Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Klubā „Karakums”notiks Islandes jūrnieku traģikomēdijas „Bangas” lasījums

Elīna Cire, 19.05.2009. 19:50

Ceturtdien, 21. maijā plkst. 19.00 klubā „Karakums”  būs iespējams noklausīties islandieša Jona Atli Jonsona melni komisko zvejas drāmu „Bangas”. Lasījuma režisore ir Ināra Slucka, piedalīsies aktieri Jānis Skanis, Juris Hiršs, Ģirts Liuziniks, Ivars Kļavinskis. No islandiešu valodas lugu tulkojis Dens Dimiņš. Ieeja lasījumā bez maksas.
Klubā „Karakums”notiks Islandes jūrnieku traģikomēdijas „Bangas” lasījums

Kajīte. Telpa kuģī. Un tu guli tajā viens un domā par nāvi vai to, cik saule ir karsta. Tu domā par šo saldskābo dzīvi. Viss šai kuģī dreb. Durvis dreb, gulta dreb un grīda, un vecais, pilošais sildītājs. Viss dreb motora smago sitienu ritmā, un tu jūti, ka šī ir ļoti mīklaina vieta, kurā atrodies.

Lugas „Bangas” notikumi risinās uz maza zvejas kuģa, kas dīkā nīkstot "dreifē" gar Islandes krastu un ir perfekta vide, lai atklātu jūrā iespundēto vīru raksturu nesaderību un dzīves peripētijas. Rūgti melanholiska jūrnieku traģikomēdija britu gaumē, kas 2004. gadā saņēmusi piecas Islandes teātra balvas nominācijas. J. Atli Jonsons par šo darbu saņēmis Islandes gada dramaturga titulu un nominēts Nordic Drama Award. Luga iestudēta Islandē, Vācijā, Anglijā, Skotijā, publiski lasījumi notikuši Dānijā, Somijā un Igaunijā.

Dramaturgs Jons Atli Jonsons (Islande) dzimis Reikjavīkā 1972 gadā, pēc skolas strādājis par zvejnieku, picu cepēju, smagā metāla dīdžeju un būvstrādnieku. 2001. gadā publicējis pirmo stāstu krājumu. 2002. gadā uzvarējis dramaturgu konkursā Islandē un kopš tā laika raksta lugas un scenārijus radio, TV un kino filmām. Pazīstams ārpus Islandes J. Atli Jonsons kļuva 2003. gadā debitējot Londonas Karaliskajā Court Theatre. 2005. gadā Londonas Barbican teātrī Jonsona versiju par Bīhnera lugu "Voiceks" iestudēja islandiešu studija Vesturport - šobrīd viens no Islandes teātra un kino zināmākajiem brendiem (Ziemeļvalstu filmu dienās Rīgā rādītas viņu filmas "Bērni" un "Vecāki").

Teātris United Intimacy jaunās dramaturģijas mēnesī KARSTIE ZIEMEĻI (30.04. – 28.05) piedāvā publikas uzmanībai piecas jaunas ziemeļu lugas – Juna Foses „Miegs” (Norvēģija), Kristiana Smedsa „Ledus bildes” „Svētceļnieks” (Somija), Ēro Epnera, Tīta Ojaso, Ēnes Līsas Semperes un teātra NO99 aktieru kopdarbs „GEP” (Igaunija), kā arī Jona Atli Jonsona „Bangas” (Islande).

Informācija: www.unitedintimacy.lv

Lasījumi tapuši ar Ziemeļu kultūras fonda, Valsts Kultūrkapitāla fonda un kluba Karakums atbalstu. Informatīvie atbalstītāji – portāls Delfi, radio Naba.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV