Ceturtdiena, 25.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Līksma, Bārbala;

KARSTIE ZIEMEĻI ceturtdien noslēgsies ar K. Smedsa lugu „Svētceļnieks”

Elīna Cire, 26.05.2009. 16:45

Ceturtdien, 28. maijā plkst. 19.00 klubā Karakums būs iespējams noklausīties soma Kristiana Smedsa pareizticīgo leģendu „Svētceļnieks”. Lasījuma režisors ir Kārlis Krūmiņš, piedalīsies Valters Sīlis, Artis Drozdovs, Juris Jonelis. No somu valodas lugu tulkojusi Ilze Matisone.
KARSTIE ZIEMEĻI ceturtdien noslēgsies ar K. Smedsa lugu „Svētceļnieks”

Ieeja lasījumā bez maksas. Pēc lasījuma sekos KARSTO ZIEMEĻU noslēguma dejas.

”Tas var izklausīties ērmoti, bet patiesība vien ir, ka viss viļņojas kā okeāns un ir savstarpēji saistīts; pieskaries kaut kam, un tas atbalsosies pasaules otrā malā. Pieņemsim, ka ir ērmoti lūgt putniem piedošanu, bet arī putniem būtu labāk, tāpat bērniem un visiem dzīvniekiem tavā tuvumā, ja tu pats būtu kaut mazdrusciņ labāks kā tagad. Viss ir kā okeāns, es jums saku”. K. Smedss

„Svētceļnieka” teksts radies, iedvesmojoties no kādas pareizticīgo leģendas. Kopā ar draugiem balss mākslinieku Juhu Valkepā, grafiķi Tero Nauha un radio dīdžeju un gaismu mākslinieku Pjetu Pjetainenu K. Smedss 2003. gadā izveidoja neformālu apvienību "Houkka Bros" („Ģeķu brāļi”), kas kopīgi iestudējuši reliģisko izrāžu triloģiju – pareizticīgo leģendu "Svētceļnieks" (2005), triumfiāli sirsnīgo istabas mūziklu par Asīzes Franciska dzīvi "Bērni, putni un puķes" (2006), un visbeidzot radiošovu par Mārtiņu Luteru „Pastardienas radio” (2008). 2005. gadā „Houkka Bros” ar izrādi „Svētceļnieks” viesojās Rīgā festivālā Homo Novus un fascinēja skatītājus ar teātrim neparasto izteiksmes vienkāršību - skatītāji nelielā istabā kopā ar aktieriem sēdēja ap galdu un vēroja, kā mazi dzijas kamoliņi, krīta gabaliņi un papīra strēmeles spēj atklāt pasaules pamatvērtības.

Soms Kristians Smedss (1970) paralēli lielformāta izrādēm aizsācis savdabīgu reliģisko teātra stāstu virzienu, nebaidoties runāt bērnišķīgi atklāti un humorpilni, bet vienlaikus nesaudzīgi un reizēm pat huligāniski tieši. Smedss bijis viesrežisors Norvēģijā, Zviedrijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā, Beļģijā, Lietuvā un Igaunijā, bet Latvijā iepazīts festivālos Homo Novus ar izrādēm „Voiceks”, „Svētceļnieks” un „Kaija”. Pirms pāris gadiem Smedss izveidojis teātra nomadu apvienību Smeds Ensemble (http://www.smedsensemble.fi), kas ceļo gan pa Somiju, gan ārpus tās, katru izrādi iestudējot citā vietā un katrai atlasot jaunu mākslinieku ansambli.

Teātris United Intimacy jaunās dramaturģijas mēnesī KARSTIE ZIEMEĻI piedāvājis publikas uzmanībai piecas mūsdienu ziemeļu lugas – Juna Foses „Miegs” (Norvēģija), Kristiana Smedsa „Ledus bildes” „Svētceļnieks” (Somija), Ēro Epnera, Tīta Ojaso, Ēnes Līsas Semperes un teātra NO99 aktieru kopdarbu „GEP” (Igaunija), kā arī Jona Atli Jonsona „Bangas” (Islande).

Informācija: www.unitedintimacy.lv

Lasījumi tapuši ar Ziemeļu kultūras fonda, Valsts Kultūrkapitāla fonda un kluba Karakums atbalstu. Informatīvie atbalstītāji – portāls Delfi, radio Naba.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV