Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Pirmizrāde Mārtiņa Eihes izrādei “Kauja pie…” notiks Liepājas 5. vidusskolā

Liepājas teātris, 25.05.2009. 10:02

Kauja pie mīlestības, kauja pie naida, kauja pie vienaldzības, kauja pie draudzības, kauja pie katra sirdsapziņas un kauja pie cilvēcības tiks izspēlēta jaunajā Liepājas teātra izrādē "Kauja pie...”, kuru pēc J. Poroka stāsta "Kauja pie Knipskas" motīviem veidojuši Liepājas teātra galvenais režisors Mārtiņš Eihe, dramaturģe Krista Burāne, Klaipēdas universitātes Liepājas teātra aktieru kursa studenti un māksliniece Kristīne Vītola.
Pirmizrāde Mārtiņa Eihes  izrādei “Kauja pie…” notiks Liepājas 5. vidusskolā

Iestudējuma pirmizrāde notiks 28. maijā pl. 17.00 Draudzīgā aicinājuma Liepājas 5. vidusskolā. Nākamās izrādes 29. maijā pl. 13.00 un 17.00, 30. maijā pl. 13.00.

M. Eihem šī ir trešā skolas obligātās literatūras interpretācija skatuves valodā. Atšķirībā no R. Blaumaņa “Nāves ēnā” un V. Plūdoņa “Eža kažociņa” ļoti precīzajiem teksta lasījumiem, jaunajā izrādē režisors M. Eihe un dramaturģe Krista Burāne meklē J. Poruka aprakstīto Cibiņa kauju ar pasauli un sevi mūsdienu skolā. 

Izrāde aicinās skatītājus doties ceļojumā uz skolu gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.  Tā tiks spēlēta Liepājas Draudzīgā aicinājuma 5. vidusskolas ēdnīcā, klasē, sporta ģērbtuvē, tualetē, skolotāju istabā, pagalmā, garderobē. Izrādes laikā skatītāji pārvietosies no telpas uz telpu, no ainas uz ainu, reizēm paliekot vērotāju pozīcijās, bet reizēm iesaistoties notikumos un palīdzot jaunajiem aktieriem, kuriem šī būs diplomdarba izrāde. Izrāde ir veidota kā mozaīka, un katrs no skatītājiem kļūs par tās veseluma līdzradītāju. Turklāt iestudējumam ir divi aktieru sastāvi, kuros ar lomām mainīsies puiši un meitenes, tāpēc skatītājiem tiks piedāvātas raksturos ļoti atšķirīgas izrādes. 

Izrādes radošā komanda cer, ka īsta skolas smarža, soļu skaņas garajos gaiteņos, zvans un krīta baltie putekļi ļaus skatītājiem vieglāk satikt sevī cibiņu un buņģi, lai kopā ar viņiem domātu par tām kaujām, kurās piedalāmies katru dienu. Par kaujām, kurās vai nu zaudējam, vai iegūstam sevi.

Ar šo izrādi Liepājas teātris vēlas sākt aktīvu sarunu ar gados un dzīves uztverē jauniem cilvēkiem par to, kas viņiem ir  svarīgs. Patiesu sarunu aci pret aci.    Tieši tāpēc izrādei izvēlēts formāts,  kurā skatītājs un aktieri atrodas līdzās viens otram, tādā tuvumā, kurā meli ir pamanāmi uzreiz.  

Arī nākamajā sezonā izrāde tiks spēlēta Liepājas Draudzīgā aicinājuma 5. vidusskolā, kurā strādā atvērti un domājoši cilvēki, kurus interesē jauna pieredze.

Foto: Krista Burāne

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV