Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Top Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča muzikālā drāma „Priekules Ikars”

Liene Jakovļeva, 17.03.2009. 09:53

11. aprīlī Dailes teātrī notiks Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča muzikālās drāmas „Priekules Ikars” pirmizrāde.
Top Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča muzikālā drāma „Priekules Ikars”

Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča jaundarbs skatītājus aizvedīs uz 17. gadsimta beigām, kad kalēja smēde kļuva par vietu vienreizējam eksperimentam... Progresīvais Priekules muižas īpašnieks barons Korfs Kurzemes nākotni redzēja augstos vīros no zemas kārtas un gaišos prātos no tumšām būdām.

Jau tūkstošiem gadu cilvēki raugās uz putniem debesīs un sapņo par lidošanu. Sengrieķu teikas vēsta par nesaprātīgo Ikaru, kurš pacēlies pārāk tuvu saulei, kas izkausējusi viņa vaska spārnus. Bet latviešu senās leģendas slēpj stāstu par Priekules muižas neparasto kalēju, kurš apņēmies izkalt spārnus, kas neizkūst saulē. Viņam ir iespēja ievadīt jaunu laikmetu un kļūt par pirmo cilvēku, kas pārvarēs zemes smaguma spēku un paliks dzīvs.

Taču jau senatnē cilvēki zināja, ka cilvēka ģēnija radītā labirinta ģeometrijas skaistumā slēpjas briesmas. Radošais cilvēks, kurš uzdrīkstas būt savādāks, sapņot vairāk, plašāk un augstāk, vienmēr ir apdraudēts. Apkārtējo muižas ļaužu intrigas, skaudība, māņticība un baznīcas ķeceru tiesas apdraud cilvēka prāta vēlmi atrauties no zemes. Bailēs no nezināmā viņi negrib upurēt savu ērto eksistenci neprātīgu ideju īstenošanai. Vienīgais ceļš, kā izbēgt no sava likteņa – tiekties augšup.

Režisors Mihails Gruzdovs Toma, Priekules muižas kalēja lomu uzticējis Artim Robežniekam. Viņa līgavu Dārtu atveidos Ilze Ķuzule, bet baronu Frīdrihu Heinrihu Korfu – Juris Žagars. Pārējās lomās - Gints Andžāns (Ješka), Indra Briķe vai Mirdza Martinsone (Ķerumāte), Akvelīna Līvmane, Esmeralda Ermale vai Ligita Skujiņa (Helēna Korfa), Gints Grāvelis (Ludviķis), Ivars Auziņš vai Valdis Liepiņš (Vagars), Sarmīte Rubule vai Aija Dzērve (Made), Olga Dreģe (Katrīne), Ilze Vazdika (Lizete), Jānis Paukštello (Mācītājs), Juris Bartkevičs (Grobiņas pilsētas galva un soģis), Harijs Spanovskis (Everss), Pēteris Liepiņš (Veiss), Juris Frinbergs (Fabriciuss), Pēteris Gaudiņš (Tiesas sekretārs), Intars Rešetins, Aldis Siliņš, Lauris Dzelzītis, Lauris Subatnieks (Dragūni) un Artūrs Skrastiņš (Sava darba pratējs).

Jauniestudējuma scenogrāfe – Anna Heinrihsone, kostīmus veido Kristīne Abika, gaismu partitūru veidos Māra Vaļikova. Par mūzikas konsultantu aicināts Juris Vaivods, bet kustību konsultante būs Olga Žitluhina.


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV