Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Gorjačije estonskije parņi ierodas Rīgā

Elīna Cire, 13.05.2009. 14:07

14. maijā klubā „Karakums” (Lāčplēša ielā 18) plkst. 19.00 notiks lugas „Gorjačije estonskije parņi” lasījums.
Gorjačije estonskije parņi ierodas Rīgā

Autori: Ēro Epners, Tīts Ojaso, Ēne Līsas Sempere un teātra NO99 aktieri.
Tulkotāja no igauņu valodas:  Maima Grīnberga
Lasījuma režisore: Inese Mičule
Piedalās: Kārlis Neimanis, Andris Liseckis
Ieeja: bez maksas.

Gluži tāpat kā citās Eiropas valstīs dzimstība Igaunijā dramatiski krītas. Grupa igauņu puišu izlemj rīkoties un nodibina biedrību ar mērķi apaugļot pēc iespējas vairāk sieviešu. Viņu centieni robežojas ar plānprātību, ir morāli nepieņemami un ētiski apšaubāmi, tomēr tā ir vienīgā igauņu cerība neizmirt.  Puiši mācās flirtēšanas un Kamasutras pamatus, kā arī psiholoģiski korektus veidus, kā pastāstīt sieviešu vīriem, ka viņu sievas ir gaidībās „tautas labā”. Viņi pēta sieviešu savstarpējās attiecības, „iesauc” jaunus biedrus, meklē bagātus investorus un nolīgst PR aģentūru, kurā strādā tikai un vienīgi krievu tautības cilvēki.

GEP ir dzirkstoša un reizumis bērnišķīgi smieklīga luga, kurā dzēlīga pašironija un farss pamazām pāraug aizkustinoši atklātā sirsnībā. Un pēkšņi mazās nācijas dzīve baidoties pazaudēt nacionālo identitāti sāk šķist pat pārāk pazīstama. Varbūt sabiedrības kritika Bolivudas dziesmu stilā ir tik pat iedarbīga, kā mantra, kas atgādina par dievišķā klātbūtni un cilvēciskumu?

Igauņu teātris NO99 savu vārdu aizguvis no sava pirmā iestudējuma, kas tā arī saucās – NO99. Kopš tā laika katrai izrādei tiek piešķirts kārtas numurs, skaitot atpakaļgaitā. GEP ir šī teātra projekts ar  numuru 88. Klīst baumas, ka teātris savu darbību beigs, kad būs īstenots iestudējums ar numuru 0. Kā atzinis Tīts Ojaso, režisors un teātra mākslinieciskais vadītājs – apziņa, ka neizbēgami tuvojas pēdējā izrāde, ļauj pārējos projektus veidot ar aizrautību un atdevi.

Teātris NO99 ieguvis atpazīstamību ārpus Igaunijas robežām, piedaloties festivālos Austrijā, Vācijā, Šveicē, Polijā, Somijā, Lietuvā, Ukrainā, Krievijā, Nīderlandē un 2007. gadā saņēma Baltijas teātru festivāla galveno balvu.

Teātris United Intimacy rīko jaunās dramaturģijas mēnesi KARSTIE ZIEMEĻI, piedāvājot publikas uzmanībai piecas jaunas ziemeļu lugas – Juna Foses „Miegs” (Norvēģija), Kristiana Smedsa „Ledus bildes” „Svētceļnieks” (Somija), Ēro Epnera, Tīta Ojaso, Ēnes Līsas Semperes un teātra NO99 aktieru kopdarbs „GEP” (Igaunija), kā arī Jona Atli Jonsona „Bangas” (Islande).

Informācija: www.unitedintimacy.lv

Lasījumi tapuši ar Ziemeļu kultūras fonda, Valsts Kultūrkapitāla fonda un kluba Karakums atbalstu. Informatīvie atbalstītāji – portāls Delfi, radio Naba.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV