Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Krājuma „Dzīvesmāksla: Latvija, Baltija, Eiropa” atvēršanas svētki

LU Preses centrs, 02.03.2009. 15:10

Ceturtdien, 5.martā plkst. 16:00 Latvijas Universitātes (LU) Vēstures un filozofijas fakultātes 1.auditorijā notiks rakstu krājuma „Dzīvesmāksla: Latvija, Baltija, Eiropa” atklāšanas svētki. Krājumu izdevis LU Filozofijas un socioloģijas institūts.

Grāmata sagatavota, balstoties Valsts pētījumu programmas „Letonika: pētījumi par vēsturi, valodu un kultūru” sniegtajās iespējās.

Krājumā ir apkopoti raksti, kuru pamatā ir referāti, kas nolasīti 2007. gada 8. – 9. oktobrī Rīgā notikušajā starptautiskajā konferencē „Dzīvesmāksla: Latvija, Baltija, Eiropa”.

Latvijas lasītājiem pazīstamais vācu filosofs prof., Dr. habil. phil. Vilhelms Šmids (Wilhelm Schmid, Berlīne) savā rakstā dzīvesmākslu skata kā atbildi uz mūsdienu izaicinājumiem. Prof., Dr. habil. phil Maija Kūle pievēršas mūsdienu dažādajām dzīves formām un to saistībai ar dzīvesmākslu, uzsverot hermeneitikas nozīmi. Pazīstamais un akadēmiskās filozofijas aprindās augsti vērtētais politiskās filozofijas un ētikas speciālists prof., Dr. habil. phil. Otfrīds Hefe (Otfried Höffe, Tībingene) aplūko dzīvesmākslas un morāles attiecības, risinot fundamentālētiskus jautājumus. Prof., Dr. phil. Igors Šuvajevs pievēršas dzīvesmākslas paradoksiem un norāda uz tikumu ētikas un eksistenciālās mājošanās nozīmīgumu. Dzīves negatīvo, netīkamo un nepieņemamo sastāvdaļu klātbūtni un estētikas nozīmi dzīvesmākslas kontekstā aplūko asoc. prof., Dr. phil. Elga Freiberga. Savukārt Dr. phil. Raivis Bičevskis izceļ pieredzes metafizisko aspektu un dzīvesmākslas kontekstā aplūko Martina Heidegera idejas. Dr. phil. Māra Kiope aplūko patiesības daudzpusīgumu un tā iekļautību valodā.

Virkne krājumā publicēto rakstu veltīti tam, kā mūsdienu dzīvesmāksla saistās ar citām jomām, piemēram, mākslu un medicīnu. Šim jautājumam savos rakstos pievēršas Prof., Dr. med. Rolfs Feress (Rolf Verres, Heidelberga), prof., dr. habil. phil. Karls Peters Buškīle (Carl – Peter Buschkühle, Heidelberga), prof., Dr. habil. phil. Māra Rubene, prof., Dr. phil. Jānis Taurens, Velga Vēvere un Mag. phil. Ieva Plūme.

Dzīvesmāksla aplūkota arī saistībā ar kultūrvēstures un vēstures problemātiku, šiem jautājumiem savos rakstos pievēršas prof., Dr. habil. art. Ojārs Spārītis, prof., dr. hist. Gvido Straube, mag. philol. Pāvels Štolls (Pavel Štoll, Prāga).

Pievērsties dzīvesmākslai nozīmē uzdrīkstēties zināt, ka var dzīvot citādāk. Tādā ziņā par dzīvesmākslu iespējams runāt vairākās nozīmēs, proti, ir dzīvesmākslas filosofija, filosofija kā dzīvesmāksla un ideoloģiskā dzīvesmāksla, ko raksturo receptveida izteikumi.

Filozofijai mūsdienu dzīvesmāksla ir pašpārbaude, kas attiecas uz tās iespējām veidot dzīvojamu filozofiju. Dzīvesmākslas izstrāde filozofijai nozīmē pašnoskaidrošanos un cilvēciskošanos.

Šis krājums lasītājam atklās dzīvesmākslas motīvu Latvijas filozofiskajā domā un iepazīstinās ar dzīvesmākslas problemātikas risinājumu pasaules intelektuālajās aprindās augsti novērtētu ārzemju lektoru idejās.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV