Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

„Austrumu robežā” mēģinās izraut varas saknes

Kārlis Anitens, 03.04.2009. 16:16

29. aprīlī plkst. 19:00 teātra klubā-restorānā „Austrumu robeža” notiks dramaturga Kārļa Anitena jaunākās lugas „Vara mani lielu dara” pirmizrāde, kurā uz skatuves darbosies tautā iemīļotā aktrise Olga Dreģe, izrādes režisors un kādreizējais Leļļu teātra aktieris Ivars Šterns, kā arī pats autors. Ar patīkamu melnā humora piedevu un apbedīšanas kantori fonā lugas varoņi parādīs, ka varai mūsu valstī ir tik dziļas un pārsteidzoši vijīgas saknes, ka centieni kaut ko mainīt ir vien cīņa ar vējdzirnavām.
„Austrumu robežā” mēģinās izraut varas saknes

Lugas, kuras sākotnējais nosaukums bija „Struktūrvienība”, darbība risinās laikā no Padomju savienības sabrukuma līdz mūsdienām un stāsta par kādu apbedīšanas pakalpojumu uzņēmumu, kura panākumi slēpjas ciešā sadarbībā ar valdību. Taču uzrodas kāds noslēpumains Misters X, kurš par pieklājīgu samaksu piedāvā neitralizēt apbedīšanas kantora lokomotīvi valdībā. Kutelīgā situācija apbedīšanas speciālistus nemulsina un, slēpjoties aiz nevainīgu, padzīvojušu ļaužu maskas, viņi nosargā gan savu ministru, gan neitralizē noslēpumaino cilvēku, kurš izrādās ir ambiciozs izmeklētājs ar plānu iekļūt vadošā amatā valsts sektorā. Bet kā abiem apbedītājiem izrādes finālā izdodas iekļūt valdībā, pagaidām lai paliek noslēpums.

Lugas autors Kārlis Anitens melno komēdiju velta visiem, kuri grib savā valstī kaut ko mainīt: „Ir naivi domāt, ka varas saknes var izraut kā sastrutojošu zobu. Man ļoti gribas, lai, skatoties šo izrādi, ļaudis smejas, taču vienlaikus paklejo mūsdienu Latvijas ne tik senajā vēsturē. Šādu piemēru ir simtiem, šādi notikumi notiek aizvien biežāk un mūsu iespēja tos ietekmēt radīsies tikai tad, kad zaudēsim savu lētticību pa īstam.”

Par jauno darbu, kura mēģinājumi norit paralēli Dailes teātrī topošajam Māras Zālītes un Ulda Marhilēviča darbam „Priekules Ikars”, Olga Dreģe teic atzinīgus vārdus: „Man ir lieliska iespēja redzēt, kā veidojas jauns autors, jo šī jau ir trešā Kārļa luga, kurā spēlēju. Viņa tekstos nostiprinās organisks vieglums, trāpīga problemātika un kolosāli zemteksti. „Vara mani lielu dara” caur smiekliem un amizantām situācijām brīdina, ka visas latviešu tautas slavenās īpašības piemīt arī latviešu varas ešaloniem. Viņi arī pacietīgi iet uz savu mērķi. It kā ļoti vienkārši, bet Kārlis šo patiesību ir viegli un eleganti izcēlis. Vieglums tekstos laikam slēpjas viņā pašā – autors pēc būtības ir aktieris un saprot, ko nozīmē būt uz skatuves. Savukārt, izrādes režisors Ivars Šterns mums veido trīs tipisku latviešu raksturus – glūņu, tūļu un fīrmani. Jā, un kas vēl interesanti – dramaturgs Jānis Jurkāns mūsu izrādītei uzrakstījis vienu skaistu dziesmu. Reklāmā tā arī sakām – izrāde ar vienu skaistu dziesmu!”

Izrādes režisors, kādreizējais Leļļu teātra aktieris Ivars Šterns: „Šajā farsā mēģinu parādīt, cik mānīga un mainīga ir varas cilvēku izturēšanās. Nekad, nekad nav iespējams uzminēt, ko patiesībā domā šie cilvēki. Viņi lieliski maskējas. Arī mēs skatītājiem ļausim tikai uz pāris minūtēm ieraudzīt lugas varoņu patiesās sejas, un tās ļoti atšķirsies no visa tā, ko redzēsiet pārējā izrādes laikā.”

Izrāde „Austrumu robežā” būs skatāma 29. un 30. aprīlī, pēc tam arī maijā un jūnijā. Biļetes nopērkamas „Austrumu robežā”. Papildinformācija www.austrumurobeza.lv

Foto: Aija Skoromko

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV