Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Jāņa Lūsēna jubileju LTV1 atzīmēs ar dokumentālās filmas pirmizrādi un koncertiem

Ieviņa Ancena, 01.04.2009. 20:03

Latviešu komponists Jānis Lūsēns 7. aprīlī svinēs 50. jubileju. Par godu šim notikumam Latvijas Televīzija skatītājiem piedāvās gan jaunas dokumentālās filmas pirmizrādi, gan vairākus koncertus, kuru vidū – arī jubilejas koncerts Latvijas Nacionālajā operā.
Jāņa Lūsēna jubileju LTV1 atzīmēs ar dokumentālās filmas pirmizrādi un koncertiem

Lielajā Piektdienā - 10. aprīlī plkst. 19:30 LTV1 ēterā iekļāvusi dokumentālās filma „Viņa augstība – komponists Jānis Lūsēns III” pirmizrādi. Artūrs Maskats pie viņa grūtos brīžos meklē palīdzību un iedvesmu. Ancei Krauzei viņš ir ļāvis sajusties kā muzikālo izrāžu dziedātājai ar neierobežotu balss diapazonu. Māra Zālīte desmit kopīga darba gados ar viņu ne reizes nav sastrīdējusies, jo uzskata, ka “viņš ir smalks mākslinieks ar ideālista dvēseli”. Bet Ingus Pētersons viņu salīdzina ar latviešu Endrjū Loidu-Vēberu un Mocartu. Zigfrīds Muktupāvels, atceroties pirmo tikšanos, vēl tagad izjūt bijības pilnās tirpas, jo viņš toreiz bija cilvēks no citas planētu sistēmas – “Zodiaka”. Tādu filmas galveno varoni  Jāni Lūsēnu jaunajā kinolentē portretējusi režisore Virdžīnija Lejiņa.

Bet īsi pēc pusnakts – plkst. 00:05 – skatītāji varēs baudīt Lūsēna mūzikas autorkoncertu „Mazu brīdi pirms...” Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Jāņa Lūsēna komponētas dziesmas ar latviešu dzejnieku Kārļa Skalbes un Viļa Plūdoņa vārdiem Latvijas Nacionālās operas solistes Kristīnes Zadovskas un operdziedātāja Ingus Pētersona sniegumā. Bet instrumentālo pavadījumu veidos pats autors kopā ar savu dēlu Jāni Lūsēnu junioru (basģitāra), Aivaru Gudro (ģitāra) un Māri Zīlmani (vibrafons, zvaniņi, perkusijas). Koncertprogrammā skaisti izdziedāta mīlestība pret dzimteni, māti, ģimeni, bērnu un Dievu.

Lūsēna jubilejas noskaņas turpinās arī Latvijas Nacionālā teātra iestudētā rokopera „Sfinksa”, kas LTV1 ēterā būs 11. aprīlī plkst. 21:15. Tajā izdzīvots slavenā pareģa Eižena Finka suģestējošais liktenis un meklēta atbilde uz mūžīgo jautājumu - vai un cik viegli ir būt neparastu spēju īpašniekam.

Visbeidzot, sestdien, 25. aprīlī, plkst. 21:15 ikviens LTV1 skatītājs varēs kļūt Jāņa Lūsēna jubilejas koncerta viesis. Komponista radītās mūzikas noskaņas ir gan skaļas un klusas, svētas un grēcīgas, gan skumjas un komiskas. Gluži vai visu daudzveidīgo savas mūzikas buķeti Jānis Lūsēns pasniegs saviem klausītājiem šajā dzimšanas dienas koncertā, kas 13. aprīlī izskanēs Latvijas Nacionālajā operā, bet aprīļa pēdējā sestdienā - LTV1 ēterā. Koncerta pirmajā daļā skanēs cikli no skatītāju iemīļotām izrādēm “Kaupēn, mans mīļais”, “Sfinksa” un “Agrā rūsa”. Savukārt otro daļu veidos dziesmu kolāža, kurā dzirdēsim mūziku no komponista daiļrades sākumposma līdz pat nesen tapušām un pavisam jaunām dziesmām. Koncertā piedalās Zigfrīds Muktupāvels, Andris Ērglis, Sergejs Jēgers, Ingus Pētersons, Uģis Roze, Mārtiņš Freimanis, Gunārs Kalniņš, Ainārs Ančevskis, Aivars Brīze, Kristīna Zaharova, Amber, Kristīne Zadovska, Rudīte Būmane, Dita Lūriņa, Karīna Tatarinova un koris „Vaidelote” Mārtiņa Klišāna un Egīla Vētras vadībā. Par koncertprogrammas muzikālo pavadījumu rūpēsies pats Jānis Lūsēns, mūziķu grupa viņa vadībā, pūšamo instrumentu kvartets “Shady Brass”, Liepājas mūzikas vidusskolas Zvanu ansamblis „Campanella” un Liepājas katoļu pamatskolas zvanu ansamblis.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV