Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Apgāds “Mansards” atkārtoti izdevis Māra Bērziņa grāmatu “Gūtenmorgens”

Apgads "Mansards", 15.04.2009. 17:29

Apgāds “Mansards” atkārtoti izdevis Māra Bērziņa īsprozas krājumu "Gūtenmorgens" ar 20 Māra.Bišofa ilustrācijām. Jaunais izdevums ir ieguvis svaigu ārējo noformējumu un ir papildināts ar trim stāstiņiem. Tagad grāmatā lasāmi 62 darbi, kuru centrālais personāžs ir Gūtenmorgens – drusku smieklīgs, drusku absurds, drusku ērmīgs, bet visādā ziņā simpātisks tips, kura spriedumos un izdarībās paradoksālā kārtā bieži jūtama veselā saprāta balss. Pats autors par Gūtenmorgenu izsakās šādi: “Viņa dzīvē absurds ir norma, bet norma ir absurds.”
Apgāds “Mansards” atkārtoti izdevis Māra Bērziņa grāmatu “Gūtenmorgens”

Māra Bērziņa grāmata “Gūtenmorgens”, kas turpina sēriju “Mansarda kolekcija”, pirmoreiz iznāca 2007. gadā un tika nominēta laikraksta Diena gada balvai kultūrā. Vēl Māris Bērziņš sarakstījis romānu “Ērika Trauma sapnis”, grāmatu bērniem “Resnais svešinieks”, kā arī vairākas lugas un stāstus.

“Grāmata ir atsvabināta no jelkādas didaktikas un pārsteidz gan ar frāzes slīpējumu, gan ļaušanos priekam. Konceptuāla, mākslinieciski nostrādāta un pārliecinoša joku grāmata, kādu latviešiem ir liels retums.”
Rimands Ceplis, Diena

“Komiskie stāstiņi iepriecina ar tēmu, nepretenciozo izteiksmi, vieglumu. Apspēlējot valodas daudznozīmību, no tās izrietošo nenoteiktību, jēgu iegūst sašaurinātā stāstiņu telpa. „Kā cilvēks var būt laimīgs, ja visapkārt tik daudz kas notiek nepareizi?” grāmatā pats sev un citiem jautā Gūtenmorgens. Jautājums gan naivs, taču skar absurda poētikas būtību – nespēju pārvarēt acīmredzamās neatbilsmes starp svarīgo un nesvarīgo, ideālo un reālo. Tādi – ārēji naivi un dulli, bet tai pašā laikā būtību skaroši – ir stāstiņi par Gūtenmorgenu. “
Pauls Daija, Kultūras Forums

Jautāts, vai krīzes apstākļos grāmatas nav liela greznība, Gūtenmorgens atbildēja: „Jā, daži nekulturāli elementi ar saviem nepārdomātajiem lēmumiem par PVN ir sāpīgi iesituši lasītājiem zem jostas vietas. Un tomēr, grāmatas ir izdevīgs pirkums, jo tās var izmantot daudzi, tās paliek īpašumā uz mūžu, tās var pat samainīt vai pārdot. Vienīgā nelaime, ka grāmatu nevar vienkārši noskatīties vai noklausīties kā filmu vai koncertu, tā vēl joprojām ir jālasa... protams, ja vien tā nav skatāmgrāmata vai klausāmgrāmata.”

Vislētāk grāmatu iespējams iegādāties apgāda mājaslapā: www.apgadsmansards.lv

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV