Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LTV1 4. maijā piedāvās īpašo svētku programmu

Ģirts Valdīšana, 29.04.2009. 16:12

4. maijā - Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas svētku dienā, Latvijas Televīzijas 1. kanāls (LTV1) saviem skatītājiem piedāvās īpašo svētku programmu ar Saeimas svinīgās sēdes translāciju, tematisku dokumentālo filmu izlasi un svētkiem veltītā koncerta „Tuvāk saulei, tuvāk mīlestībai” translāciju no Vērmanes dārza.

Īpašo svētku programmu uzsāksim plkst. 10:40 ar dokumentālo filmu „Sākums”, kas stāsta par neatkarīgās Latvijas atjaunoto prezidēta institūciju un notikumiem, kas risinājās pirmā atjaunotās Latvijas prezidenta Gunta Ulmaņa prezidentūras laikā no 1993. – 1999. gadam. Filma nav vēsturnieka pētījums, bet aculiecinieku un iesaistīto personu redzējums uz tā brīža notikumiem - privatizāciju, Krievijas armijas izvešanu no Latvijas, valsts attīstības plāniem un sabiedrības noslāņošanos.

Savukārt plkst. 12:00 LTV1 aicina uz Saeimas svinīgas sēdes translāciju, kurā svētku uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze.

Tālāk programmā sekos vairākas interesantas dokumentālās filmas.

Plkst. 14:00 LTV1 svētkos saviem skatītājiem dāvās jaunas dokumentālās filmas „Nosargāt gadsimtus” pirmizrādi. Filma iepazīstina skatītāju ar suitu novada etnogrāfiju un tradīcijām, piesakot to UNESCO pasaules nemateriālās kultūras mantojuma sarakstam. Filma „Nosargāt gadsimtus” ļauj skatīt suitu kultūras mantojumu viņu pašu acīm, reizē aicinot arī citus pamanīt un nosargāt savu savdabīgo un unikālo lokālās kultūras mantojumu.

Plkst. 16:00 kopā ar Sandija Semjonova veidoto videofilmu „NATO samita zīmē” aicināsim vēlreiz atgriezties Latvijai tik būtiskajā 2006. gada notikumā. Tagad, ar laika nobīdi, varēsim vēlreiz vērot samita sagatavošanās darbus, tā notikumu hronoloģiju, kā arī oficiālo translāciju laikā noklusēto informāciju.

Savukārt plkst. 17:00 būs Mārītes Balodes jaunās LTV videofilmas „Dzejnieces Ārijas Elksnes likteņstāsts” pirmizrāde. Viņas dzeju, kas jūsmo par dabas skaistumu, mīlestību un Latviju, joprojām citē apsveikuma kartiņās un dzied Dziesmu svētkos. Filma būs stāsts par sievietes neremdināmajām ilgām pēc mīlestības.

Turpinājumā plkst. 18:30 LTV1 piedāvā noskatīties dokumentālo filmu „Čiža acīm”. Tās idejas iedvesmotājs ir Irīnas Piļķes mūžs, kuru viņa pierakstījusi zīmējumos. Otrais pasaules karš, pēckara periods un autores dzīves svarīgākie brīži pārtapuši dokumentālā animācijas filmā – cilvēciskā un aizkustinošā stāstā par Latvijas cilvēkiem un vēsturi .

Svētku galvenā pārraide būs svētkiem veltītā koru sadziedāšanās koncerta „Tuvāk saulei, tuvāk mīlestībai” translācija no Vērmanes dārza plkst. 19:00. Koncertā piedalīsies Latvijas Kultūras akadēmijas jauniešu koris ”Sōla”, Rīgas Stradiņa universitātes jauktais koris „Rīga” u.c. kori, diriģents Ints Teterovskis, bet programmas muzikālais virsvadītājs būs Juris Vaivods.

Šī pasākuma laikā Latvijas Televīzija uzsāks akciju „Latvijas mērķis”. Akcijas ideja ir rosināt Latvijas iedzīvotājus paust viedokli par to, kādiem būtu jābūt Latvijas nākotnes mērķiem, ko, iespējams, veido arī katra cilvēka individuālie mērķi, kā arī ierosināt sabiedrību diskutēt par to, kādā valstī mēs vēlamies, nevis nevēlamies dzīvot. Akcija notiks līdz 18. Novembrim un tās laikā cilvēki tiks aicināti sūtīt savas idejas, viedokļus un ierosinājumus par to, kādai būtu jābūt nākotnes Latvijai. To būs iespējams izdarīt gan LTV mājas lapā, gan nosūtot pa pastu, gan tieši nogādājot televīzijā. Akcijas noslēgumā materiāli tiks apkopoti un nodoti Latvijas Valsts Prezidentam, ministriem un Saeimai. Ikviens tiek aicināts būt aktīvs, paust savu viedokli un nedarīt to anonīmi. Pasākumam Vērmanes dārzā, tiešraidē, varēs turpināt sekot arī pēc raidījuma „Panorāma”.

Uz tikšanos 4. maijā LTV1 ēterā!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV