Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Dailes teātra aktualitātes aprīlī

Liene Jakovļeva, 10.02.2009. 19:31

12. februārī sāksies biļešu iepriekšpārdošana uz Dailes teātra aprīļa izrādēm. To vidū arī Ulda Marhilēviča un Māras Zālītes muzikālās drāmas „Priekules Ikars” jauniestudējums, kam pirmizrāde 11. aprīlī.

Sengrieķu teikas vēsta par nesaprātīgo Ikaru, kurš pacēlies pārāk tuvu saulei, kas izkausējusi viņa vaska spārnus. Bet latviešu senās leģendas slēpj stāstu par Priekules muižas neparasto kalēju, kurš apņēmies izkalt spārnus, kas neizkūst saulē. Viņam ir iespēja ievadīt jaunu laikmetu un kļūt par pirmo cilvēku, kas pārvarēs zemes smaguma spēku un paliks dzīvs. 17. gadsimta beigās kalēja smēde kļūst par vietu vienreizējam eksperimentam. Progresīvais Priekules muižas īpašnieks barons fon Korfs Kurzemes nākotni redz augstos vīros no zemas kārtas, gaišos prātos no tumšām būdām. Taču jau senatnē cilvēki zināja, ka cilvēka ģēnija radītā labirinta ģeometrijas skaistumā slēpjas briesmas. Radošais cilvēks, kurš uzdrīkstas būt savādāks, sapņot vairāk, plašāk un augstāk, vienmēr ir apdraudēts. Apkārtējo muižas ļaužu intrigas, skaudība, māņticība un baznīcas ķeceru tiesas apdraud cilvēka prāta vēlmi atrauties no zemes. Bailēs no nezināmā viņi negrib upurēt savu ērto eksistenci neprātīgu ideju īstenošanai. Vienīgais ceļš, kā izbēgt no sava likteņa - tiekties augšup.

Režisors Mihails Gruzdovs galveno - Priekules muižas kalēja Toma - lomu uzticējis Artim Robežniekam. Viņa līgavu Dārtu atveidos Ilze Ķuzule, bet Frīdrihu Heinrihu fon Korfu - Juris Žagars. Citās lomās - Indra Briķe vai Mirdza Martinsone (Ķerumāte), Akvelīna Līvmane, Esmeralda Ermale vai Ligita Skujiņa (Helēna fon Korfa), Gints Grāvelis (Ludviķis), Ivars Auziņš vai Valdis Liepiņš (Vagars), Sarmīte Rubule vai Aija Dzērve (Made), Olga Dreģe (Katrīne), Ilze Vazdika (Lizete), Jānis Paukštello (Mācītājs), Juris Bartkevičs (Grobiņas pilsētas galva un soģis), Harijs Spanovskis (Everss), Pēteris Liepiņš (Veiss), Juris Frinbergs (Fabriciuss), Pēteris Gaudiņš (Tiesas sekretārs), Intars Rešetins, Aldis Siliņš, Lauris Dzelzītis, Lauris Subatnieks (Dragūni), Artūrs Skrastiņš (Bende), Gints Andžāns (Ješka).

Radošajā komandā darbojas scenogrāfe Anna Heinrihsone, kostīmu māksliniece Kristīne Abika, mūzikas konsultants Juris Vaivods, kustību konsultante Olga Žitluhina un gaismu mākslinieki Gļebs Fiļštinskis un Māra Vaļikova.

Arī aprīlī Dailes teātris dosies viesizrādēs uz Latvijas pilsētām - 18. aprīlī Denī Robēra „Intim" redzēs Cēsu kultūras centrā, bet 29. aprīlī Mihaila Bulgakova ekstraverto komēdiju „Suņa sirds" būs iespēja noskatīties Jelgavas pilsētas kultūras namā.

2. aprīlī pēdējo reizi ar skatītājiem tiksies Saimona Stīvensa dzimtas drāmas „Plašās pasaules krastā" varoņi.

30. aprīlī notiks latviešu teātra tēva Ādolfa Alunāna 160 gadu jubilejai veltītā uzveduma „Par spīti grūtiem laikiem..." papildkoncerts. Koncertā, kurā skan Alunāna joprojām aktuālās kuplejas, kā arī Raimonda Paula populārās melodijas, piedalīsies maestro Raimonds Pauls un populārākie Dailes teātra aktieri.

Biļetes Dailes teātra un „Biļešu Paradīzes" kasēs, kā arī internetā www.bilesuparadize.lv. Iespējams iegādāties arī e-biļetes.

 

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV