Trešdiena, 24.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Nameda, Visvaldis, Ritvaldis;

Klubā "Karakums" notiks Kristiana Smedsa lugas „Ledus bildes” lasījums

Elīna Cire, 05.05.2009. 14:04

Teātris United Intimacy rīko jaunās dramaturģijas mēnesi KARSTIE ZIEMEĻI, piedāvājot publikas uzmanībai četrus izcilus mūsdienu dramaturgus – Junu Fosi (Norvēģija), Kristianu Smedsu (Somija), Ēro Epneru un teātri NO99 (Igaunija), kā arī Jonu Atli Jonsonu (Islande). Lasījumi notiks klubā Karakums Lāčplēša ielā 18, ieeja bez maksas.
Klubā "Karakums" notiks Kristiana Smedsa lugas „Ledus bildes”  lasījums

7. maijs plkst. 20.00 LEDUS BILDES,
Kristians Smedss, no somu valodas tulkojusi Ilze Matisone

Režisors: Andrejs Jarovojs
Piedalās: Daiga Gaismiņa, Juta Vanaga, Līga Vītiņa, Varis Piņķis

Soms Kristians Smedss (1970) studējis režiju un dramaturģiju Teātra augstskolā Helsinkos un ir izteikts savas paaudzes dumpinieks, kurš darbos nebaidās būt vienlaikus apburoši naivs un drosmīgi skarbs. Smedss bijis viesrežisors arī Norvēģijā, Zviedrijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā, Beļģijā, Lietuvā un Igaunijā, bet Latvijā iepazīts viesizrādēs „Voiceks”, „Svētceļnieks” un „Kaija” festivālā Homo Novus. „Katrs Smedsa uzvedums līdzinās dzīvai būtnei, kurā spēcīga fiziskā klātbūtne, oriģināla vizuālā simbolu valoda un dzīvā mūzika savienojas ar tekstu, kas var būt gan maigi lirisks, gan asi didaktisks, „ rakstīts festivāla Homo Novus 2003 programmā.

Luga „Ledus bildes” - vientuļā māte, pazudis bērns, aizlaidušies tēvi, meita, kas cenšas atbrīvoties no mātes valgiem, mācītājs, kas zaudējis ticību cilvēkiem – ziemeļu saspringtā dzīve, asociāciju virkne, kas pārmantojas no vienas paaudzes nākamajā. K. Smedss spilgtu poēziju apvieno ar smeķīgu tautas valodu. 1998. gadā luga ieguva Eiropas labākās radiolugas titulu. Smedss radījis īpašu šīs lugas versiju teātrim, ko Rīgā varēs dzirdēt lasījuma klausītāji. Smedsa lugas vairākkārt nominētas Ziemeļvalstu dramaturģijas balvai, bet izrādes – Eiropas teātra balvai.

„Somijā sauna darbojas kā brīnišķīga sociālā terapija. Skatuve ir tāda pati sauna un es jūtos kā dāma ar kuplajām krūtīm no četrdesmito, piecdesmito gadu somu filmām, kura nebaidās ne no kā, stāv vistrakākajā karstumā, mazgā visus un nevilcinoties uzjunda uz lāvām guļošo jūtas.”
K. Smedss

„Harizmātisks, drosmīgs, nekaunīgs, mulsinošs, slavināts, pelts – visi šie vārdi raksturo Kristianu Smedsu, „ vēstīts viņa jaunākās izrādes Mental Finland pieteikumā. Pirms pāris gadiem Smedss nodibinājis nomadisku teātra organizāciju Smeds Ensemble (http://www.smedsensemble.fi), kas ceļo gan pa Somiju, gan ārpus tās un iestudē savas izrādes dažādās vietās, katrai atlasot jaunu aktieru un mākslinieku ansambli.

Informācija: www.unitedintimacy.lv

Lasījumi tapuši ar Ziemeļu kultūras fonda, Valsts Kultūrkapitāla fonda un kluba Karakums atbalstu. Informatīvie atbalstītāji – portāls Delfi, radio Naba.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV