Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

Klubā "Karakums" notiks Juna Foses lugas „Miegs” lasījums

Elīna Cire, 29.04.2009. 11:45

Teātris United Intimacy rīko jaunās dramaturģijas mēnesi KARSTIE ZIEMEĻI, piedāvājot publikas uzmanībai četrus izcilus mūsdienu dramaturgus – Junu Fosi (Norvēģija), Kristianu Smedsu (Somija), Ēro Epneru un teātri NO99 (Igaunija), kā arī Jonu Atli Jonsonu (Islande). Lasījumi notiks klubā Karakums Lāčplēša ielā 18, ieeja skatītājiem bez maksas.
Klubā "Karakums" notiks Juna Foses lugas „Miegs”  lasījums

30. aprīlī plkst. 19.00 klubā "Karakums" notiek Juna Foses lugas „Miegs”  lasījums. Režisors Valters Sīlis, piedalās – Juris Jonelis, Māra Siliņa, Arnita Jaunzeme un Artis Drozdovs.

Juns Fose (1959) ir šobrīd ir pasaulē pazīstamākais norvēģu dramaturgs - viens no inovatīvākajiem mūsdienu lugu autoriem, kura darbi tulkoti vairāk nekā 40 valodās un iestudēti visos kontinentos. J. Fose dzīvo Bergenā un ne tikai lugas, bet arī stāstus, romānus, dzeju, bērnu grāmatas un scenārijus spītīgi raksta īpatnajā jaunnorvēģu valodā (nynorsk), kuru rakstībā lieto tikai ap 10 % Norvēģijas iedzīvotāju. Par savu dramaturģiju viņš saņēmis virkni starptautisku apbalvojumu un patriotiskie norvēģi, kas Fosi dēvē par Jauno Ibsenu, godinot autoru piecdesmitajā dzimšanās dienā, visu 2009. gadu rīko J. Fosem veltītus pasākumus. Die Tageszeitung Berlīnē Fosi nosaukuši par 21. gadsimta Beketu, bet briti 2007. gadā līdzās Nelsonam Mandelam, Braienam Īno, Dalailamam un Filipam Rotam ierindojuši J. Fosi pasaules dzīvo ģēniju sarakstā.

Lugā „Miegs” sastopas dažādi varoņi – bērni, kas apciemo sirmos vecākus, mīlētāji, kas šķiras un atkal satiekas – visi stāsti iezīmē galveno Juna Foses darba tēmu – daudzšķautņainās, enerģijas pārpilnās un neizskaidrojamās savstarpēji emocionāli saistītu cilvēku attiecības. Miegs ir kā brīvība, kas seko pēc aizmigšanas, kad laika un telpas jēdziens apvienojas un lugas varoņi netraucēti pārvietojas starp pagātni un tagadni, dzīvi un nāvi.

Iedvesmojoties no mūzikas J. Fose lugās izmanto dažādas ritma un atkārtojumu variācijas, tādējādi tekstā sasniedzot negaidīti precīzu apziņas attēlu. Zem katra aprauta vārda vai frāzes jaušama papildus nozīme, un spēles ar pauzēm un noklusējumu kopā rada biedējoši iespaidīgu dziļuma noskaņu, apliecinot, cik daudz iespējams pateikt, neizplūstot garos teikumos.

Informācija: www.unitedintimacy.lv

Lasījumi tapuši ar Ziemeļu kultūras fonda, Valsts Kultūrkapitāla fonda un kluba Karakums atbalstu. Informatīvie atbalstītāji – portāls Delfi, radio Naba.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV