Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Apgāds "Jumava" laidis klajā grāmatu "Vija Artmane. Sirdī palikušie"

Lauma Pliena, 22.01.2009. 13:05

Apgāds "Jumava" laidis klajā grāmatu par latviešu teātra un kino leģendu Viju Artmani "Vija Artmane. Sirdī palikušie", kas ir aktrises atmiņu stāstījums par savās lomās satiktajiem un sirdī palikušajiem, ko uzklausījusi un pierakstījusi grāmatas autore Līga Blaua.
Apgāds "Jumava" laidis klajā grāmatu "Vija Artmane. Sirdī palikušie"

Latviešu teātra un kino leģenda Vija Artmane savās lomās satikusies ar lieliskiem aktieriem. Pēc dažas spožas saspēles vēlāk radušies mīti, romantiskas versijas, arī tenkas… Bet patiesību zina tikai viņa. Kādas attiecības palikušas kā noslēpums, jo tās bija īstas un dziļas, tāpēc — citiem nerādāmas. “Visi mani partneri bija brīnišķīgi, bet daži — īpaši,” teica aktrise. Šis ir Vijas Artmanes stāsts par īpašajiem.

Vija Artmane:
“Lomas ir jāsargā no dzīves kaislībām. Skatuves kaislība ir viens, un dzīves kaislība pavisam kas cits. Lomās esmu satikusies ar daudziem brīnišķīgiem partneriem, bet man jāsaka, latviešu aktieri ir īpaši. Viņi deg, viņos ir tā kvēle, kas silda un aizdedzina.”
Līga Blaua, grāmatas autore:

“Mēs bijām norunājušas, ka Vija stāstīs par saviem lomu partneriem, bet atmiņas mēdz mest līkumus un iegriezties sānceļos, jo tādā dzīves gājumā viss ir cieši saistīts. Un tāpēc arī šajā grāmatā ir atmiņu atkāpes un blakus domas, kas, atceroties partnerus un lomas, aizveda kādā notikumā un pie cilvēkiem, kuri Vijas dzīves ceļā tāpat atstājuši savas pēdas. Kad biju uzrakstījusi Vijas Artmanes atmiņu pieskārienus un to, ko viņa gribēja pateikt lomās satiktajiem un sirdī palikušajiem, kad darbs bija nodots izdevniecībā, pāris nedēļas vēlāk nāca skumjā zaudējuma ziņa. Veļu laikā klusi un nevienu ar sevi neapgrūtinot visu laiku izcilākā latviešu aktrise Vija Artmane bija aizgājusi. Viņas zvaigznei Visumā, vārdā Artmane, dots 4136. numurs, bet nospēlētajās lomās viņa bija, ir un paliks pirmā un vispožākā.”

Grāmatas atbildīgā redaktore Evija Veide, mākslinieks - Arnis Rožkalns. noformējumam izmantotas fotogrāfijas no Vijas Artmanes personiskā arhīva, kā arī Māra Buholca, Jāņa Deinata, Ērika Fridrihsona, Imanta Ķīkuļa, Ginta Māldera u. c. foto attēli.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV