Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

LTV maijā pievērsīsies dzīves pamatvērtībām

Mārtiņš Pučka, 30.04.2009. 12:59

Latvijas Televīzijas 1. kanāls (LTV1) maijā aicina skatītājus pievērsties ģimenes un nacionālajām vērtībām.

Mēneša centrālais notikums LTV1 ir Eirovīzijas starptautiskais dziesmu konkurss, kurā Latvijas dalība šogad ir iespējama, pateicoties atbalstītāju – „Narvesen” un „Latvijas Krājbankas” -atbalstam. 12. un 14. maijā LTV1 tiešraidēs piedāvās noskatīties Eirovīzijas starptautiskā dziesmu konkursa pusfinālus, bet 16. maijā ēterā būs izšķirošais fināls. Tiešraižu sākums – plkst. 22:00. Savukārt no plkst. 21:10 LTV1 piedāvās tradicionālo raidījumu „Latvija, turam īkšķus!”, kurā būs iespēja tuvāk iepazīties ar Eirovīzijas dziesmu konkursa aizkulisēm un to, kā Intaram Busulim klājas pirms lielās uzstāšanās 14. maija pusfinālā un, cerams, arī finālā.
 
Bet jau mēneša sākumā – lielajās maija brīvdienās - skatītājus gaida plaša dokumentālo un videofilmu izlase. LTV1 pirmizrādi piedzīvos divas jaunas filmas. Piektdien, 1.maijā, plkst. 18:30 - pirmizrāde LTV videofilmai „272 Rundāles pils mirkļi”. Tā atklās Rundāles pils likteņstāstu vairāku gadsimtu garumā. Filmas vēsturisko ainu attēlošanā piedalījušies pils darbinieki, scenārija autors- Imants Lancmanis, režisore Dace Slagūne.

Savukārt sestdien, 2. maijā, plkst. 19:25 skatītāju uzmanībai tiek piedāvāta otra pirmizrāde - Latvijas un Igaunijas dokumentālā filma „Friči un blondīnes”. Filma stāsta par Baltijas aktieriem, kuriem padomju laikā kara tematikai veltītajās filmās nācās tēlot vāciešus – ienaidniekus. Filma atklās to, pēc kādiem kritērijiem tika izvēlēti šie aktieri, kādu priekšstatu par viņu tēlotajiem vāciešiem guva skatītāji un ko par šādu pieredzi pēc daudziem gadiem saka viņi paši – latviešu aktieri Uldis Lieldidžs, Uldis Dumpis, Māra Zvaigzne, Vija Artmane, Regīna Razuma un citi. Komentārus par šīs filmas tapšanu, politisko kontekstu un kultūrvēsturisko nozīmi sniegs raidījuma “100 g kultūras” speciālizlaidums, kas ēterā būs pirms filmas - plkst. 19:00.

Programmā iekļautas arī citas interesantas dokumentālās filmas. Piektdien, 1. maijā, plkst. 14:35 ēterā būs Jura Podnieka 1986. gadā uzņemtā filma “Vai viegli būt jaunam?”, kas savulaik radīja īstu apvērsumu dokumentālajā kino. Filma demonstrēta 80 pasaules valstīs, un jau pirmajā gadā to noskatījās 28 miljoni skatītāju. Notikumu centrā - PSRS laikā dzīvojošo jauniešu likteņi, konflikti ar sabiedrību un vecākiem, viņu bailes nederīgi nodzīvot dzīvi. Filma ir vispārcilvēciska un nepakļaujas laika distancei. Tajā analizētās problēmas ir aktuālas arī šodien, kaut valsts iekārta un notikumu konteksts ir gluži citi.

Sestdien, 2. maijā, plkst. 14:15 ēterā būs šīs filmas turpinājums, ko 1998. gadā uzņēmusi režisore Antra Cilinska. Tas ir daudz mierīgāks un apcerīgāks skatījums uz filmas varoņiem. Kā 12 gadu laikā mainījusies viņu dzīve? Vai viņi spējuši atrast savu vietu, nodibināt ģimeni un izskoloties? Vienlaikus šī kinolente ir A. Cilinskas veltījums izcilajam kinorežisoram Jurim Podniekam.

Atzīmējot pirmo piecgadi, kopš Latvija iestājusies Eiropas Savienībā, piektdien, 1. maijā, plkst. 17:30 LTV1 skatītāji varēs noskatīties dokumentālo filmu “Vaira smaida”, kurā ietverti unikāli kadri no Latvijas eksprezidentes Vairas Vīķes-Freibergas preses dienesta videoarhīva, kā arī viņas personīgie un ļoti cilvēcīgie iespaidi par astoņiem prezidentūras gadiem Latvijā.

LTV1 programma maija brīvdienās iepriecinās arī mazos skatītājus. 1. maijā plkst. 9:50 un 3. maijā plkst. 9:30 tiks rādīta pērn uzņemtā visjaunākā mākslas filma par koka puisēnu Pinokio. Tāpat 1. maijā plkst. 11:30 rādīs visu paaudžu iemīļoto latviešu filmu “Emīla nedarbi”.

Īpašu programmu LTV1 saviem skatītājiem piedāvās 4. maijā - Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas svētku dienā.

Plkst. 10:40 skatītājiem tiks piedāvāta dokumentālā filma „Sākums”, kas stāsta par neatkarīgās Latvijas atjaunoto prezidenta institūciju un notikumiem, prezidenta Gunta Ulmaņa prezidentūras laikā no 1993. – 1999. gadam. Plkst. 12:00 LTV1 aicinās uz Saeimas svinīgas sēdes tiešraidi, kurā svētku uzrunu teiks Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze. Tālāk programmā sekos vairākas interesantas dokumentālās filmas. Plkst. 14:00 pirmizrāde būs filmai „Nosargāt gadsimtus”, kas iepazīstina skatītāju ar suitu novada etnogrāfiju un tradīcijām, piesakot to UNESCO pasaules nemateriālās kultūras mantojuma sarakstam. Plkst. 16:00 kopā ar Sandija Semjonova veidoto videofilmu „NATO samita zīmē” aicināsim vēlreiz atgriezties Latvijai tik būtiskajā 2006. gada notikumā. Savukārt plkst. 17:00 būs Mārītes Balodes jaunās LTV videofilmas „Dzejnieces Ārijas Elksnes likteņstāsts” pirmizrāde. Turpinājumā plkst. 18:30 LTV1 piedāvā noskatīties dokumentālo filmu „Čiža acīm”. Tās idejas iedvesmotājs ir Irīnas Piļķes mūžs, kuru viņa pierakstījusi zīmējumos.

Svētku galvenā pārraide būs koru sadziedāšanās koncerta „Tuvāk saulei, tuvāk mīlestībai” translācija no Vērmanes dārza plkst. 19:00. Šī pasākuma laikā Latvijas Televīzija uzsāks akciju „Latvijas mērķis”. Akcijas ideja ir rosināt Latvijas iedzīvotājus paust viedokli par to, kādiem būtu jābūt Latvijas nākotnes mērķiem, ko, iespējams, veido arī katra cilvēka individuālie mērķi, kā arī ierosināt sabiedrību diskutēt par to, kādā valstī mēs vēlamies dzīvot. Akcija turpināsies līdz 18. novembrim, un tās laikā cilvēki tiek aicināti sūtīt savas idejas, viedokļus un ierosinājumus par to, kādai būtu jābūt nākotnes Latvijai. To varēs izdarīt gan LTV mājas lapā, gan nosūtot pa pastu, gan tieši nogādājot televīzijā. Akcijas noslēgumā materiāli tiks apkopoti un nodoti Latvijas Valsts prezidentam, ministriem un Saeimai. Ikviens tiek aicināts būt aktīvs, paust savu viedokli un nedarīt to anonīmi. Pasākumam Vērmanes dārzā varēs turpināt sekot arī pēc raidījuma „Panorāma”.

10. maijā, kad visa pasaule atzīmēs Mātes dienu, vismīļāko cilvēku godinās arī Latvijas Televīzijas programma. Rīta cēlienu plkst. 11:00 aizsāks dokumentālā filma “Iepazīsimies - es adoptēju bērnu”. Tā stāsta par vairākām ģimenēm, kas audzina audžubērnus, sniedz ieskatu par bērnu dzīvi bērnu namos un ģimenēs, kurās tie pieņemti, un to, ko bērnam nozīmē šī dāvana - iegūt ģimeni. Patiesos stāstos dalīsies audžuvecāki, kas atklās, kā viņi gatavojās adopcijai, kāda bija viņu motivācija un pārdzīvojumi, savā ģimenē pieņemot bērniņu. Turpinājumā plkst. 11:30 mātes sūtību un to, ko šis tēls nozīmē latviešu folklorā, atklās raidījums “Klēts”. Tāpat LTV1 ēterā būs ietverts Mātes dienai veltīts dievkalpojums.

Gatavojoties Ģimenes dienai, no 3. Līdz 17. maijam svētdienās LTV1 ēterā būs raidījumi „Ģimene – Latvijas lepnums un spēks”, kuros skatītāji tiks iepazīstināti ar Ģimenes svētkiem nominētajām ģimenēm. Noslēdzot ģimenes vērtībām veltīto mēnesi, 23. maijā Latvijas Televīzija kopā ar visu Latviju svinēs Ģimenes dienu. No rīta līdz vakaram ar skatītājiem kopā būs arī Latvijas Televīzija, lai ar tiešraižu starpniecību ieskatītos gan Vērmanes dārzā rīkotās akcijas “Ģimene - Latvijas lepnums un spēks” norisē, gan ikvienam skatītājam ļautu kļūt par svētku līdzdalībnieku tiešraidē no Doma baznīcas, kur no plkst. 19:00 risināsies Latvijas kuplāko un spēcīgāko ģimeņu apbalvošanas ceremonija.

Maijā patīkamus brīžus sagaidīs arī teātra cienītāji: 30. maijā plkst. 21:20 LTV1 ēterā būs Latvijas Nacionālā teātra izrāde “Mērnieku laiki”, kas vēl nesen tika rādīta uz teātra skatuves. Bet visiem romantiski noskaņotajiem skatītājiem no 15. maija sešus piektdienu vakarus svētkus sagādās Rozamundes Pilčeres romānu ekranizējumi. Filmu sākums - plkst. 22:00.

Visbeidzot, LTV atgādina, ka visa maija garumā ēterā iekļautas Eiropas Parlamenta un pašvaldību vēlēšanu aģitācijai veltītās pārraides, aicinot ikvienu Latvijas pilsoni uz aktīvu līdzdalību vēlēšanās un politiskajā dzīvē, jo pārmaiņas varam nest tikai visi kopā.

Uz tikšanos maijā LTV1 ēterā!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV