Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

Teātra Observatorija slēdz savu pirmo sezonu, bet Gaļina Poļiščuka turpina karjeru Maskavā

Karlīna Šadre, 10.06.2009. 17:06

Jā, nevar nopirkt biļetes. Jā, Teātra Observatorijas skatītājs ir īpašs. Tas ir skatītājs, kurš turpina pārdomas, arī izejot no teātra, tieši tāpēc Teātra Observatorijā aizvadītajā teātra sezona ir tapušas īpaši jauniestudējumi – „Ilgu tramvajs 632”, „Kā kļūt slavenai”, „Ja tevis nebūtu. Kabīrija Raimonda Paula melodijās”.
Teātra Observatorija slēdz savu  pirmo sezonu, bet Gaļina Poļiščuka turpina karjeru Maskavā

Pašlaik režisore Gaļina Poļiščuka uzturas Maskavā, kur Aleksandra Kaļagina teātrī Et-Cetera iestudē izrādi „Oļesja” pēc A. Kuprina stāsta motīviem, tomēr aktīvi tiek kalti plāni par Teātra Observatorijas jauno sezonu. 2009./2010.gada teātra sezonā Observatorijā ir iecerētas vairākas pirmizrādes, būs ne mazums pārsteigumu un arī akciju Latvijas teātru mīļiem. Gaļina Poļiščuka par jauno sezonu: „Dzīvā teātra meklējumos kā mēs to saprotam šodien, šeit un tagad, arī nākotnē mēs turpināsim to cilvēku aizsāktās tradīcijas, ko esam nodēvējuši par saviem guru [A. Arto un P. Bruks]. Kā jau iepriekš, tas nenozīmē, ka mēs nodarbosimies ar dzīvas domas arhivēšanu un koncentrēšanu, bet gan ar dzīvu darbu ar cilvēkiem, kas aktieriem un radošajam procesam ir aktuāls materiāls. Teātra Observatorija turpinās formēt un papildināt domubiedru trupu. Šajā sakarā darbs pie jauniestudējumiem norisināsies lēnāk un pedagoģiskāk, jo to aktieru trupai, kas ir piedalījušies festivālos, meistarklasēs, kas atrodas nepārtrauktā kustībā un attīstībā, bieži nesaskatot tūlītējus rezultātus, bez sāpēm kā teātrim, tā pašiem pieredzējušajiem aktieriem, jāpiepulcē jaunie talanti. Tā šobrīd ir Teātra Observatorijas prioritāte, jo ekonomiskās dižķibeles apstākļos ir jāspēlē līdz pat 35 izrādēm mēnesī, kas nozīmē, ka mēs vairs saviem spēkiem vien galā netiksim, tādēļ Teātra Observatorija nākamajā sezonā piesaistīs gan jaunus režisorus – pedagogus, gan jaunus aktierus. Noteicošais vairs nebūs vienkārši izrādes sagatavošana, bet gan tās izpēte, studēšana kopā ar jaunajiem aktieriem. Šai prioritātei pakārtota būs arī iestudējamo autoru un aktieru sastāva izvēle.” 2009. gada novembrī ir plānota pirmizrāde izrādei „Krīze” pēc Mihaila Zoščenko stāstu motīviem Gaļinas Poļiščukas režijā. Tieši ar šo darbu režisore ir iecerējusi īstenot nākamās sezonas uzdevumus.

Jaunā sezona tiks atklāta 1.augustā ar viesizrādi „Mēs” Liepājas viesnīcā „Promenade Hotel”. Izrāde tiks iekļauta plašākā pasākumu lokā, kas minētajā datumā norisināsies Liepājas viesnīcā. Sadarbībā ar slaveniem Latvijas modes māksliniekiem tiks rīkotas dažādas akcijas, tajā skaitā arī mākslinieku un aktieru darinājumu izsole. Daļa no izrādes un izsoles ienākumiem tiks ziedoti labdarībai.

Pirmā pirmizrāde nākamajā sezonā būs Andra Buļa monoizrāde „Atmiņas”. 2008.gada decembrī nāca klajā Andra Buļa dzejoļu krājums „Mans ego”. Izrāde „Es un logs” būs turpinājums jau aizsāktajiem radošo ceļu meklējumiem. Raksturojot savu iecerēto monoizrādi, kurai aktieris pats būs arī autors un režisors, Andris Bulis atzīst, ka iestudēt monoizrādi – tas sākumā var šķist individualitātes slavinājums, tomēr tas nav eksperiments, tas ir skatījums uz sevi caur mīlestību. Kas ir tas, kas liek tevi mīlēt (vai nē)? Kas ir tas, kas liek gribēt palikt? Nevis satikt Tevi un analizēt Tevi, bet sarunāties ar sevi caur Tevi.

Plānots, ka 2009./2010. gada teātra sezonā Teātra Observatorijas radošajai grupai pievienosies izcilais un harmoniskais, Dailes teātra galvenais režisors Mihails Gruzdovs. Režisors ir nolēmis sadarboties ar Teātra Observatoriju, iestudējot izrādi „Ardievas ieročiem” pēc Ernsta Hemingveja pasaulslavenā romāna motīviem. Sezonas nogalē arī tiks sākts darbs pie diviem lieliem muzikāliem projektiem.

Ir jau sākta biļešu tirdzniecība Teātra Observatorijas augusta un septembra izrādēm.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV