Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

"La Comédie Française" viesizrāžu ietvaros notiks pieredzes apmaiņas programma

Liene Jakovļeva, 26.01.2009. 11:13

3. un 4. februārī Dailes teātrī ar divām komēdijām vienā vakarā viesosies franču teātra ikona "La Comédie Française" – pasaules vecākais nacionālais teātris. Viesizrāžu laikā Latvijas Jaunā teātra institūts ciešā sadarbībā ar Dailes teātri un Francijas Kultūras centru piedāvās profesionālās pieredzes apmaiņas programmu teātra administratīvajam un mākslinieciskajam personālam.
"La Comédie Française" viesizrāžu ietvaros notiks pieredzes apmaiņas programma

4. februārī no plkst. 11.00 līdz 13.00 Dailes teātra Mazajā zālē notiks Mihaila Gruzdova vadītās Dailes teātra 9. studijas - Latvijas Kultūras akadēmijas aktieru kursa un "La Comédie Française" aktieru radošā tikšanās. Tikšanās laikā franču aktieri atklās teātra mākslinieciskos principus un prezentēs aktieru tehnikas nianses, kā arī kopā ar diskusijas dalībniekiem apspriedīs Dailes teātrī izrādītos viencēlienus. Uz šo tikšanos laipni gaidīti arī citi teātra mākslas studenti un profesionāli aktieri.

Pēc tam no plkst. 14.00 līdz 16.00 turpat notiks "La Comédie Française" administratīvās direktores un režisores Mirjela Maijeta (Muriel Myette) tikšanās ar Latvijas valsts un neatkarīgo teātru direktoriem, producentiem un turneju menedžeriem. Kolēģe no Francijas iepazīstinās ar repertuāra plānošanas principiem un "La Comédie Française" regulāri praktizēto sadarbību ar starptautiskām mākslinieku komandām un ārvalstu režisoriem, kā arī aplūkos starptautisko turneju plānošanas un organizēšanas nianses. Sarunā piedalīsies arī citi "La Comédie Française" administrācijas pārstāvji.

Plašāka informācija iegūstama, zvanot uz Latvijas Jaunā teātra institūtu (76212631).

"La Comédie Française" trupa jau no 13. novembra līdz 8. februārim oficiālā turnejā viesojas jaunajās Eiropas Savienības dalībvalstīs Bulgārijā, Rumānijā, Polijā, Slovākijā, Ungārijā, Slovēnijā, Čehijā, Lietuvā, Latvijā un Igaunijā, piedāvājot skatītājiem "Théâtre du Vieux-Colombier" producētas izrādes. Projektu piedāvā Francijas kultūras centrs Francijas prezidentūras Eiropas Savienībā notiekošās Eiropas kultūras sezonas ietvaros ar CulturesFrance finansiālu atbalstu.

"La Comédie Française" - Franču Komēdijas teātris jeb Moljēra nams – ir pasaules vecākais nacionālais teātris. 1680. gadā pazīstamā aktiera, režisora un dramaturga Moljēra trupai to dibinājis Saules karalis Ludviķis XIV. Gadsimtiem ilgi šis teātris pulcinājis sava laika slavenākos aktierus un režisorus, padarot "La Comédie Française" par vispazīstamāko franču teātri pasaulē.

Slavenā teātra trupa Rīgā jau viesojusies 20. gadsimta 60. gadu beigās, toreizējā Drāmas teātrī rādot divas Moljēra komēdijas. Šoreiz, izvēloties Dailes teātra Lielo skatuvi, skatītājiem tiks piedāvātas divas komēdijas – Žana Batista Moljēra "Les précieuses ridicules" („Smieklīgās daiļavas”) un itāļu mūsdienu dramaturga Spiro Šimones (Spiro Scimone) "La Festa" („Jubileja”).

Moljēra komēdiju "Smieklīgās daiļavas" iestudējis britu režisors Dans Džemets (Dan Jemmett). Lomas tajā atveido izcilas franču teātra zvaigznes - Katrīna Ferāna (Catherine Ferran), Katrīna Jēgela (Catherine Hiegel), Mišels Favorī (Michel Favory), Andžejs Severins (Andrzej Seweryn), Seržs Bagdasarjans (Serge Bagdassarian) un Floransa Žanā (Florence Janas).

Cilvēki izmisīgi cenšas sekot modei. Mode tiek uztverta pārāk nopietni. Šis farss turpinās gadu simteņiem. Ar lugu "Smieklīgās daiļavas" (1659) savulaik aizsākās Moljēra slava un dramaturga karjera. Tas ir izsmējīgas satīras pārpilns stāsts par divām naivām provinces skuķēm, kuras, pilsētnieču ārišķīgā manierīguma apreibinātas un vēloties atdarināt pārizsmalcinātās galvaspilsētas modes dāmas, atraida savus pielūdzējus, lai uzmanību veltītu par marķīziem pārģērbtiem sulaiņiem. Moljēra smiekli ir dzēlīgi – sabiedrības samākslotības un virspusējības atmaskojums savu aktualitāti nav zaudējis vēl joprojām.

Itāļu dramaturga Spiro Šimones (Spiro Scimone) luga "Jubileja" vēsta par kādu laulātu sicīliešu pāri, kura kopdzīve vainagojas ar trīsdesmit gadu kāzu jubileju. Trīsdesmit gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai noskaidrotu, kurš ir noteicējs savstarpējās attiecībās, un izkoptu kopīgās ģimenes tradīcijas un rituālus. Ikkatra saruna par laiku vai vēlamo piena daudzumu kafijā papildina šī dueta nebeidzamo pārmetumu virkni. Savukārt abu vienīgais dēls atļaujas vest uz guļamistabu meitenes, kuras laiku pa laikam piemirst savu apakšveļu ģimenes netīrās veļas grozā. Tomēr šodien, iespējams, viss mainīsies. Cerību pilna ir pienākusi jauna kāzu gadadiena. La Festa - svētku diena, jubileja.

Izrādes režisors ir jaunā bulgāru režijas zvaigzne Galins Stoevs (Galin Stoev). Lomās Katrīna Jēgela (Catherine Hiegel), Žerārs Žirudons (Gérard Giroudon) un Seržs Bagdasarjans (Serge Bagdassarian).

Abos viencēlienos tiks nodrošināts virstitru tulkojums latviešu un krievu valodās.

Biļetes uz "La Comédie Française" viesizrādēm Rīgā var iegādāties Dailes teātra un "Biļešu Paradīzes" kasēs, kā arī internetā www.bilesuparadize.lv.

"La Comédie Française" viesizrādes Rīgā atbalsta Reval Hotels, l’Oréal un JC Decaux. Viesizrāžu patrons – būvfirma RE&RE.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV