Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Izrāde “Kaut kur pa vidu” mēģina risināt dzimuma indentitātes jautājumu

Juta Celmāre, 03.06.2009. 13:46

2.jūnijā kinogalerijā "K.Suns" notika Izraēlas režisora Issija Mamanova izrāde "Kaut kur pa vidu".
Izrāde “Kaut kur pa vidu” mēģina risināt dzimuma indentitātes jautājumu

Galerijas:

Šī izrāde ir kā ievadlekcija dzimuma identitātes jautājumos, kas izteikta inteliģentā un ļoti cilvēcīgā veidā - ir īsu aktieru dialogu un monologu epizožu apkopojumu. Dzejas, horeogrāfijas elementus papildina divi mūziķi, kas arī "runā" caur saviem mūzikas instrumentiem. Visi šie mozaīkas elementi ir radījuši lielisku izrādi un, savietojot kopā, rada bildi, kas uzrunā publiku personīgi.

Režisora Ronnija Almoga teksti ir īsi, precīzi, arī humora pilni, kas saistīti ar apjukuša, identitāti meklējoša cilvēka tematiku.

Šī luga ir unikāls mēģinājums parādīt sievietes/vīrieša divdabību, izmantojot valodu un audiovizuālus paņēmienus, kuru vienojošais elements pēc būtības ir neiekļaušanās kādā konkrētā rāmī vai sistēmā.

Luga oriģinālā rakstīta ebreju valodā, bet starptautiskajai publikai tiek izrādīta angļu valodā. Dažas lugas epizodēs tiek apspēlētas ebreju valodas dzimtes locījumi, kas tāpat kā latviešu valodā dalās vīriešu un sieviešu dzimtēs. (kipa – ebreju tradicionālā galvassega reliģiozajiem vīriešiem ir "tas" vai "tā"?).

Ronnijs Almogs luga atspoguļots apjukums un neviennozīmīgums tādā cilvēka dzīvē, kas ir sašķelts sava bioloģiskā un psiholoģiskā dzimuma identitātē un ir kaut kur pa vidu. Aizkustinošs ir lugas autora monologs izrādes pēdējā daļā, veiksmīgi iekļaujoties izrādes kopējā struktūrā.

Ronnijs Almogs anatomiski ir dzimis kā sieviete un intervijā "The Jerusalem post" (2005.gada maijā) saka: "Šobrīd es izskatos vīrišķāks, tomēr galvenais nav ārējais, bet gan iekšējais veidols, kurā vienmēr esmu juties vairāk vīrietis nekā sieviete, lai gan vienmēr kaut kur pa vidu".

Pēc izrādes bija iespēja diskutēt ar režisoru un aktieriem (Jakobs Tamarī, Šira Alfandarī, Nirs Turks, Haims Viders, Liata Azara).

Tematiski izrāde ir vērtīgs "pienesums" Latvijas sabiedrībai par dzimumidentitātes un seksuālās orientācijas jautājumiem un mākslinieciski ļoti profesionāls projekts.

Foto: Vladislavs Punculs

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV