Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Andris Grūtups. “Observators. Par mākslinieka Jurģa Skulmes tiesāšanu”

Guntis Arājs, 05.02.2009. 16:30

Autors grāmatu veltījis jaunības dienu draugam Modrim Slavam un cilvēkiem, kuri cieta pārliecības dēļ.
Andris Grūtups. “Observators. Par mākslinieka Jurģa Skulmes tiesāšanu”

Jurģi Skulmi 1977. gadā notiesāja par kādu slepenas vēstules sūtīšanu uz ārvalstīm. Vara to novērtēja kā pretvalstisku. Grāmata stāsta par Skulmes lietas izmeklēšanu un tiesu un apraksta Valsts drošības komitejas operatīvo darbinieku un aģentu darbu. Visi grāmatā atspoguļotie notikumi attēloti, balstoties uz arhīva dokumentiem un laikabiedru atmiņām, nekas nav izdomāts vai mākslīgi konstruēts. Lai izzinātu lietas detaļas un nianses, uzklausīti daudzi bijušie Valsts drošības komitejas un prokuratūras darbinieki. Viņu stāstītais būtiski papildinājis lietas apstākļu izpratni un analīzi.

Lai raksturotu laikmetu, parādītas pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu būtiskākās norises — ebreju emigrācija no Padomju Savienības, Iļjas Ripsa sadedzināšanās mēģinājums pie Brīvības pieminekļa un slavenā “lidmašīnu lieta”. Salīdzinājumam izmantoti arī Latvijas vēsturiskie tiesu procesi — dzejnieces Ilzes Kalnāres notiesāšana, astoņpadsmitā policijas bataljona prāva, Oļega Batarevska apsūdzēšana un citi tiesu procesi.

Darba centrā izvirzītas cilvēku attiecības. Grāmata veltīta cilvēku kaislībām, vājībām, bailēm, negodīgumam un nodevībai. Nodevības tēma caurvij visu darbu. Sākot no epigrāfa līdz grāmatas pēdējai rindai.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV