Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Dailes teātrī notiks Dailes teātra 9. studijas diplomdarbu izrādes

Liene Jakovļeva, 25.05.2009. 17:58

Šogad Latvijas Kultūras akadēmiju beidz 17 dramatiskā teātra aktiermākslu studējošie topošie aktieri asoc. prof. Mihaila Gruzdova un Indras Rogas vadībā - Gints Andžāns, Lauris Bokišs, Dana Čerņecova, Artūrs Dīcis, Elīna Dzelme, Inita Dzelme, Ērika Eglija, Kārlis Freimanis, Dainis Grūbe, Andris Liseckis, Baiba Neja, Lienīte Osipova, Mārtiņš Počs, Artūrs Putniņš, Kristaps Rasims, Anrijs Sirmais un Daumants Švampe. Jauno aktieru diplomdarbu izrādes būs skatāmas Dailes teātrī.

31. maijā Dailes teātra Kamerzālē notiks pirmizrāde – Fjodora Dostojevska „Idiots. Pēdējā nakts”, ko izrādes veidotāji dēvē par atgriešanos dzimtenē 13 ainās. Režisori Mihails Gruzdovs un Indra Roga jauniestudējumu veido kopā ar topošajiem absolventiem, Dailes teātra 9. studijas audzēkņiem, un Dailes teātra pazīstamākajiem aktieriem. Izrādes notiks arī 1., 2., 3. un 4. jūnijā, kā arī nākamajā sezonā, jo izrāde tiks uzņemta Dailes teātra repertuārā.

6., 7. un 10. jūnijā Dailes teātra Kamerzālē tiks rādīts Alekseja Ščerbaka lugas „Pulkvedis Pilāts” iestudējums, ko veido režisors Mihails Gruzdovs. Žurnālists un dramaturgs Aleksejs Ščerbaks bijis Afganistānā specvienības sastāvā līdz pat 1989. gada februārim, kad no turienes tika izvests pēdējais bataljons. Viņš strādājis par krāvēju Rīgas ostā, sagādnieku celtniecības firmā, režisoru un scenāristu reklāmas aģentūrā, žurnālistu un nesen nolēmis paeksperimentēt ar dramaturģiju. Eksperiments izdevās veiksmīgs (A.Ščerbaka pirmā luga „Noķert apustuli” (2006) ieguvusi vairākas starptautiskas godalgas), tādēļ autors nolēma turpināt. Izpratne par mieru pasaulē ir acīmredzami mainījusies, ja Olimpisko spēļu atklāšanas diena vēsturē tiek ierakstīta arī kā jauna militāra konflikta starp Krieviju un Gruziju aizsākums. Šoks. Bailes. Dusmas. Negribot jāuzdod sev jautājums – kas notiks rīt? Vai ir vēl palicis kas tāds, uz ko varam paļauties? Kā palikt cilvēkam, neskatoties uz apstākļiem? Vai karš vajadzīgs tāpēc, lai mums atņemtu visu un ļautu saprast, kas esam, vai tieši pretēji – tas neatgriezeniski iznīcina cilvēku?

Latviešu klasiku jaunie aktieri izspēlēs Rūdolfa Blaumaņa lugas „Ugunī” iestudējumā, kas nodēvēts par „degšanu trīs versijās”. Dailes teātra Mazajā zālē izrādes notiks 11., 12. un 13. jūnijā. Izaicinājums – aiz tradīciju slāņa uztaustīt to dzīvo nervu un notikumu būtību, kas skar pašus. Un atklājas simtiem iespēju, kā izlasīt šo skaisto stāstu šodien, šeit un tagad. Izrāde ir brīvs skatījums trīs versijās, ar trīs Edgariem, trīs Kristīnēm un trīs dažādām stāsta beigām, taču Rūdolfa Blaumaņa teksts paliek nemainīgs. Dažam te trīs lomas, dažam viena loma trīs versijās. Dažam iespēja pārvērsties līdz nepazīšanai, dažam – apliecināt sevi dažādos spēles veidos. Vieni šo stāstu lasa kā fatālu likteņa nolemtību, citi – kā smeldzīgas mīlestības mokpilno satikšanos ar lielo dzīvi, citi – kā azartiskas spēles ar uguni. Diplomdarbu iestudē Indra Roga.

Savukārt 8. jūnijā Dailes teātra Mazajā zālē iespēja redzēt Staņislava Vispjaņska simbolisko lugu „Kāzas”, kas tika nominēta „Spēlmaņu nakts” balvai kā „Gada dramatiskā teātra izrāde”.

Uz visām izrādēm biļetes var iegādāties Dailes teātra un „Biļešu Paradīzes” kasēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV