Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Paziņojot par seriāla „Neprāta cena” veidošanu, TV3 pārkāpj autortiesības

LTV Sabiedrisko attiecību nodaļa, 04.02.2009. 12:57

VB SIA „Latvijas Televīzija” (LTV) pēc iepazīšanās ar medijos izplatīto informāciju, ka SIA „TV3 Latvia” (TV3) radusi iespēju turpināt seriāla „Neprāta cena” uzņemšanu, šodien nosūtījusi vēstuli TV3, kurā pauž neizpratni un vērš uzmanību uz vairākām niansēm, kuras ir pretrunā gan ar ētiku, gan pastāvošo LR Autortiesību likumu.

„Seriāla „Neprāta cena” autortiesības pieder Latvijas Televīzijai, un jebkāda seriāla turpmāka izmantošana, tostarp seriāla nosaukuma izmantošana, seriāla sižetiskās līnijas turpināšana, seriāla un tā scenārija pārveidošana ar mērķi radīt audiovizuālu darbu un/vai jau esoša darba turpinājumu pārraidīšanai (publiskošanai) televīzijā vai citos audiovizuālajos medijos kā tikai Latvijas Televīzijas programmās nav atļauta un nekad netiks pieļauta,” vēstulē uzsver LTV ģenerāldirektors Edgars Kots. Viņš arī akcentē, ka tieši Latvijas Televīzija ir seriāla „Neprāta cena” idejas autore un ražotāja, tāpēc LTV pat nepieļauj iespēju, ka seriāls, kas iemantojis ievērojamu LTV1 skatītāju uzticību, tiktu veidots citā televīzijā.

Jau šobrīd TV3, vēršoties ar augstāk minēto paziņojumu masu medijos, rīkojusies neētiski un pretlikumīgi, rupji pārkāpjot LTV ekskluzīvās tiesības uz seriāla „Neprāta cena” nosaukuma izmantošanu.

E. Kots informē, ka līdz šim jau notikušas un arī šobrīd notiek sarunas par finansējuma piesaistīšanu no sponsoriem par seriāla „Neprāta cena” turpināšanu Latvijas Televīzijā. Tāpēc TV3 paziņojums masu medijos ir radījis neizpratni vairākos potenciālajos seriāla „Neprāta cena” sponsoros, un šādu paziņojumu rezultātā ir būtiski apdraudēta seriāla „Neprāta cena” sponsoru piesaiste seriāla turpināšanai Latvijas Televīzijā. „Ja minētie draudi un bažas īstenosies, tad LTV Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā vērsīsies pret TV3 ar mantiska rakstura pretenziju par Latvijas Televīzijai nodarīto zaudējumu piedziņu,” vēstulē TV3 raksta LTV ģenerāldirektors.

Medijos jau izskanējis, ka TV3 vienojusies ar seriāla „Neprāta cena” radošo grupu par seriāla „Neprāta cena” turpinājuma veidošanu. „Atgādināšu, ka seriāla „Neprāta cena” radošās grupas dalībnieki šobrīd atrodas darba tiesiskajās attiecībās ar Latvijas Televīziju. Viņu noslēgtie darba līgumi ietver nosacījumu, ka Latvijas Televīzijas darbiniekiem jāsaņem darba devēja – tātad, VB SIA „Latvijas Televīzija” - saskaņojums, lai stātos citās darba tiesiskajās attiecībās ar citu darba devēju. Tāpēc seriāla „Neprāta cena” radošajai grupai nav tiesību vienoties ar citu darba devēju par darba tiesisko attiecību uzsākšanu. Līdz šim šādi saskaņojumi no Latvijas Televīzijas seriāla „Neprāta cena” radošās grupas dalībniekiem nav sniegti un arī netiks sniegti, kamēr attiecīgie darbinieki atradīsies darba tiesiskajās attiecībās ar LTV,” akcentē Edgars Kots.

LTV ģenerāldirektors tāpat atgādina, ka kopš 2009. gada 17. janvāra vairāk kā 160 reizes tieši Latvijas Televīzija pārraidījusi aicinājumu skatītājiem ziedot naudu seriāla „Neprāta cena” veidošanai un rādīšanai LTV1 ēterā. „Tāpēc Latvijas Televīzija nepieļaus, ka saziedotie līdzekļi tiks izmantoti cita seriāla veidošanai kā vien seriāla „Neprāta cena” veidošanai un pārraidīšanai Latvijas Televīzijas programmā,” pauž E. Kots. Viņš uzskata, ka TV3, paziņojot, ka veidos seriālu „Neprāta cena”, kura autortiesības pieder Latvijas Televīzijai, ir atklāti pārkāpusi un prettiesiski pārkāpj LTV autortiesības un vispārpieņemtus ētikas principus mediju vidē. „Vadoties no minētā un pamatojoties uz LR Autortiesību likuma 69. panta 1. daļas 2. punktu paziņojam, ka aizliedzam seriāla „Neprāta cena” jebkāda veida izmantošanu, pamatojoties uz LR Autortiesību likuma 69. panta 1. daļas 4. punktu, pieprasām pārtraukt darbības, šajā gadījumā - darbības, kas vērstas uz seriāla „Neprāta cena” veidošanu TV3, kas atzīstamas par sagatavošanos autortiesību vai blakustiesību objektu prettiesiskai izmantošanai,” vēstulē, kas adresēta TV3 vadībai, LTV ģenerāldirektors ir kategorisks. Tas nozīmē, ka jebkuru augstāk minēto Latvijas Televīzijas tiesību pārkāpuma gadījumā LTV nekavējoties izmantos Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktos līdzekļus savu tiesību aizsardzībai, tostarp izmantojot tiesības vērsties tiesā ar attiecīgu prasības pieteikumu, pieprasot izbeigt VB SIA „Latvijas Televīzija” tiesību aizskārumu un atlīdzināt Latvijas Televīzijai radītos zaudējumus.

Visbeidzot, LTV ģenerāldirektors atgādina: „Seriāls „Neprāta cena” nav apšaubāmas kvalitātes un komerciāla rakstura svētdienas šovs, bet gan nacionāls Latvijas un Latvijas Televīzija veidots seriāls, kuru skatītāji iemīļojuši, skatoties to LTV1. Tāpēc Latvijas Televīzija darīs visu iespējamo, lai seriāla „Neprāta cena” veidošana tiktu turpināta Latvijas Televīzijā.”

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV