem strādājusi tikai mākslas vārdā, nerēķinoties ar statusu vai peļņu, un viņas mākslas, tāpat kā pārliecības iedvesmojošais starojums nav zaudējis spēku joprojām," komentē izstādes kurators Vilnis vējš.

Izstādes mērķis ir eksponēt pārliecinoši spožus abstrakcionisma un modernisma līniju pārstāvošus darbus, latviešu nonkonformisma mākslas zelta fondu – maz apzinātas nacionālās vērtības, kas pieder latviešu laikmetīgās mākslas vismazāk izpētītajam posmam, parādīt spilgtu domāšanas veida un radošās pieejas paraugu, spēcīgas personības novatorisko veikumu, kurš nav zaudējis savu diženumu arī 21.gadsimtā.

Ekspozīcija ietver mākslinieces 60/70 gadu darbus - eksperimentus ar apjomu un faktūrām glezniecībā, autortehnikā veidotus objektus un skulptūras – darbi ,kuri atspoguļo viņas dziļo interesi par kosmosu, filozofiju, zemapziņu.

Izstādes kuratori: Astrida Riņķe, Vilnis Vējš.

Izstāde tapusi sadarbībā ar Zentas Loginas fondu.

Publicitātes foto: Planēta raud. Autortehnika,195 x 73 cm ,1973

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV