Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Stāsts par Emīliju Benjamiņu vēsturiskajā Benjamiņas namā arī jūlijā

Laila Baumane, 09.06.2009. 11:56

Arī jūlijā monoizrādi „Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam.” varēs redzēt vēsturiskajā Benjamiņas namā Kr.Barona ielā 12, kur saimnieko viesnīca Europa Royale.
Stāsts par Emīliju Benjamiņu vēsturiskajā Benjamiņas namā arī jūlijā

Izrāde stāsta par avīžu pārdevēju, kura kļuva par Latvijas pirmo lēdiju. Par sievieti, kas ar avīzēm, reklāmām, romāniem un modi uzbūvēja sev karaļvalsti Latvijā. Tas ir stāsts par mīlestību un varu, no revolūcijas līdz diktatūrām.

Tieši šajā namā, kas no 1928.- 1940. gadam piederēja Emīlijai Benjamiņai (1881– 1941), pērnā gadā sākumā radās ideja izveidot stāstu par šo ekstravaganto, valdonīgo un ļoti ietekmīgo uzņēmēju un sabiedrības dāmu.

Uzveduma apakšvirsrakts ir „Izrāde ar mūziku un pastaigu“, tai ir trīs daļas, kas notiek dažādās telpās - skatītājiem ir iespēja iejusties diametrāli pretējās noskaņās – no pamestas telpas aukstā tukšuma līdz greznai pieņemšanai pie Emīlijas Benjamiņas, kur skan dzīvā mūzika.

Izrādes nepiespiesto gaisotni rada aktrise Indra Burkovska.

„Benjamiņas loma aktrisei labi sēž – kā laba meistara labi piegriezts mētelis – Burkovska eleganti apvieno Benjamiņas autoritāro dabu mājās, avīzē un salonos un noraidošo attieksmi pret nedemokrātisko valsts režīmu, un atļaujas arī nedrošības, baiļu brīžus savā racionāli izplānotajā dzīvē. Un tomēr Burkovskas Benjamiņa saglabā noslēpumu”, raksta teātra kritiķe Mārīte Gulbe (Diena, 18.04.2009.)

„Benjamiņa. Kā dzīvot modernam cilvēkam” līdzinās brīvai improvizācijai, kurā skatītājs ir iesaistīts interesantā dialogā, ļaujot viņam it kā nejauši kļūt par līdzdarbojošos personāžu. Izrāde ir izzinošs notikums un reizē brīnišķīga atpūta.

Uzveduma veidotāji:
Scenārija autore un režisore: Baņuta Rubesa
Aktrise: Indra Burkovska
Scenogrāfe: Dace Džeriņa
Kostīmu māksliniece: Iveta Vecenāne
Muzikālā partitūra un dziesmas: Niks Gothams
Mūziķi: Rasa Sapiete (čells), Gints Sapietis (vijole)
Producents: Mūzikas un mākslas atbalsta fonds

Izrādes notiks 6., 7., 8., 9., 13., 14., un 15. jūlijā, Benjamiņas namā, Kr.Barona ielā 12, sākums 19:00, zālē tikai 40 vietu!

Restorāns „Benjamiņš” piedāvā iespēju ieturēt maltīti pirms vai pēc izrādes.

Biļetes uz izrādēm pieejamas visās Biļešu Servisa tirdzniecības vietās vai pie producenta, rakstot uz info@benjamina.lv vai zvanot 29470103. Vairāk par izrādi – www.benjamina.lv.

 
Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV