Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

LTV1 martā aicina izvēlēties „Latvijas produktus”

Ieviņa Ancena, 27.02.2009. 17:32

Latvijas Televīzijas 1. kanāls (LTV1), līdzīgi kā citi Latvijas uzņēmumi, martā aicina izvēlēties „Latvijas produktus” arī televīzijā.
LTV1 martā aicina izvēlēties „Latvijas produktus”

„Mēs nereti aizmirstam, ka tieši Latvijā ražotajiem produktiem mākslas darbiem piemīt vērtība, kuru vislabāk saprast un izprast varam tikai un vienīgi mēs paši,” par marta programmas izvēli stāsta LTV1 direktore Baiba Šmite. Mums ir daudz talantīgu cilvēku, kuri ar savu darbu spēj sniegt skatītājiem patiesu prieku gandarījumu un tieši viņu veidotās pārraides mēs vēlamies izcelt marta mēnesī.

Jau no šīs svētdienas - 1. marta - LTV1 ēterā sestdienās plkst. 19:15 būs filma „Ilgais ceļš kāpās”
, kas savulaik saviļņoja sirdis, lika iepazīt vēsturi, bet Lilitai Ozoliņai ļāva kļūt par sieviešu ideālu vismaz turpmākos divdesmit gadus. Pirms filmas pirmās sērijas - raidījuma "100 g kultūras" speciālizlaidums, kurā tiks diskutēts par filmas nozīmi Latvijas kultūrvēsturiskajā kontekstā. 1981. gadā režisora Aloiza Brenča veidotā septiņu sēriju filma uzskatāma par pirmo seriālu Latvijas kinematogrāfā. Galvenajās lomās - Lilita Ozoliņa, Jozs Kiseļus, Romualds Ramanausks, Eduards Pāvuls, Kārlis Trencis, Ārijs Geikins.

Savukārt atsaucoties neskaitāmiem LTV skatītāju lūgumiem, no 2. marta darba dienu vakaros plkst. 18:30 LTV1 atgriežas seriāls „Neprāta cena”. Ar sirdi, mīlestību un radošu pacēlumu veidotais pašmāju seriāls iekarojis vislielāko skatītāju atzinību. Tas ir stāsts par stipriem cilvēkiem, kas spējuši izcīnīt savas tiesības uz dzīvi. LTV1 darbdienu vakaros piedāvās skatītājiem sekot līdzi seriāla notikumiem no pašas pirmās sērijas. Galvenajās lomās – Aurēlija Anužīte, Juris Žagars, Ģirts Ķesteris, Kristīne Nevarauska, Vadims Rafalsons, Ilze Vazdika un Zane Daudziņa.

Otrdien, 3. martā, plkst. 21:10 LTV1 piedāvā translāciju no Lielās mūzikas balvas pasniegšanas ceremonijas Latvijas Nacionālajā operā. Kopš 1993. gada šī godalga ir augstākais Latvijas valsts apbalvojums mūzikā, ko par izcilākajiem sasniegumiem mūsu valsts mūzikas dzīvē saņem Latvijas akadēmiskās mūzikas pārstāvji. Ceremoniju, kas kļuvusi gan par pašu mūziķu, gan plaša klausītāju un skatītāju loka gaidītu notikumu, šogad vadīs dziedātāja Dita Kalniņa un kordiriģents Ints Teterovskis.

Starptautiskajā sieviešu dienā – svētdien, 8. martā, plkst. 21:25 LTV1 skatītājiem tiks piedāvāta translācija no Raimonda Paula Dziedāšanas svētkiem „Arēnā Rīga”, kuros šogad piedalīsies arī pats Maestro. Svētku mākslinieciskais vadītājs un diriģents būs Arvīds Platpers, koncertā piedalīsies solisti un jauniešu jauktie kori no dažādām Latvijas pilsētām. „Jaunas idejas ir Raimonda Paula mūža motivācija. Savu sacerētāja un izpildītāja talantu Pauls savieno ar aicinājumu būt visu mūžu uz skatuves. Dziedāšanas svētki ir viņa paša izdomāti un izloloti. Ko mēs ziemā darītu, ja nebūtu Paula svētku? Veci paliktu,” saka Maestro ilggadējais domubiedrs dzejnieks Jānis Peters.

Drīzumā LTV1 skatītājiem tiks piedāvātas kolorītas un unikālas dokumentālās Latvijas kinohroniku kolāžas, kas atskatīties uz notikumiem Latvijā pagājušā gadsimta vidū. „Mūsuprāt, izaugusi jauna paaudze, kurai šodien nav radīta iespēja plašāk iepazīties ar Rīgas un Latvijas aktualitātēm 20. gadsimta vidū. Fotogrāfijas un literāri apraksti nespēj sniegt to iespaidu, ko Latvijā tapušās dokumentālās kinohronikas, kas vēsta par konkrētas dienas notikumiem Latvijā. Varbūt šajā dienā ticis atklāts kāds tilts, nozīmīga ēka vai tramvaju līnija? Varbūt svinēta kāda nozīmīga jubileja? Kāda bija dzīve kolhozā, bet kā ģērbās rīdzinieki? Kādu dzīvi dzīvoja mūsu vecāki un vecvecāki, un kas bija svarīgs iedzīvotāju ikdienā? Par to visu pavēstīs kinohroniku kadri no vairāku desmitu gadu senas pagātnes,” interesanto ideju pamato LTV1 direktore Baiba Šmite.

Zināms, ka viena no Latvijas kinohronikām atspoguļos Teātra dienas svinēšanu Latvijā. Bet par to, kā diena tika svinēta Latvijas Nacionālajā teātrī tieši pirms desmit gadiem, vēstīs uzvedums „Teātra Žurka ’99 jeb Kornēlija Eiropā”, kas LTV1 ēterā būs sestdien, 28. martā, plkst. 21:15. Nacionālā teātra asprātīgais šovs atklās tās politiskās un sadzīves jomas nianses, kas bija aktuālas desmit gadus senā vēsturē, par kurām atļāvās ironizēt un pasmieties ne tikai Latvijas iedzīvotāji, bet arī aktieri uz teātru skatuvēm. Iespējams, līdzību ir pat vairāk, nekā atšķirību.

Martā LTV1 ēterā ienāks arī divi jauni autorraidījumi. No 8. marta un turpmāk ik svētdienu plkst. 10:00 būs skatāms „TV Santa” veidotais raidījumu cikls „Mans mazais”. Tā mērķa auditorija būs gan tēti un mammas, gan tiem, kuru ikdiena saistīta ar bērniem un arī tiem, kuri bērniņu auklē vai vēl tikai plāno. Jau pirmajā raidījumā skatītāji iepazīs abus vadītāju pārus: Sarmīti un Valdi Melderus ar viņu meitām Lauru un Luetu, kā arī Ditu Lūriņu-Eglienu un Mārtiņu Eglienu ar dēlēnu Ernestu. Raidījums sniegs atbildes uz dažādiem jautājumiem, piemēram, vai krīzes laikā bērniņu vispār iespējams atļauties, kādas ir valsts garantijas un pabalsti, tāpat netrūks padomu medicīnā, sadzīvē, ģimenes budžeta veidošanā un citās ikvienam jaunam cilvēkam svarīgās lietās. Tomēr pats galvenais – raidījums uz dzīvi skatīsies ar pozitīvismu un jautru skatu uz dzīvi, cenšoties saskatīt saules stariņu jebkurā situācijā.

Bet no 14. marta un turpmāk divas reizes mēnesī sestdienās plkst. 15:00 būs skatāms raidījums „Līdzās”. Tas atspoguļos tēmas, kas svarīgas cilvēkiem ar invaliditāti. Iekļaušanās darba tirgū, mūsdienīga izglītība, piedalīšanās sabiedriskajos pasākumos, lauku vidē, tūrismā un citās dzīves norisēs – tā ir tikai daļa no tēmām, kas tiks apskatītas raidījumā. „Raidījuma emocionālā noskaņa būs optimistiska un radoša: invaliditāte nedrīkst kļūt par šķērsli pilnvērtīgai dzīvei,” stāsta raidījuma projekta vadītāja Sandra Eihmane.

Gatavojoties komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai – 25. martam, LTV1 programmā iekļāvusi divas dokumentālās filmas. Plkst. 10:40 ēterā būs kinolente „... un Igarka, Cerība un Taurenis”
. Tā vēsta par 1941. gada 14. jūnijā uz Sibīriju aizvestās Laimas Āriņas meitas Nadeždas dzīvi, kura piedzima ieslodzījuma nometnē Igarkā, un par viņas bērnības draugu Anatoliju Taureni, kurš pēc Nadeždas atgriešanās Latvijā palicis Igarkā. Savukārt plkst. 18:20 sāksies filma „Sveiciens no Sibīrijas”. 2004. gadā uzņemtā kinolente ir stāsts par 1941. un 1949. gadā uz ieslodzījuma un nometinājuma vietām Sibīrijā izvesto Latvijas iedzīvotāju pēctečiem. Viņus šodien var sastapt  Krasnojarskā un Tomskā, Jeņisejskā un citos Sibīrijas apgabalos. Kādi ir viņu likteņi un šodienas dzīve Sibīrijā? Vai viņi ir zuduši Latvijas zemei un tautai uz visiem laikiem?

Daudz patīkamu emociju martā sagādās latviešu filmu vakari, kas tagad būs sestdienu vakaros. Dienu pirms Starptautiskās sieviešu dienas – sestdien, 7. martā, plkst. 19:15 - „Dāvana vientuļai sievietei” (1973). Režisora Ērika Lāča filmas pamatā ir Laimoņa Vāczemnieka scenārijs. Ekscentriskā komēdija stāsta par vieglo automašīnu zagļiem un milicijas medībām 70. gadu Latvijā, kad zagļiem pa rokai vēl nebija ne BMW X5, ne Lexus...

Sestdien, 14. martā, plkst. 19:00 – Aloiza Brenča detektīvs „Šahs briljantu karalienei”
(1973). Kādā dzīvoklī atrod nogalinātu sievieti. Slepkavības lietu izmeklē prokuratūras izmeklētāja Dolmane un milicijas kriminālās meklēšanas darbinieks kapteinis Sokolovskis. Aizdomas krīt uz jaunu sievieti Zentu Lazdu, kuras advokāts, pārsniedzot savas pilnvaras, pats mēģina atrast noziedznieku.

„Ezera sonāte” (1976), kuru LTV1 demonstrēs 21. martā plkst. 19:00, šķiet, uzvarētu nominācijā „Visu laiku romantiskākais latviešu kino”, turklāt īpaša vieta šajā kinolentē ir Imanta Kalniņa mūzikai, kas te dzīvo pati savu dzīvi. Režisora Gunāra Cilinska filma, kurai scenāriju rakstījusi Regīna Ezera pēc viņas pašas romāna "Aka" motīviem, ir dziļu jūtu un nevaldāmu kaislību pārpilna psiholoģiska drāma.

28. martā, plkst. 19:00 filma „Parāds mīlestībā”
(1984). Režisora Vara Braslas veidotajā kinolentē apvienojas gan humors un drāma, gan nopietnība un romantika. Kas ir "Ventaszirgs" un kādus pagriezienus nes dzīve piekrītot doties izbraucienā ar to? Arī šai filmai izcilu mūziku sacerējis Imants Kalniņš.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV