Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

LTV1 svarīgākie jaunumi jūlijā

Ieviņa Ancena, 06.07.2009. 09:45

Sācies jūlijs, un ar aizraujošām pārraidēm skatītājus turpinās iepriecināt Latvijas Televīzijas 1. kanāls (LTV1). Kvalitatīva izklaide, jauni raidījumi, lieliska mūzika, tradicionālā kultūra, jaunākās dokumentālās un videofilmas, kā arī Eduarda Pāvula piemiņa, godinot mākslinieka 80. jubilejas atceri – tas viss skatītājus gaida vasaras karstākajā mēnesī.
LTV1 svarīgākie jaunumi jūlijā

Vērtīga izklaide
Sestdien, 11. jūlijā, plkst. 21:20 LTV1 skatītājus iepriecinās ar visjaunāko teātra uzveduma ierakstu – šī gada Nacionālā teātra iestudējumu „Teātra Žurka 2009 jeb Kornēlija atgriežas”.
Izrādās, ka uzvedums politiskā kabarē stilā “Žurka Kornēlija” pēc desmit gadu vēstures savu misiju vēl nav beidzis! Tāpēc šopavasar, Teātra dienā, Svetlanas Bless atveidotā Žurka Kornēlija un Jāņa Skaņa Circenis Driska atgriezās uz Nacionālā teātra skatuves, jo pagrīdē viņi vairs ilgāk palikt nevarēja... Teātrim bija un ir ko teikt! Joki, dziesmas, parodijas un, protams, šodienas Latvijas aktualitātes Žurkas Kornēlijas un Circeņa skatījumā Latvijas Nacionālajā teātrī.

Sestdien, 18. jūlijā - koncerts „Kuldīgā, Krodziņā pie Paula”.
Maestro Raimonds Pauls, grupa Raimonda Macata vadībā un 20 Latvijā populāru solistu sola omulību un līdzi dziedāšanu. Koncertam paredzētas trīs daļas: Kurzeme un romantiskā Kuldīga, teātra lustes un krodziņš. Skanēs iemīļotas, sen nedzirdētas un pilnīgi jaunas dziesmas. Koncertā piedalīsies Ance Krauze, Ieva Pļavniece, Ieva Kerēvica, Ieva Sutugova, Dita Lūriņa, Karīna Tatarinova, Indra Burkovska, Jānis Stībelis, Viktors Lapčenoks, Žoržs Siksna, Normunds Rutulis, Artis Robežnieks, Niks Matvējevs, Aivars Brīze, Andris Ērglis, Dainis Skutelis, Roberts Pētersons, Mārtiņš Egliens, Mārcis Maņjakovs un Kuldīgas kultūras centra pašdarbības kolektīvu dalībnieki.

Tradicionālā kultūra
Savukārt divus vakarus - sestdien, 11. jūlijā, plkst. 21:05 un pirmdien, 13. jūnijā, plkst. 21:10 – LTV1 ēterā būs Baltijas valstu tradicionālās kultūras svētku – festivāla „Baltica 2009” - dienasgrāmatas, ar kuru starpniecību skatītājiem sniegsim ieskatu šīgada folkloras svētku norisē.
Festivāls šogad norisināsies Rīgā, Jelgavā un Zemgales pagastos, un tā dalībnieki būs folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi no visiem Latvijas novadiem, kā arī viesi no 15 ārvalstīm. Festivāla tēma - „Zīmes”.

 
Jauni raidījumi
No 9. jūlija un turpmāk katru ceturtdienas vakaru pēc Nakts ziņām LTV1 ēterā būs skatāms jauns raidījumu cikls “8 stundas”.
Raidījuma mērķis - atraktīvā veidā, ar ekspertu komentāriem, bet vienkāršā, plašai publikai viegli uztveramā valodā informēt skatītājus par to, kas katram strādājošajam jāzina par tiesiskajām attiecībām darbā. Ciklu veidos SIA "Labvakar" radošā komanda, to vadīs labi pazīstamais žurnālists Andris Rupais. Raidījums tapis sadarbībā ar Eiropas Savienību un Eiropas Sociālo fondu.

Savukārt no 19. jūlija četras svētdienas pēc kārtas plkst. 18:30 LTV1 ēterā iekļauts četru raidījumu cikls „Strādājam laukos”.
Tas stāstīs par ļoti aktuālu lauku uzņēmēju tematiku: kā kļūt par veiksmīgu uzņēmēju laukos? Lai tēma būtu skatītājiem saistoša, raidījuma galvenie varoņi būs lauku uzņēmēji, kas ar savām neparastajām idejām un uzņēmību ir pratuši veiksmīgi attīstīt uzņēmējdarbību laukos. Raidījums galvenokārt pievērsīsies mazāk izplatītiem uzņēmējdarbības veidiem laukos. Raidījumu cikla mērķis ir iedvesmot un izglītot uzņēmējus laukos, tāpēc pēc labiem piemēriem lūkosies arī ārpus Latvijas robežām.

No 14. jūlija un turpmāk katru otrdienu plkst. 22:45 atsāksies arī producentu apvienības „Hansa Media” veidotais cikls „Kopā” – cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Klasika un Dziesmu svētki
Svētdienu vakaros LTV1 skatītājiem piedāvās Klasikas koncertu zelta izlasi.
5. jūlijā plkst. 23:00 – Raimonda Paula mūzikas koncerts Dzintaru koncertzālē „Vasaras elēģija”.
12. jūlijā plkst. 22:35 - 8. Siguldas opermūzikas svētku viesmākslinieku koncerts.
19. jūlijā plkst. 22:30 - Opermūzikas svētku Jūrmalā Galā koncerts.
26. jūlijā plkst. 22:40 - XXIV Vispārējie Dziesmu un XIV Deju svētku simfoniskās mūzikas koncerts.

Emocionāli saviļņojošus brīžus sagadās pagājušā gada Dziesmu un deju svētku retrospekcija, kas LTV1 ēterā būs no 11. jūlija sestdienās, plkst. 12:35.
11. jūlijā skanēs atklāšanas koncerts „Dziedot dzimu, dziedot augu”.
18. jūlijā – koncerts „Deju svētkiem - 60”.
25. jūlijā – koncerts „Veltījums tautasdziesmai”.

Eduardam Pāvulam - 80
Šovasar, 7. jūlijā, 80. dzimšanas dienu svinētu aktieris Eduards Pāvuls. Godinot 2006. gadā mūžībā aizgājušā mākslinieka piemiņu, LTV1 programmā svētdienu vakaros iekļāvusi viņa labākās filmas.
12. jūlijā plkst. 18:45 – „Ceplis”
19. jūlijā plkst. 19:05 – „Vella kalpi”.
26. jūlijā plkst. 19:00 – „Akmens un šķembas”.


Jaunākās dokumentālās un videofilmas
Trešdienu vakaros plkst. 21:15 LTV1 ēterā iekļauta latviešu jaunāko dokumentālo filmu izlase.
8. jūlijā – “Kokaru Dziesmu svētki”.
Režisora un scenārija autora Ginta Grūbes filma veidota ne tikai kā Kokaru dzimtas, bet veselas paaudzes dzīvesstāsts, kas balstīts uz diriģentu autobiogrāfisku stāstījumu, viņu skatījumu uz pagājušā gadsimta notikumiem, savu dzīvi, vēstures un kultūras notikumiem Latvijā un pasaulē.

 
15. jūlijā – „Vijaya”.
Režisore Ināra Kolmane portretē slaveno latviešu dejotāju un horeogrāfi Viju Vētru, kas dzimusi Latvijā, taču uzstājoties un pasniedzot dejas, savu dzīvi viņa pavadījusi daudzviet pasaulē. Filma ataino daudzkrāsaino mākslinieces dzīvi (sākot no septiņdesmitajiem gadiem Indijā, kur viņa kļuva pazīstama kā VIJAYA līdz Ņujorkai, Grieķijai un Latvijai mūsdienās). Starp citu, Vijaya sanskritā nozīmē „Uzvarētāja”.

22. jūlijā – „Friči un blondīnes”.
Latvijas un Igaunijas kinematogrāfistu kopdarbs stāsta par Baltijas aktieriem, kam padomju laikā kara tematikai veltītajās filmās nācās tēlot vāciešus, tātad – ienaidniekus. Filmas veidotāji pētījuši ne tikai aktieru darbu, tēlu un tipāžu raksturojumu. Filmā nopietni izsekota arī šīs parādības „ēnas puse” – kāda loma tādiem aktieru darbiem bijusi ienaidnieka tēla iedzīvināšanā patriotisma pārpilnajās padomju laika filmās un kā tas viss skatītāju apziņā veidoja priekšstatu par ienaidnieku, kļuva par ļaunuma, necilvēcības personifikāciju.

29. jūlijā – „Klucis – nepareizais latvietis”.
Pēteris Krilovs kopā ar radošo komandu pie šīs filmas strādāja aptuveni piecus gadus, un rezultāts rada neticami rūpīga, līdz niansēm paveikta darba garšu. Ļoti bieži Pēteris Krilovs sastapies ar bēdīgu situāciju, kad uz ārzemju kolēģu lūgumiem izskaidrot Latvijas vēsturi to nav varējis pietiekami saprotami izdarīt. Tā dzimusi ideja šai filmai par latviešu izcelsmes Maskavā dzīvojošo un Staļinam uzticīgo mākslinieku Gustavu Kluci, kura dzīves paradoksā slēpjas daudz kas no Latvijas vēstures.

Ceturtdienu vakaros plkst. 21:55 būs skatāma LTV videofilmu izlase.
16. jūlijā – „Dzejnieces Ārijas Elksnes likteņstāsts”.
Žurnālistes un filmas režisores Mārītes Balodes filma vēsta par laiku, kad Dzejas dienas un tās lasījumi autoru izpildījumā tik ļoti bija vajadzīgi tautas garīgam spēkam. Tas ir stāsts par sievietes neremdināmajām ilgām mīlēt un būt mīlētai. Šis darbs tapis, uzklausot un intervējot Liju Brīdaku, Olgu Lisovsku, Skaidrīti Valdovsku, Ventu Vecumnieci, Annu Eglienu, Zigmundu Skujiņu un Imantu Auziņu, kā arī viesojoties Baltezera mājā, kur savulaik Ārija Elksne un viņas vīrs Miķelis Fišers bijuši laimīgi. Tagad tur savas gleznas rada viņu dēls - arī Miķelis Fišers.

23. jūlijā – „272 Rundāles pils mirkļi”.
Video filma par Rundāles pils vēsturi no tās pirmsākumiem līdz mūsdienām. Rundāles pils likteņstāsts laikmetu griežos, vairāku gadsimtu garumā.
Filmā izmantoti Rundāles pils ilggadējā direktora Imanta Lancmaņa materiāli no pils fondiem.

30. jūlijā - „Nebridis nezināsi, cik dziļš”
Režisores un scenāristes Virdžīnijas Lejiņas veidotā portretfilma par komponistu, vienu no latviešu lielākajiem tautasdziesmu apdarināšanas meistariem Emili Melngaili.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV