Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

„Ledus bildes” karstajos ziemeļos

Ilze Malaševska, 08.05.2009. 15:56

Soms Kristians Smeds (1970) ir dramaturgs, teātra režisors, motociklists un alus dzērājs. Tieši viņa krogu apmeklētāja sirds un vienkāršajiem cilvēkiem rakstītās lugas cenšas ielauzties Latvijas dramaturģijā. Konkrēti šoreiz – „United Intimacy” rīkotajā jaunās dramaturģijas lasījuma mēnesī „Karstie ziemeļi”.
„Ledus bildes” karstajos ziemeļos

Galerijas:

Luga „Ledus bildes” ir veidota kā albums, kurā fiksētās fotogrāfijas ir iemūžinājušas kādas ģimenes ikdienas realitāti, liekot ikvienam aizdomāties, ka patiesībā, lugā attēlotais dzīves modelis ir tik ļoti pietuvināts reālajai dzīvei, ka bail pat sākt meklēt paralēles, lai noskaidrotu, cik ļoti. Vientuļā māte, kas savu ikdienu pavada strādājot par medmāsu, zūdoties par neveiksmīgo likteni un ienīstot savus bērnus par to stulbumu un nākšanu pasaulē. Tēvs, kurš ir tikai kā fona nodrošinātājs un virspusējs ģimenes pavarda sildītājs. Meita, kas sirgst ar jaunības maksimālismu un cenšas izrauties no mātes pārāk uzstājīgās dzīves kontroles. Mācītājs, kas zaudējis ticību cilvēkiem un uzskata, ka cilvēki noplicinās un izmanto savu saprātu, lai sasniegtu tikai pašus zemiskākos mērķus.

Ģimene, naids, vientulība, ticība un mīlestība – šīs ir tēmas, kas caurstrāvo visas „Ledus bildes”. Luga liek aizdomāties par likteni un tā lomu ikviena cilvēka dzīvē, par cilvēka bezspēcības masku un otra cilvēka līdzatkarību. Kristians Smeds savā valodā ir vienkāršs un ikdienišķs, viņš netaisa teātri izglītotiem, mācītiem cilvēkiem, jo savos darbos viņš maksimāli cenšas uzrunāt „vidusšķiras” cilvēkus.

Dramaturģijas lasījumu „Karstie ziemeļi” organizatore un teātra „United Intimacy” pārstāve Elīna Cire pasākuma iemeslu skaidro ar to, ka „ daudzas tēmas latviešu dramaturģijā neparādās, tāpēc izvēlējāmies iet šo ceļu – parādīt mūsu teātra publikai, ka ir iespējams runāt par grūtākām tēmām”. Kristiana Smeda darbi tika iekļauti programmā, jo mākslinieks ar savām izrādēm ir viesojies Latvijā festivāla „Homo Novus” ietvaros. „Kristianam ir latviešiem raksturīgā vienlaicīgi skarbuma un sirsnības sajūta, kas prasa lielu drosmi, iespējams, tāpēc, ka viņš ir jokdaris un sauc lietas īstajos vārdos”, Smeda daiļradi vērtē E. Cire.

Lugas lasījuma režisors - Andrejs Jarovojs, lasījumā piedalījās Daiga Gaismiņa, Juta Vanaga, Līga Vītiņa un Varis Piņķis.

Foto: Zaiga Grigorjeva

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV