Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Nacionālajā teātrī top bilinguāla izrāde „1906. Trakāk vēl kā piektā gadā”

Inga Vasiļjeva, 16.03.2009. 23:23

9.aprīlī plkst.19.00 Nacionālā teātra Lielajā zālē notiks Ingas Rozentāles traģiskas komēdijas „1906. Trakāk vēl kā piektā gadā” pirmizrāde. Jauniestudējumu veido režisors Gatis Šmits, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece Keita, gaismu mākslinieks Igors Kapustins, mūzikas režisors Voldemārs Johansons.

“1906. Trakāk vēl kā piektā gadā” ir vēl nebijis precedents Nacionālā teātra vēsturē - tā ir izrāde latviešu un krievu valodās, tulkojums abās valodās tiek nodrošināts ar titriem. Lugas notikumi balstās uz vēsturisko materiālu izpēti par notikumiem 1906. gadā Rīgā. Izrādes radošā komanda skatītājiem dod iespēju iejusties 20. gadsimta sākuma Rīgas multikulturālajā vidē, laikā, kad dzima latviešu nācija.

“1906. Trakāk vēl kā piektā gadā” ir stāsts par kādas jaunas sievietes centieniem iegūt iekšēju brīvību un apliecināt sevi kā personību revolūcijas atplūdu laika Rīgā. Jaunā dzejniece Vilma Doroteja Plūme raksta juteklisku, erotiski piesātinātu dzeju un pievienojas tā laika latviešu literātu avangardam. Starp Vilmas kolēģiem ir Jaunsudrabiņš, Cālītis, Jēkabsons, Krūza, Virza u.c.. Ir cara Nikolaja II valdīšanas reakcijas laiks – dragūņu vienības slepkavo Latvijas laukos, pilsētā kaujinieki mēģina destabilizēt patvaldību laupot, šaujot un spridzinot. Bet bohēma, norobežojoties no politiskajām peripētijām, nodarbojas ar spiritismu un uzdzīvo. Apkārtējie notikumi Vilmu ierauj savā virpulī. Apstākļu sakritības dēļ viņu apcietina par līdzdalību atentātā. Atrodoties policijā Vilmai nākas pārvērtēt savus uzskatus un konfrontēt savu dzejnieces «es» ar nežēlīgo realitāti.

Lomās: Inga Misāne, Kaspars Zvīgulis, Arturs Krūzkops, Normunds Laizāns, Uldis Dumpis, Voldemārs Šoriņš, Ğirts Liuziniks, Jānis Vimba, Ivars Kļavinskis, Uldis Norenbergs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV