Otrdiena, 16.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mintauts, Alfs, Bernadeta;

Šonedēļ notiek Latvijas teātra skate ārvalstu profesionāļiem

Gundega Laiviņa, 09.03.2009. 16:33

Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Latvijas teātriem rīko tradicionālo Latvijas teātra skati ārvalstu profesionāļiem. Skate notiks no 12. līdz 15. martam un tajā piedalīsies pieci repertuārteātri, trīs neatkarīgās kompānijas un trīs individuāli mākslinieki.

Pirmo reizi skatē tiks prezentēta Latvijas mūsdienu deja un dejas filmas. Skates programmu sadarbībā ar teātriem veidoja Latvijas Jaunā teātra institūts un tajā tiks piedāvāti Alvja Hermaņa, Viestura Kairiša, Māras Ķimeles, Ilzes Olingeres, Regnāra Vaivara, Aleksandra Mindļina, Mihaila Gruzdova un Intras Rogas, Viestura Meikšāna, apvienības umka.lv, Olgas Žitluhinas dejas kompānijas, Gaļinas Poliščukas, Santas Didžus jaunākie iestudējumi, kā arī jauno horeogrāfu  Elīnas Breice, Sintijas Siliņas un Valērija Oļehno darbi un Didža Eglīša, Annas Dubrovskas un Gunta Spridzāna dejas īsfilmas.

Skates mērķis ir iepazīstināt ārvalstu festivālu un teātru direktorus un kritiķus ar aktuālākajiem Latvijas režisoriem, horeogrāfiem un iestudējumiem, rīkot tikšanās ar vietējiem māksliniekiem un kritiķiem. Parasti teātra skates rezultātā virkne izrāžu un režisoru saņem starptautiskas sadarbības piedāvājumus vai uzaicinājumus viesoties starptautiskos festivālos un teātra namos.

Šogad uz skati ieradīsies 37 viesi no dažādām Eiropas valstīm, Korejas un ASV, kopā pārstāvot 18 valstis. Latvijas teātru izrādes skatīsies Vīnes festivāla direktore Stefānija Karpa, Berlīnes teātra Hebbel-am-Ufer mākslinieciskais vadītājs Matiass Lilientāls, Starptautiskās Teātra kritiķu asociācijas prezidents Juns Čeols Kims, American Theatre Magazine redaktore Elize Benta, somu režisors Kristians Smedss, Nitras Starptautiskā teātra festivāla programmas kuratore Martina Vannajova, Tamperes Teātra festivāla direktors Juka-Peka Pajunens, Ļubļanas kultūras centra Cankarjev Dom radošā direktore Alja Predana, NET festivāla un Nāciju teātra direktors Romāns Dolžanskis un daudzi citi.

Skates noslēgumā svētdien plkst. 11:00 LJTI rīkos Latvijas un ārvalstu teātra kritiķu tikšanos ar Starptautiskās Teātra kritiķu asociācijas prezidentu Junu Čeolu Kimu, lai apspriestu potenciālo sadarbību nākotnē.

Informācijai nosūtu arī skates viesu un izrāžu sarakstu angļu valodā.

Skati organizē Latvijas Jaunā teātra institūts sadarbībā ar Jauno Rīgas teātri, Dailes teātri, Nacionālo teātri, Valmieras teātri, Leļļu teātri, Teātra observatoriju, Dirty Deal Teatro, Olgas Žitluhinas dejas kompāniju, umka.lv

Skati atbalsta Gētes institūts Rīgā, Rīgas Mākslas telpa, Latvijas Teātra darbinieku savienība

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV