Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Šogad dramatiski samazinājies grāmatu tirdzniecības apjoms

LETA, 25.03.2009. 16:50

Šā gada pirmajos trīs mēnešos dramatiski ir samazinājies apgrozījums grāmatnīcās, liecina Latvijas Grāmatnieku ģildes apkopotie dati.

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule, aptaujājot Latvijas 12 lielākās grāmatu tirgotavas, secināts, ka 2009.gada janvārī apgrozījums ir bijis par 29% mazāks nekā pērnā gada janvārī, šā gada februārī - jau par 36,58% mazāks, bet martā prognozētais apgrozījuma kritums jau sasniedz 40% samazinājumu attiecībā pret 2008.gada marta rādītājiem.

Janvāra vidū veiktā aptauja 18 izdevniecībās, kuru grāmatas kopumā veido apmēram 50% no 2008.gadā klajā laisto grāmatu klāsta, liecinājusi, ka salīdzinājumā ar 2008.gada janvāri un februāri, kad aptaujātie izdevēji kopumā bija laiduši klajā 175 jaunu nosaukumu izdevumus ar kopējo metienu 381 176 grāmatas, šā gada februārī tika plānoti tikai 125 jaunu nosaukumu izdevumi ar kopējo metienu 269 670 eksemplāri jeb par 30% mazāk.

Turklāt vairāki aptaujātie atzinuši, ka labprāt atteiktos vēl no vairākiem projektiem vai samazinātu grāmatu metienus, taču ir spiesti ievērot noslēgto līgumu nosacījumus. Jau šī gada divās pirmajās nedēļās izdevniecības noraidījušas 99 jaunus projektus, uz nenoteiktu laiku iesaldējušas ap 70 projektu.

Kultūras ministrs Ints Dālderis (TP) šodien tikās ar Latvijas Grāmattirgotāju asociācijas, Latvijas Grāmatnieku ģildes un Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus, kas saistīti ar pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes noteikšanu grāmatām.

Iepazinies ar grāmatniecības nozares pārstāvju sniegto situācijas analīzi, ministrs atzina, ka pašreizējā budžeta deficīta apstākļos vienīgā iespēja saglabāt grāmatniecības nozari būtu pazeminātas PVN likmes atjaunošana. Arī finanšu eksperti atzīst, ka "lasīšanas nodoklis" nav devis gaidītos ieņēmumus valsts budžetā.

"Grāmatas latviešu valodā ir ārkārtīgi svarīgs instruments latviešu valodas un kultūras saglabāšanai un attīstībai. Mēs nevaram runāt par nacionālu valsti bez nacionālas literatūras. Tādēļ valstij būtu nevis jāapgrūtina, bet gan visiem spēkiem jāatbalsta grāmatu izdošana latviešu valodā. Pazeminātā PVN likme grāmatām ir jāatjauno visdrīzākajā laikā," uzskata Dālderis.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV