Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Animācijas filmas „Tale of Despereaux” / „Pasaka par Despero” apskats

Paula Ligere, 31.05.2009. 17:58 | komentāri (2)

Bērniem – mācība par drosmi, izglītības nozīmi, vecākiem – iedvesma sabiedriskuma veicināšanai.
Animācijas filmas „Tale of Despereaux” / „Pasaka par Despero” apskats

Filmas anotācija:

Drosmīgais un cēlsirdīgais pelēns Despero sirdī ir pārāk liels mazajai pasaulei, kurā viņš mīt. Būdams sīciņš, bet apveltīts ar komiski milzīgām ausīm, Despero negrasās samierināties ar dzīvi alā. Viņš tic, ka viņa liktenis ir kā bruņiniekiem pasakās, ko viņam tik ļoti patīk lasīt. Un ticiet vai ne - kādu dienu viņa sapnis piepildās!

Filmas apraksts:

Kā jau gandrīz visas animācijas filmas, arī pasaka par Despero ietver gan mācību mazajiem skatītājiem, gan arī šādu tādu atgādinājumu vecākiem. Godīgi sakot, sen nebiju redzējusi nevienu multeni, pat ne filmu, kura sevī ietvertu tik daudz metaforu ar mūsdienu un senāku laiku politisko vēsturi. Sākotnēji noskatoties filmu, šķita, ka šajā multfilmā nekā īpaša nav, bet vēlāk nāk apziņa, ka tā patiesi liek domāt un aizdomāties, kas notiek ar mūsu sabiedrību, kur mēs ejam un ko mēs gribam sasniegt. Vai mēs esam kā bailīgās peles, kuras būs gatavas iemest melnajā aizmirstības bedrē jebkuru, kurš ir drosmīgāks par citām pelēm un apdraud pārējos mietpilsoņus, vai arī tomēr mēs esam kā žurkas, kas lēnā garā apveļas ar netīrumu, cinisma un naida kārtu, žurkas, kas ir gudras, tomēr savu gudrību bara ietekmē zaudē uz neatgriešanos. Vai arī mēs tomēr esam šie peļu izņēmumi, kurus iesviež bedrē par nepaklausību, vai arī mēs esam izņēmumi žurku starpā - žurka paliek žurka, tomēr, ja pamatā ir inteliģence un laba sirds, tad vēl ir cerība uz citādu dzīvi…

Multenīte ir citādāka un atšķiras no pēdējā laikā redzētajām gan ar savu stāstu, gan vizuālo noformējumu. Jāatzīst, ka tomēr vienu otru brīdi tā man šķita par garu un vietām pārāk neloģisku (jā, jā, multfilmām nav jābūt loģiskām, bet tomēr arī kreativitātē ir jābūt kādam vienam loģiskam dzinējspēkam), bet es spēju noskatīties līdz galam un novērtēt filmas domājamo pusi.

Bērniem, iespējams, tā būs mācība par drosmi, izglītības un radošā gara nozīmību, bet vecākiem, kā jau minēju, iespējams, liks padomāt ar galvu par politiku un katra artavu valsts un sabiedrības attīstībā, bet, ja tā nenotiks, tad tā jebkurā gadījumā būs liriska atkāpe no ikdienas, paslēpjoties mīlīgos peļu ciematos un paklejojot pa ne tik mīlīgiem žurku ceļiem.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV