Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

Jurim Frinbergam aprit 50

Liene Jakovļeva, 15.04.2009. 09:27

16. aprīlī 50. dzimšanas dienu atzīmēs Dailes teātra aktieris Juris Frinbergs.
Jurim Frinbergam aprit 50

Juris Frinbergs kopš Dailes teātra VII studijas – pēdējās Arnolda Liniņa vadītās studijas – beigšanas (1982) ir Dailes teātra aktieris, sezonām ilgi bijis arī visvairāk nodarbinātais aktieris.

Viņa atraisītais artistiskums, lieliskā stila izjūta un vokālās dotības atklājās jau studijas diplomdarba izrādē – šarmantajā režisora Arņa Ozola iestudētajā Oskara Vailda komēdijā „Cik svarīgi būt nopietnam”, kurā viņš, dublējoties ar šīs pašas studijas beidzēju Gundaru Āboliņu, spēlēja vienu no galvenajām vīriešu lomām – jauno dzīves baudītāju, asprātīgo, izdomas bagāto Aldžernonu Monkrifu.

Citi skatuves darbi – gan lielākas, gan mazākas lomas – atklāja aktiera spēju plašo diapazonu, Mazās zāles „tuvplāna” izrādēs atveidojot Žadovu un Belogubovu A. Ostrovska „Ienesīgajā vietā”, Arturu S. Mrožeka „Tango”, Kaļostro M.Zīverta „Kaļostro Vilcē”, Cāli T.Viljamsa „Zemes valstībā”, traģikomisko ceļojošo komiju Fransuā F.Vebēra „Līgumā jeb Pasūtījuma slepkavībā”, Janeli M.Zīverta „Cenzūrā” (par šīs lomas atveidojumu aktieris 2002. gadā apbalvots ar M.Zīverta balvu), Pjēru Polu Vudnu B.Ljegma „Pārītī uz divriteņa” un tik kaķisko Runci V.Rūmnieka un A.Miglas „Runcī zābakos”. Vēlāk šim dzīvnieciņam pievienojās jau cits ciltsbrālis – Gļēvais Lauva V.Pūces un M.Brūvera „Burvī no Oza zemes” uz Dailes teātra Lielās skatuves, kur tāpat atveidota virkne visdažādāko personāžu – gan Melnais princis Raiņa „Zelta zirgā” un mistiskais Uga M.Perveņeckas „Ludviga prodžektā”, gan sirsnīgais Ģierts Kore M.Zālītes, U.Marhilēviča „Tobāgo!” un Galvenais maizes cepējs E.L.Vēbera un T.Raisa „Jāzepā un raibajā brīnumsapņu mētelī”. Tikko tiem pievienojies Fabriciuss M.Zālītes un U.Marhilēviča „Priekules Ikarā”.

Dailes teātris novēl jubilāram daudz spēka un izturības!

Foto: Jānis Deinats

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV