Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Nacionālajā teātrī notiks jauniestudējuma "Bille" pirmizrāde

Inga Vasiļjeva, 10.02.2009. 12:21

12.februārī Latvijas Nacionālā teātra Aktieru zālē notiks Vizmas Belševicas triloģijas Bille dramatizējuma pirmizrāde. Jauniestudējuma radošā komanda - režisors Valdis Lūriņš, scenogrāfs Mārtiņš Milbrets, kostīmu māklsiniece Kristīne Abika un komponists Valdis Zilveris. Lomās - Dace Bonāte, Līga Vītiņa, Mārcis Maņjakovs, Valdis Zilveris.
Nacionālajā teātrī notiks jauniestudējuma "Bille" pirmizrāde

Latvijas laika Rīga nav tikai jūgendstila nami Rīgas centrā, Preses balles pie Benjamiņa kundzes vai labi paēduši un pārtikuši latvieši, kas kļuvuši par kungiem savā dzimtajā zemē. Vizmas Belševicas triloģija „Bille" ir ievērojamās latviešu dzejnieces autobiogrāfisks darbs, un tajā ir citas Rīgas noskaņa - strādnieku dzīvoklis īres namā Grīziņkalnā, basas kājas, melna maize, trokšņaini kaimiņi, trūkums, dzelžaina nepieciešamība pēc tīrības un kārtības, bet pāri visam - sapnis par Latviju, lepnums par jauno valsti, ticība, ka savām rokām varēs izdarīt visu.

„Bille ir savdabīga cilvēkbērna likteņa analīze, kurā sabiedriski politiskajām norisēm ir it kā tāltāla fona loma. Billes likteni veido viņai tuvo cilvēku iespaidi, sadzīviskas norises, ielu čalas, uz ielas pacelti konfekšu papīrīši, stāsti, atmiņas, smaržas. Būtiskākie Billes atklājumi norit Rīgas nomalē, Grīziņkalnā, tā netieši uzdodot jautājumus - ko mēs viens otram?, kāpēc mēs tā? Un vai tā vajadzēja?

Billes faktūra ir skarba, silta, romantiska un tēlaina. Tas ir smeldzīgs stāsts par cilvēkbērna likteni, kurai kāds augstāks spēks bija lēmis kļūt par vajātu, sistu un mīlētu latviešu rakstnieci. Protams, Billē ir daudz smieklīgā un paradoksālā, bet tas jau arī pieder pie smeldzes. Kā jau runājot par laiku, kurš nodzīvots, par bērnību, par sapņiem... Un sapņos vienmēr ir maza daļiņa skumju," saka režisors Valdis Lūriņš.

 

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV