Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Februārī Valmieras Drāmas teātrī pirmizrāde - A.Čehova "Ķiršu dārzs"

VDT Mārketinga daļa, 28.01.2009. 13:00

13. februārī Valmieras Drāmas teātra Apaļajā zālē notiks pirmizrāde Antona Čehova „Ķiršu dārzam” Oļģerta Krodera režijā. Galvenajā Ļubovas Raņevskas lomā aktrise Ieva Puķe.
Februārī Valmieras Drāmas teātrī pirmizrāde - A.Čehova "Ķiršu dārzs"

Līdz šim Kroders ir iestudējis visas Čehova „lielās” lugas, dažas pat vairākas reizes, un tikai „Ķiršu dārzs” līdz šim palicis ārpus režisora daiļrades. Taču nupat ir pienācis laiks arī tam. „Luga atbilst šim laikam, tas ir par mums! „Ķiršu dārzs” - tā ir pirmā absurda komēdija,” uzskata O.Kroders.

Krodera iestudējums patiešām ir komēdija, kā to paredzējis Čehovs, kam pašam nemaz īsti neesot paticis Maskavas Dailes teātra pirmuzvedumu liriski bēdīgais tonis. Patiesībā situācija ir absurda: bankrota priekšā cilvēki tā vietā, lai ieklausītos saprāta balsī un meklētu risinājumu savām problēmām, atdod garāmejošiem diedelniekiem pēdējo naudu un rīko ballītes.

Daiļā muižas un ķiršu dārza īpašniece Ļubova Raņevska (Ieva Puķe), tikko ieradusies no Parīzes, ilgojas atgriezties pie pamestā mīļākā, ļauj īpašumam iet postā, jo jebkura darbošanās viņai liekas neizturami banāla. Tikmēr viņas brālis Leonīds Gajevs (Tālivaldis Lasmanis) būvē gaisa pilis, plāno glābšanas darbus - pat skaitot „pirmkārt, otrkārt...”, bet aizmirstot plānoto jau tajā pašā brīdī. Katrs no muižas iemītniekiem cenšas kaut kā sakārtot savu dzīvi, pārējos īpaši vērā neņemot.

„Visi tikai muld un neko nedara, gluži kā mūsdienās, kad politiķi meklē risinājumu, nepārvaldot reālo situāciju,” režisors ir skeptisks pret izrādes aristokrātiskajiem varoņiem, un izrādē tas ir patiešām smieklīgi. Tikpat smieklīgi viņam šķiet tie, kas cenšas uzlēkt augstāk par savu sēžamvietu: tirgonis Lopahins, mūžīgais students Trofimovs, kas aiz filozofiskiem murgiem slēpj nepārejošu pubertāti, sulainis Jaša - provinces mefistofelis un donžuāns vienā personā un dzejas mīļotāja, kuras deklamācijas ir tikpat patētiskas, cik apstulbinošas.

Izrādes scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece – Ilze Vītoliņa, komponists – Emīls Zilberts.

Lomās: Ieva Puķe, Tālivaldis Lasmanis, Krišjānis Salmiņš, Inga Siliņa, Elīna Vāne, Agris Māsēns vai Aigars Vilims, Kārlis Neimanis, Skaidrīte Putniņa, Oskars Morozovs, Māra Siliņa vai Māra Mennika, Rihards Rudāks, Aigars Apinis, Paulis Nimrods, Ivars Vanags, Terēze Lasmane, Ruta Birgere un Regīna Devīte.



Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV