Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Zināmi Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas 2009. gada nominanti un pirmā laureāte

Zane Jauja, 13.07.2009. 12:59

24. jūlijā – Jāņa Baltvilka dzimšanas dienā tiks pasniegta Starptautiskā Jāņa Baltvilka balva bērnu literatūrā un grāmatu mākslā. Dzejniekam, daudzu bērnu grāmatu autoram un „Zīlītes” redaktoram Jānim Baltvilkam (1944- 2003) šogad apritētu 65 gadi. Viņa vārdā nosauktā balva tiek piešķirta jau piekto reizi. „Mēs palīdzam Latvijas bērniem satikties ar labu grāmatu, jo Baltvilka balva un ekspertu atzinība veicina mūsdienīgu, kvalitatīvu latviešu oriģinālgrāmatu tapšanu un palīdz lasītājiem ieraudzīt vērtīgāko grāmatnīcu plauktos”, uzskata Baltvilka balvas organizētāji.
Zināmi Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas 2009. gada nominanti un pirmā laureāte

Latviešu bērnu grāmatas starptautiskā kontekstā

Baltvilka balvu piešķir Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (starptautiskās organizācijas International Board on Books for Young People (IBBY) Latvijas nodaļa). Ik gadu tiek izvērtēti no 31. maija līdz 31. maijam Latvijā un citur izdotu grāmatu pirmizdevumi latviešu valodā, kā arī Latvijā izdotu grāmatu pirmizdevumi Latvijas nacionālo minoritāšu valodās. Lai veicinātu vērtīgu Baltijas jūras reģiona bērnu literatūras darbu tulkošanu un izdošanu latviešu valodā, un aktīvāk iesaistītu Latviju reģiona kultūras procesā, 2008. gadā Baltvilka balva kļuva starptautiska. To piešķir arī vienam Baltijas jūras reģiona valstu bērnu rakstniekam, kura grāmata izdota latviešu valodā, un šā darba tulkotājam.

LBJLP arī izvirza Latvijas rakstniekus un ilustrētājus pasaules mēroga atzinībai – H.K.Andersena medaļai un IBBY goda diplomam; nominē bērnu un jaunatnes laikrakstu, žurnālu, izdevniecību un citu organizāciju radošās grupas IBBY Asahi lasīšanas veicināšanas balvai, rūpējoties par Latvijas radošo veiksmju iziešanu pasaulē. Pērn IBBY kongresā Kopenhāgenā Goda diplomus saņēma Baltvilka balvas 2007. gada laureāti, bilžu pasakas „Māsa un brālis” autori Inese Zandere un Juris Petraškevičs., kā arī šī grāmatas izdevēji - izdevniecība “Liels un mazs”.

Zināmi Baltvilka balvas 2009. gada finālisti

LBJLP izveidotajā ekspertu žūrijā, ko vadīja LBJLP prezidente, LU profesore Ilze Stikāne, strādāja Rietumu Bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna, literatūras kritiķe Austra Gaigala, Latvijas literatūras centra direktors Jānis Oga, mākslas zinātniece Laima Slava un LMA profesors, grafikas katedras vadītājs Guntars Sietiņš.

Kā atzīst eksperti, pirms iestājās ekonomiskā krīze, kas pašlaik nopietni apdraud bērnu grāmatu izdošanu, oriģinālgrāmatu piedāvājums bērniem bija paspējis jūtami pieaugt. Pateicoties gan LBJLP programmai „Baltā Vilka grāmatas”, gan izdevniecības „Zvaigzne ABC” konkursam un citu izdevniecību aktīvajam radošajam darbam ar autoriem, parādījušies daudzi jauni vārdi. Ilustrācijās līdzās klasiķu elegancei un pārbaudītām vērtībām redzami svaigi un mūsdienīgi atradumi, kas paplašina bērnu vizuālo pieredzi un attīsta latviešu grāmatu mākslu.

Apspriežot 33 grāmatas, kas bija atlasītas vērtēšanas 2. kārtai, par Baltvilka balvas nominantiem žūrija atzinusi 6 rakstniekus un 10 māksliniekus.

Literatūrā nominēti: Māris Bērziņš ( „Resnais svešinieks jeb 5.A klases skolnieka Kristera, viņa draugu un nepārspējamā Cūkmena pārdzīvojumi un piedzīvojumi”), Ieva Samauska („Eņģelītis”), Inese Zandere („Brīnumbēbīša gads”, „Dzejoļi māsai un brālim”, „Princešu piedzīvojumi”), Maira Dobele („Nepareizas dzīves skola”), Juris Zvirgzdiņš („Pele, punkts un Gūtenbergs”, „Mūsu Latvija”), Arno Jundze („Ķiparu ļerpatu Čieps”).

Grāmatu mākslā nominēti: Anete Melece (ilustrācijas Mairas Dobeles grāmatai „Nepareizas dzīves skola”), Rūdolfs Šorno (ilustrācijas Māra Bērziņa grāmatai „Resnais svešinieks”), Anita Paegle (ilustrācijas Jura Zvirgzdiņa grāmatai „Pele, punkts un Gūtenbergs”), Edmunds Jansons (ilustrācijas Žaka Frīnsa grāmatai „Skolotājs Jāps var visu” un Ineses Zanderes dzejoļu krājumam „Brīnumbēbīša gads”), Iveta Vecenāne (ilustrācijas mākslinieces pašas uzrakstītajai grāmatai „Vectētiņš Antontiņš un mēs”), Irēna Lūse (ilustrācijas Māras Cielēnas grāmatai „Teo un Mūmīte”), Juris Petraškevičs (ilustrācijas un dizains Ineses Zanderes dzejoļu krājumam „Dzejoļi māsai un brālim”), Gita Treice (ilustrācijas Arno Jundzes grāmatai „Ķiparu ļerpatu Čieps”), Reinis Pētersons (ilustrācijas Ojāra Vācieša dzejolim „Mēnesim robs”), Irēna Lūse (ilustrācijas Ineses Zanderes dzejoļu kalendāram „Princešu piedzīvojumi”).

Žūrijas lēmums par diviem 2009. gada laureātiem latviešu oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā tiks paziņots Baltvilka balvas sarīkojumā Jaunā Rīgas teātra pagalmā, 24. jūlijā pulksten 18.00. Tajā piedalīsies JRT aktieri – bērnu literatūras stundu teātra pagalmā vadīs savādais skolotājs Kaspars Znotiņš, bet viņa nemierīgā klase būs Guna Zariņa. 

Pirmā 2009. gada Baltvilka balvas laureāte

Šogad par ilggadīgu, izcilu ieguldījumu Ziemeļvalstu bērnu literatūras, bet it īpaši – zviedru klasiķes Astridas Lindgrēnes darbu tulkošanā un popularizēšanā apbalvota tulkotāja Mudīte Treimane. Tulkotāja uzrakstījusi arī vērtīgu biogrāfisku grāmatu „Astridas Lindgrēnes darbi un nedarbi” (Zvaigzne ABC, 2007), kas 2008. gadā tikusi plaši lietota bibliotēku un skolu darbā ar jaunajiem lasītājiem. Pērn atkārtoti izdoti 5 Astridas Lindgrēnes grāmatu tulkojumi, ko veikusi Mudīte Treimane. Ar tiem izdevniecība „Zvaigzne ABC” aizsāka sēriju „Bērnu ķengurgrāmata”, kas iecerēta kā demokrātisks izdevums jaunu lasītāju „ievilināšanai” grāmatu pasaulē.
 
Diemžēl vairs nav iespējams apbalvot pašu Astridu Lindgrēni, ar kuras grāmatām izaugušas vairākas latviešu bērnu paaudzes, jo Baltvilka balva un radošā stipendija tiek pasniegta tikai dzīviem rakstniekiem un tulkotājiem kā atbalsts viņu turpmākajam darbam. Taču latviešu tulkotājas apbalvošana nozīmēs arī cieņas apliecinājumu zviedru rakstniecei. Lai pasniegtu balvu Mudītei Treimanei, Rīgā ieradīsies ievērojams bērnu literatūras eksperts no Zviedrijas - Larijs Lemperts (Larry Lempert). Viņš ir Stokholmas Starptautiskās bibliotēkas un tā sauktā „bērnu Nobela” – Astridas Lindgrēnes memoriālās balvas (ALMA) žūrijas vadītājs.

Mediju pārstāvjiem, kā arī visiem bērnu literatūras un lasīšanas veicināšanas interesentiem būs iespēja dzirdēt Larija Lemperta vērojumus par norisēm pasaules bērnu literatūrā, tiekoties Jaunā Rīgas teātra Mazajā zālē 24. jūlijā pulksten 11.00, kur notiks „Baltvilka lasījumi: bērnu literatūra 2009”.

Baltvilka balvas sarīkojumā – Andra Dzenīša dziesmu pirmatskaņojums

Kopš 2006. gada LBJLP sadarbībā ar latviešu komponistiem veido jaunu oriģināldziesmu ciklu bērniem „Meža dziesmas“ ar Jāņa Baltvilka dzeju – muzikālu veltījumu Jānim Baltvilkam, Meža cilvēkam. „Meža dziesmu“ kolekcijā ir jau 10 Ērika Ešenvalda, Valta Pūces un Georga Pelēča darbi.

Baltvilka 65. dzimšanas dienā Jāņa Baltvilka zaļā dzeja un valodas skaņu spēles pirmoreiz skanēs Andra Dzenīša mūzikā. Ciklu „Piņķerīgas dziesmiņas” atskaņos Laura Grecka (mecosoprāns), Uģis Krišjānis (klavieres), Andis Klučnieks (flauta), Jānis Retenais (tuba).

„Meža dziesmu” tapšanu un Baltvilka Balvas sarīkojuma norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV