Piektdiena, 26.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Rūsiņš, Sandris, Alīna;

Izrādē „Idiots. Pēdējā nakts” tiksies Dailes teātra 9. studijas audzēkņi un Dailes teātra zvaigznes

Liene Jakovļeva, 12.05.2009. 11:28

31. maijā Dailes teātra Kamerzālē notiks pirmizrāde – Fjodora Dostojevska „Idiots. Pēdējā nakts”, ko izrādes veidotāji dēvē par atgriešanos dzimtenē 13 ainās. Režisori Mihails Gruzdovs un Indra Roga jauniestudējumu veido kopā ar topošajiem absolventiem, Dailes teātra 9. studijas audzēkņiem, un Dailes teātra pazīstamākajiem aktieriem.
Izrādē „Idiots. Pēdējā nakts” tiksies Dailes teātra 9. studijas audzēkņi un Dailes teātra zvaigznes

1841. gada 10. jūnijā Krievijā piedzima puisēns. Sešu gadu vecumā zaudējis vecākus, viņš nonāca smagas slimības gūstā. Abas viņa tantes viņu ārstēja kā prata – viena ar rīkstēm, otra ar glāstiem, tomēr divdesmit četrus savas dzīves gadus šis cilvēks pavadīja idiota stāvoklī, līdz rūpju pilnie pūliņi vainagojās ar panākumiem un atradās ārsts, kurš prata palīdzēt.

Un tā 1867. gada 27. novembra rītā pēc vairāk nekā četriem gadiem no Šveices dzimtenē atgriezās jauns cilvēks – izārstējies, atlabis, vesels un pilns dzīves alku, cerību un ticības. Viņš satika ļoti daudz labu cilvēku. Jaunais cilvēks viņus visus ļoti mīlēja, bet jau pēc pusgada šis jaunais cilvēks kopā ar savu draugu Parfjonu Rogožinu nodzīvoja savu pēdējo – 1868. gada 4. jūlija – nakti, pēc kuras kļuva par idiotu uz visiem laikiem. Jo viņš mīlēja Nastasju Fiļipovnu, kura piecpadsmit gadu vecumā bija nokļuvusi izvirtuļa gūstā, savu sirdsdraugu Parfjonu, kurš bija audzis, tēva irbenāju nūjas iespaidots un pilnīgi brīvs no izglītības sloga, savu gaismas eņģeli Aglaju Ivanovnu, kurai kopš dzimšanas tika meklēta laba laulību partija. Viņš mīlēja arī visus citus un, kaut gan pievilka viņus kā magnēts, tomēr mīlēja mazliet vairāk nekā pieklājas, uzticējās mazliet vairāk nekā pieņemts, domāja mazliet dziļāk nekā liek saprāts – savādajam jauneklim taču trūka dzīves pieredzes, vai ne?

Lomās būs Dailes teātra 9. studijas audzēkņi Mārtiņš Počs vai Dainis Grūbe (kņazs Ļevs Nikolajevičs Miškins), Kārlis Freimanis vai Artūrs Dīcis (Parfjons Rogožins), Inita Dzelme (Nastasja Fiļipovna Baraškova), Baiba Neja vai Lienīte Osipova (Aglaja Ivanovna Jepančina), Gints Andžāns vai Kristaps Rasims (Gavrila Ardalionovičs Ivolgins), Ērika Eglija vai Dana Čerņecova (Varvara Ardalionovna Ivolgina, vēlāk Pticina), kā arī Dailes teātra aktieri Rēzija Kalniņa (Ļizaveta Prokofjevna Jepančina), Juris Žagars (Ivans Fjodorovičs Jepančins), Artūrs Skrastiņš (Lukjans Timofejevičs Ļebedevs), Juris Bartkevičs (Ardalions Aleksandrovičs Ivolgins), Ģirts Ķesteris (Jevgeņijs Pavlovičs Radomskis) un Harijs Spanovskis (Afanasijs Ivanovičs Tockis).

Sceongrāfiju veido Andris Freibergs, kostīmu māksliniece ir Ieva Kauliņa, gaismu māksliniece – Māra Vaļikova, bet oriģinālmūziku raksta Arturs Maskats. Skatītājiem tiks piedāvāts Indras Rogas veidotais tulkojums un dramatizējums.

„Idiots. Pēdējā nakts” būs viena no Dailes teātra 9. studijas diplomdarba izrādēm, kas tiks uzņemta Dailes teātra repertuārā. Jaunie aktieri publikai sevi jau pieteikuši Staņislava Vispjaņska simboliskajā lugā „Kāzas”, kas tika nominēta „Spēlmaņu nakts” balvai kā „Gada dramatiskā teātra izrāde”. Savukārt jūnijā Dailes teātrī būs skatāmi citi 9. studijas diplomdarbi – Alekseja Ščerbaka „Pulkvedis Pilāts” (Kamerzālē 6., 7. un 10. jūnijā) un Rūdolfa Blaumaņa „Ugunī” (Mazajā zālē 11., 12. un 13. jūnijā).


Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV