Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

LTV1 Līgo svētku ekskluzīvais piedāvājums

Ieviņa Ancena, 16.06.2009. 16:58

Vēl nekad Līgo svētku programma LTV1 ēterā nav bijusi tik ekskluzīva kā šogad. Gatavojoties gada karstākajiem un romantiskākajiem svētkiem, LTV1 sarūpējusi daudzpusīgu programmu, kurā netrūks ne pārsteigumu, ne aizraujošu tiešraižu, ne jaunu dokumentālo stāstu.
LTV1 Līgo svētku ekskluzīvais piedāvājums

Uz Līgo svētku viļņa skatītāji tiks noskaņoti jau sestdien, 20. jūnijā, jo plkst. 19:00 būs skatāma visu laiku labākās latviešu filmas „Limuzīns Jāņu nakts krāsā” atjaunotās versijas pirmizrāde!

Kā jau ziņots, 2008. gadā Nacionālais Kino centrs uzsāka vērienīgu filmu restaurācijas un digitalizācijas projektu, kas ar laiku aptvers visas skatītāju iemīļotās un kinozinātnieku slavētās filmas. Par pirmo bezdelīgu kļuvusi režisora Jāņa Streiča leģendārā filma "Limuzīns Jāņu nakts krāsā". Filmas restaurācija veikta, izpētot informāciju par filmu materiāliem, kas atrodas Latvijas un Krievijas Federācijas arhīvos, un izstudējot Eiropas valstu pieredzi filmu mantojuma saglabāšanā un atjaunošanā. No filmas oriģināla negatīva, kas glabājas Krievijas arhīvā, ar Norvēģijas un Dānijas speciālistu palīdzību veidota restaurētā filma, atjaunojot krāsu, skaņu un oriģinālos titrus. Šī procesa laikā notikušas konsultācijas arī ar filmas autoriem – režisoru Jāni Streiču un operatoru Hariju Kukelu.

Bet pirmssvētku vakarā - pirmdien, 22. jūnijā, jau no plkst. 17:30 Latvijas Televīzijas 1. kanālā notiks nebijusi tiešraide - Latvijas Nacionālā teātra iestudējums: Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienas Silmačos"! Pirmo reizi LTV tiešraidē piedāvās iespēju vērot gan izrādi, gan notiekošo izrādes aizkulisēs. LTV kameras pirms izrādes un starpbrīdī vēros, kā top izrādei nepieciešamie rekvizīti, dekorācijas, ieskatīsies aktieru grimētavās, piedāvājot iespēju tikties ar šī iestudējuma aktieriem un iepriekšējo iestudējumu zvaigznēm. Pirmsjāņu svētku sajūtā mūs vienos Latvijas Krājbanka – iestudējuma translācijas atbalstītājs. Jau plkst. 17:30 LTV1 ēterā sāksies "100 g kultūras" speciālizlaidums, kas būs veltīts "Skroderdienām Silmačos", plkst. 18:00 - ziņu izlaidums "Šodien Latvijā" tiešraidē no Nacionālā teātra, bet plkst. 18:15 sāksies izrādes translācija. Tiešraidi no Latvijas Nacionālā teātra vadīs Krsitīne Virsnīte un Uģis Joksts, kā arī Ilze Strenga.

„”Skroderdienas Silmačos” jau vairs nav tikai izrāde. Tas ir daudz lielāks un būtiskāks notikums mūsu dzīvē un, iespējams, šajā brīdī jo īpaši... Tā ir kopības izjūta, paaudžu saprašanās un šoreiz arī iespēja ielīgot Jāņus, svinot Skroderdienas katrā mājā, katrā sētā. Latvijas televīzijai ir liels gods un prieks dāvāt visiem Latvijas iedzīvotājiem šo iespēju,” uzsver LTV ģenerāldirektors Edgars Kots. 

Izrādes režisors – Edmunds Freibergs, scenogrāfs Gunārs Zemgals, kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa; galvenajās lomās – Daiga Gaismiņa (Antonija), Mārcis Maņjakovs (Aleksis), Ivars Puga (Dūdars), Evija Skulte (Elīna), Mārtiņš Egliens (Kārlēns), Ainārs Ančevskis (Rūdis), Dita Lūriņa (Ieviņa), Jānis Skanis (Ābrams), Uldis Anže (Joske), Daiga Kažociņa (Zāra), Astrīda Kairiša (Bebene), Jānis Kaijaks (Pindaks), Dace Bonāte (Pindacīša), Egils Melbārds (Pičuks), Anna Klēvere (Auce), Gunta Virkava (Tomuļu māte). Šogad „Skroderdienas Silmačos” šajā versijā būs skatāmas pēdējoreiz. Noslēguma izrādē skatītāji varēs cienāties ar Limbažu sieru un „Cēsu Alus” izstrādājumiem.

Savukārt Līgo dienas – 23. jūnija programmas epicentrā – tiešraide no Siguldas, kur no plkst. 21:00 būsim kopā tradicionālajā Līgo vakara koncertā „Jāņi dzied”.

Šogad līgotāju ceļi vedīs uz Siguldas Svētku laukumu, kur pirms saulrieta sāksies gadskārtējais Latvijas Radio 2 rīkotais Jāņu nakts sarīkojums „Jāņi dzied”. Šogad slavenie Jāņi, tostarp LTV Ziņu dienesta žurnālists Jānis Geste dziedās kopā ar „Līgām” – ugunīgām, draiskām, jautrām meitenēm un dāmām. Viņu vidū – LTV žurnālistes Ija Circene-Groša un Ilze Strenga, aktrises Olga Dreģe, Akvelīna Līvmane, Katrīne Pasternaka, Aija Dzērve, Venta Vecumniece, dziedātājas Kristīna Zaharova, Jenny May, Ieva Sutugova, Māra Krievkalne, Ieva Akuratere, Annija Putniņa, Endia, humoriste Jolanda Suvorova, diriģentes Aira Birziņa, Agita Ikauniece, folkloriste Julgī Stalte. Bet vakara izskaņā – ap plkst. 23:40 - tautas sadziedāšanās Mežaparkā no pagājušā gada Dziesmu svētkiem.

Jāņu dienā - 24. jūnijā plkst. 15:30 – skatītājus gaida tikšanās ar R. Blaumaņa izrādes „No saldenās pudeles” iestudējumu Nacionālā teātra aktieru sniegumā.

Savukārt Jāņu dienas vakarā plkst. 19:30 LTV1 piedāvā režisores un scenāristes Virdžīnijas Lejiņas veidotās videofilmas "Nebridis nezināsi, cik dziļš" pirmizrādi, kas ir režisores jaunākais veikums un veltīts latviešu leģendārajam folkloristam, diriģentam un komponistam Emilim Melngailim.

Līgo kopā ar LTV1!

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV