Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LTV1 vasaras piedāvājums – tiešraides, translācijas, jauns seriāls un dokumentālie stāsti

Ieviņa Ancena, 10.06.2009. 17:01

LTV1 vasaras mēnešos skatītājus iepriecinās ar vairākām ekskluzīvām tiešraidēm, jauniem raidījumiem un pārlapos arī visdažādāko žanru raidījumu veiksmīgākās lappuses no LTV videoarhīva.
LTV1 vasaras piedāvājums – tiešraides, translācijas, jauns seriāls un dokumentālie stāsti

Ekskluzīvi koncerti un tiešraides

Jau jūnijā skatītājiem tiks piedāvātas trīs ekskluzīvas translācijas. 14. jūnija vakarā – veseli divi izcili koncerti. Plkst. 18:45 sāksies translācija no Raimonda Paula koncerta „Vasaras elēģija” Dzintaru koncertzālē, kurā solista Ingus Pētersona, Rīgas Doma zēnu kora, orķestra "Sinfonietta Rīga" un diriģenta Mārtiņa Klišāna sniegumā skanēs dziesmu cikls “Pērļu zvejnieks”, kā arī cikls ar Aspazijas vārdiem. Bet grupas "Framest" izpildījumā skanēs Paula septiņdesmito gadu hīti džeza aranžējumā. Koncertā pie klavierēm klausītājus priecēs pats maestro.

Bet vakara izskaņā - plkst. 22:25 – Vasaras nakts koncerts Šēnbrunnas pils dārzā. Šis koncerts turpinās orķestra „Vīnes filharmoniķi” tradīciju – televīzijas skatītājiem visā pasaulē piedāvāt trīs izcilus klasiskās mūzikas koncertus. Viens no tādiem ir Vīnes Jaungada koncerts, kuru mūsu skatītāji jau iemīļojuši. Bet nu klausīsimies, kā Šēnbrunnas pils dārzos orķestris maestro Daniela Barenboima vadībā atskaņos visā pasaulē populāra klasiskā mūzika – V.A Mocarta divertisments „Mazā naktsmūzika”, kā arī Manuela de Faljas, Modesta Musorgska, Jana Sibeliusa, Johana un Jozefa Štrausu mūzika.

Bet Līgo dienas, 23. jūnija programmas epicentrā – tiešraide no Siguldas, kur no plkst. 21:00 būsim kopā tradicionālajā Līgo vakara koncertā „Jāņi dzied Siguldā”. Šogad līgotāju ceļi vedīs uz Siguldu, Svētku laukumu pie Panorāmas rata, kur pirms saulrieta sāksies gadskārtējais Jāņu nakts sarīkojums „Jāņi dzied”. Šogad slavenie Jāņi, tostarp LTV Ziņu dienesta žurnālists Jānis Geste dziedās kopā ar „Līgām” – ugunīgām, draiskām, jautrām meitenēm un dāmām. Viņu vidū – LTV žurnālistes Ija Circene-Groša un Ilze Strenga.

Arī jūlijs nāks ar trim nozīmīgiem muzikāliem notikumiem: „Šlāgeraptaujas - 2008/2009” sezonas noslēguma koncerta tiešraidi Ventspilī, Nacionālā teātra jaunā iestudējuma „Teātra Žurka 2009 jeb Kornēlijas atgriešanās” ierakstu, kā arī „Krodziņā pie Paula” uzvedumu Kuldīgā.

Jauns seriāls, filmas un dokumentālie stāsti

„Vasarā skatītājus iepriecināsim ar nacionālu programmu,” uzsver LTV1 direktore Baiba Šmite, atklājot, ka jau šosvētdien, godinot 14. jūnija deportācijās cietušos, skatītājiem tiks piedāvāta režisores Dzintras Gekas dokumentālās filmas „Agapitova un izglābtie” pirmizrāde, kas LTV1 ēterā sāksies plkst. 21:25.
Plahina, Agapitova, Igarka un vēl citi milzu novadi ir ziemeļu zemes mala, kur filmas galvenais varonis - Ilmārs Knaģis - nokļuva 1941. gadā, kopā ar četriem tūkstošiem bērnu no Latvijas tiekot deportēts uz Sibīriju. Nāves salā Agapitovā 1942. gada rudenī nokļuva 700 dažādu tautību mātes ar bērniem, bet izglābās ap 60 cilvēku, tostarp seši latviešu bērni. Filmas nesteidzīgajā ritējumā redzēsim Sibīrijā palikušos sirmgalvjus, kuriem sapnis par atgriešanos Latvijā ir zudis, dzīve pagājusi izsūtījumā. Palicis jautājums: kāpēc tas notika un kāpēc neviens nav vainīgs?

Šovasar būs skatāmas arī visu laiku izcilākā LTV seriāla „Likteņa līdumnieki” visas četras daļas un arī LTV videofilmu izlase, kurā būs iekļautas režisores un redaktores Mārītes Balodes veidotās filmas „Dzejnieces Ārijas Elksnes likteņstāsts” un „Āksts un traģiķis Edgars Liepiņš”, režisores Daces Slagūnes filma „272 Rundāles pils mirkļi”, kā arī režisores Virdžīnijas Lejiņas jaunākais veikums - „Nebridis nezināsi, cik dziļš”.
Filma, kuras pirmizrāde iekļauta Jāņu dienas vakarā – 24. jūnijā plkst. 19:30, ir režisores veltījums latviešu komponista Emiļa Melngaiļa dzīvei un daiļradei. Kā zināms, viņš bijis viens no latviešu lielākajiem tautasdziesmu apdarināšanas meistariem. Vēl 20. gs. sākumā viņš paspēja savākt un apkopot vairāk nekā 5000 tautas meldiju. Nevaldāmas enerģijas pilns, tautā gan mīlēts, gan aprunāts, dziesmu svētkos viens no visvairāk dziedātajiem komponistiem.

Tāpat vasaras mēnešos ēterā iekļauta arī latviešu jaunāko dokumentālo filmu izlase, kurā rindosies tādas filmas kā „Klucis – neparastais latvietis”, „Vijayja”, kas veltīta dejotājai Vijai Vētrai, aktrises Indras Burkovskas izauklētais stāsts „Tēvs radi un kuļmašīna” un „Kokaru Dziesmu svētki”.

Īpašu skatītāju uzmanību noteikti izpelnīsies filmas ar mūsu izcilākajiem aktieriem – Eduardu Pāvulu un Viju Artmani, kuriem šovasar atzīmēsim 80. jubileju. Jūlijs aizritēs Eduarda Pāvula zīmē, kad skatītājiem piedāvāsim filmas „Zvejnieka dēls”, „Kapteinis Nulle”, „Akmens un šķembas” un „Vella kalpi”, bet augustā – zem Vijas Artmanes zvaigznes: viņu redzēsim filmās „Teātris”, „Kā gulbji balti padebeši iet”, „Purva bridējs” un „Mērnieku laiki”.

Bet LTV1 romantiskākā un vasarīgākā dāvana skatītājiem būs šogad uzņemtais Kanādas seriāls „Savvaļas rozes”, kas LTV1 ēterā būs skatāms no 25. jūnija.
Tas būs stāsts par divām ģimenēm – bagātajiem, pārtikušajiem Makgregoriem un pieticīgajiem Henrijiem -, kuras dzīvo kaimiņos, un, kaut cilvēki tajās visai atšķirīgi, pati dzīve tiem noteikusi daudz kopīga. Zeme: tā ir viņu dzīves pamats paaudžu paaudzēs. Liktenis viņiem lēmis saskarties un cīnīties par savām interesēm dažādu iemeslu dēļ. Vēstījumā par šo ģimeņu cilvēkiem nākas tos iepazīt dažādās attiecībās - mīlestībā, principiālās nesaskaņās, sadarbībā. Seriāls būs skatāms ceturtdienās. Pirmajā seriāla demonstrēšanas dienā – 25. jūnijā plkst. 21:50 – skatītāji tiks lutināti ar veselām divām sērijām, bet turpmāk ik ceturtdienas vakars nāks ar vienu seriāla sēriju.

Klasika un aktualitātes

Nozīmīga vieta LTV1 vasaras programmā būs atvēlēta arī akadēmiskās mūzikas koncertiem. Jūlijā tā būs 2008. gada Dziesmu svētku retrospekcija un izcili klasiskās mūzikas koncerti – piemēram, atcerēsimies, kādas zvaigznes uzstājās Opermūzikas svētkos Siguldā un Jūrmalā. Ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu būs skatāmas arī festivāla „Baltica 2009” dienasgrāmatas.

Iepriecināti jutīsies raidījuma „Labrīt, Latvija!” skatītāji: pretēji citām vasarām, šogad raidījuma komanda brīvdienās nedosies, jo svarīgāk par visu uzskata būt kopā ar saviem skatītājiem. Raidījums no jūlija līdz augusta otrajai pusei būs skatāms stundas garumā – no plkst. 7:30 līdz 8:30.

Jūlijā un augustā LTV1 pievērsīsies arī lauku dzīves un uzņēmējdarbības atspoguļojumam Latvijas novados - gaidāmi četri raidījumi ciklā „Strādājam laukos”.

No jūlija atsāksies arī producentu apvienības „Hansa Media” veidotais cikls „Kopā” – cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Savukārt augustā LTV1 īpaši atspoguļos Baltijas ceļa 20. jubileju un Jaunavas Marijas debesbraukšanas svētkus Aglonā.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV