Piektdiena, 29.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Agija, Aldonis;

VDT izrāde „Latviešu laiks” Cēsu viduslaiku pilsdrupās

Zane Peļņika, 21.05.2009. 12:52 | komentāri (2)

20. jūnijā plkst. 21.00 Cēsu viduslaiku pilsdrupās notiks Laura Gundara lugas “Latviešu laiks” pirmizrāde jaunā režisora Viestura Meikšāna režijā.
VDT izrāde „Latviešu laiks” Cēsu viduslaiku pilsdrupās

Galerijas:

Šī nakts izrāde ar īstiem ugunskuriem un spilgtām izjūtām, jaunības traģikomēdija par Latvijas tapšanu atgādinās par emocijām, kuras arī pavisam nesen vadīja mūsu tautu, kad tā sēdēja pie ugunskuriem, ēda zupu janvāra salā un, vienojoties dziesmās, cīnījās par mūsu valsti.

„Šis Valmieras drāmas teātra iestudējums ir īpašs vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, tas būs viens no centrālajiem notikumiem latviešu – igauņu kopprojektā “Kristjans Jāks un Eduards”, kas 2008. gadā pavasarī uzvarēja SIA “Alfor” un Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotajā inovatīvo teātra projektu konkursā. Otrkārt, nozīmīgs ir fakts, ka izrāde tiek veidota, pielāgojot to konkrētai vietai brīvdabā, gaidot, ka ļaudis brauks uz šo vietu, nevis izrāde ceļos apkārt. Un, ņemot vērā to, ka Laura Gundara luga ir rakstīta tieši Cēsu kauju 90. gadadienai un balstās uz reāliem vēsturiskajiem notikumiem, kad tika dibināta un kaujās devās Cēsu skolnieku rota, luga tiks izrādīta tieši Cēsīs,” stāsta Valmieras teātra direktore Evita Sniedze.

L.Gundara jaunības traģikomēdija 2 cēlienos par Latvijas tapšanu “Latviešu laiks” būs aicinājums apzināties savu zināmo un nezināmo vēsturi. Tieši Cēsīs 1919. gada vasarā savienojās divu nāciju cīņasspars, aizstāvot tikko iegūto nacionālo valsti. Latvijā ir trīsvaldība, pa nesen proklamētās valsts teritoriju strauji un bez jebkāda respekta pret indivīda dzīvību pārvietojas vismaz četru dažādu armiju zaldāti. Valmierā brīvprātīgajā Skolēnu rotā stājas 70 puikas vecumā no 14 līdz 20 gadiem, Cēsīs – 38. Igauņu armijas skolēnu rota tikko nākusi talkā izdzīt lieliniekus no Valmieras. Jaunā sarkanbaltsarkanā karoga iedvesmotai, latviešu rotai, kas izveidota dienā, jau divos naktī jādodas savā pirmajā kaujā. Zēnu pārgalvība mijas ar patiesām nāvēs bailēm, bet par galveno kļūst doma: ideāli un sava, pašu izkarota valsts ir lietas, kuru dēļ ir vērts ziedot visdārgāko.

„Varbūt, ka šis ir īstais laiks, lai atkal sapņotu par ideālo Latviju, kas vēl pirms deviņpadsmit gadiem vienoja gan Baltiju, gan mūs pašus,” saka izrādes režisors Viesturs Meikšāns.

Topošās Skolnieku rotas cīnītājus izrādē spēlē Valmieras drāmas teātra aktieri: Ivo Martinsons, Māris Bezmers, Kārlis Neimanis, Mārtiņš Meiers, Oskars Morozovs, Aigars Apinis, pārējās lomās: Ieva Puķe, Inga Siliņa, Imants Strads, Januss Johansons, Agris Māsēns.

Scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu māksliniece Anna Heinrihsone, komponists Emīls Zilberts.


Izrāde „Latviešu laiks” tiks izrādīta tikai sešas reizes 20., 21., 26., 27. jūnijā plkst. 21.00, kā arī 7. un 9. augustā plkst. 20.00.

Biļetes uz izrādi „Latviešu laiks” var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā. www.bilesuparadize.lv

Biļešu cena – Ls 5, skolēniem, studentiem un pensionāriem Ls 4. 

Foto: Matīss Markovskis

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV