Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

“Sapņu teātris” aicina uz uzveduma „Kamēr paies pieci gadi” pirmizrādi

Ogata Samoletova, 14.05.2009. 13:00

5 jūnijā, plkst. 19:00 VEF Kultūras pilī notiks “Sapņu teātra” pirmizrāde lugai „Kamēr paies pieci gadi”, kas veidota, iedvesmojoties no F.G. Lorkas daiļrades.
“Sapņu teātris” aicina uz uzveduma „Kamēr paies pieci gadi” pirmizrādi

„Būt priecīgam – ir nepieciešamība un pienākums. Un to es tev saku tad, kad man ir īpaši grūti. Bet ja pat nekad nebeigsies dvēseles nesaskaņa, ja mūžam mani mocīs mīlestība, cilvēki, pasaules iekārtojums, es ne par ko neatteikšos no mana likuma – prieka. Un visskumjākais prieks – būt dzejniekam. Viss parējais neskaitās. Pat nāve.”
F.G. Lorka

Šoreiz „Sapņu teātris” pievēršas visspilgtāka spāņu dzejnieka un dramaturga daiļradei – Federiko Garsija Lorkai. Mūs iedvesmoja luga „Kamēr paies pieci gadi”. Tās tematu un žanru noteica pats autors. Tā ir mistērija par laiku, kurš paiet, mistērija ar visām īpašībām, kuras piemīt šim žanram.

Laiks – ir gan mūžība, kura nedalās uz gadiem un sekundēm, un astronomiskais laiks, un katra cilvēka iekšējais laiks, un tas, ko skaita pulksteņi. Lorka atbrīvo savu lugu no laika un cēloņu - seku sakariem; tādā veidā mēs pārnesamies no reālas pasaules šķietamajā pasaulē un zemapziņas pasaulē. No tagadnes uz pagātni vai nākotni. Lugā – laiks gan svešs cilvēkam kosmiskais spēks, gan viņa eksistēšanas nepieciešamais elements. Laiks atgādina, ka pasaule ir mūžīga, bet pārejoši ir tikai cilvēki, un viņu dzīve ir tikai mirklis. Un laiks uzdod cilvēkiem vienu un to pašu mīklu, bet atbild uz to katrs, un cilvēkam ir ļauts pašam uzlemt, padoties laikam vai nē.

Izņemot to, tas ir stāsts par mīlestību. Mīlestība Lorkai vienmēr ir traģēdija, kura nezina izeju: ne iemīlēt, ne pārtraukt mīlēt - nevar pēc savas gribas. Sveša nāve šķērso citas dzīves, atgādinot par to, ka mīlēt ir veltīgi. Par mīlestības nepiepildamību, - jo neviens nespēj atdot citam savu dzīves mirkli.  

Īsak sakot, mistērija aptver visus meklējumus – mīlestības, patiesības, sevis meklējumi, visa dzīve un visas dzīves sabrukums.
 
 
Izrādes „Kamēr paies pieci gadi” notiks VEF Kultūras pilī (Ropažu iela 2). Ilgums 2 st. 30 min. Sākums tieši plkst. 19.00. Lugums cienījamiem skatītājiem nekavēties. Biļetes cena ar iepriekšējo rezervēšanu LS 3.00. Bez – LS 5.00. Biļešu rezevēšana pa tālruni 29672188 vai e-mail: teatr_sna@inbox.lv.
 
Režija – Ogata Samoletova
Gaisma – Mila Trezkova
Horeogrāfija – Karina
Kostīmi - Grаis G'is, Надежда Mars, Romāns Pavlovskijs
 
Lomās:
Sergejs Čučins – Jauneklis
Andrejs Moisejevs – Vecis un Tēvs
Aleksejs Gerasimovs – Draugs un Āksts
Nadežda Bokovikova – Otrais draugs un Arlekīns
Karina - Kaķene
Marks Kladovs -Zēns
Nataļja Kladova - Maska
Ksenija Loginova - Līgava
Alina Siņicina – Meiča
Nadežda Mars – Stenogrāfiste
Jevgenijs Carenoks - Kalps
Marija Dubakova – Lelle
Kirills Lazebniks – Regbija spēlētājs
Asmik Bagojan – Meitene
Arsenijs Floria – Kāršu spēlētājs
Leonids Šilins - Kāršu spēlētājs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV