Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Izdota grāmata par fotomākslinieku Alni Stakli

Kristīne Kuņicka, 05.06.2009. 12:09

Klajā ir nākusi grāmata par vienu no nedaudzajiem starptautisku ievērību guvušiem jaunās paaudzes fotomāksliniekiem, Daugavpils Universitātes (DU) Ilgtspējīgas izglītības institūta pētnieku - Alni Stakli.

Alnis Stakle dzimis 1975. gada 22.augustā Līvānos, Latvijā. 1998. gadā Alnis Stakle absolvēja Daugavpils Pedagoģisko universitāti ar skolotāja kvalifikāciju, 2003. gadā aizstāvēja maģistra grādu pedagoģijas nozarē, vides izglītības apakšnozarē. Pašlaik mākslinieks ir DU Ilgtspējīgas izglītības institūta pētnieks un tajā pat laika daudzu valsts un satptautiska mēroga personālizstāžu autors un grupu izstāžu dalībnieks. Alņa Stakles darbi un raksti par viņa darbiem publicēti mākslas un fotogrāfijas žurnālos Latvijā, Anglijā, Austrijā, Nīderlandē, Polijā, Slovākijā, Ziemeļīrijā, tāpat viņa darbi atrodas arī vairāku muzeju, galeriju un uzņēmumu mākslas darbu kolekcijās.

Strādājot dažādos žanros, Alnis Stakle brīvi izmanto daudzveidīgus krāsu un melnbaltās fotogrāfijas izteiksmes līdzekļus, piemērojot tos katra darba tēmai un vēstījumam. Pašportreti, klusās dabas un privātās dzīves vides tuvplāni, distancēti tvertas vientulīgas (vai gandrīz vientulīgas) ainavas - tie ir Aļņa Stakles fotogrāfijām raksturīgi motīvi. Komentējot savus darbus, fotomākslinieks bieži uzsver to personīgo raksturu - tajos satiekas un atkārtojas tādi motīvi kā sapņošana, pašizziņa, meditācija. Dzīves materiālu Alnis izmanto savas tēlu sistēmas radīšanai un izkopšanai un visiem viņa darbiem raksturīgs attālināts un atturīgs vērojums, kā no ārpuses vai no augšas, un šis īpašais no emocijām attīrītais skatījums pieļauj daudznozīmīga tulkojuma iespējas.

Grāmatas autore Alise Tīfentāle studējusi komunikāciju zinātnes, teoloģiju un mākslas vēsturi; ir stāstu krājuma un divu romānu autore, bet no 1996.gada publicē recenzijas un pētījumus par laikmetīgo mākslu.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV