Ceturtdiena, 18.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Laura, Jadviga;

Grāmatas apskats - Niks Hornbijs „Kā būt labam”

Nils Auziņš, 20.04.2007. 11:00 | komentāri (1)

Kad grāmatnīcā taujāju pēc šīs grāmatas, pārdevēja mēģināja to meklēt plauktā, kurā lielā klāstā bija sakrāmēti visdažādākie pseido psiholoģijas sacerējumi un cita tamlīdzīga lasāmviela. Nē, šis nebija tas gadījums - kā būt labam gan ir romāna centrālā tēma, bet tās gluži nav 10 konkrētas receptes sevis pilnveidošanai.
Grāmatas apskats - Niks Hornbijs „Kā būt labam”
Romāns atklāj kādas laulības ikdienas sarežģījumus un situācijas, kas daudziem varbūt liksies ļoti pazīstamas, konkrētas reakcijas uz konkrētām situācijām un dažādi muļķīgi strīdi gandrīz ne no kurienes un ne par ko. Keitija Karra ir ārste, kura par sevi nedomā neko sliktu. Tieši tas, ka viņa ir ārste, viņasprāt, padara viņu par labu cilvēku, tas bija viens no motīviem, kāpēc ārsta profesija tika izvēlēta. Viņas vīrs Deivids ir 24 stundas diennaktī neapmierināts cilvēks, kuram kaitina viss un visi, ne velti viņš strādā pie slejas "Dusmīgais vīrs" kādā laikrakstā.. Deividu nevarētu raksturot kā cilvēku ar kuru viegli sadzīvot. Vēl šajā ģimenē ir divi bērni - Toms un Mollija, kuri ķildojas savā starpā.

Laulība rit jau kādus 20 gadus un tā burtiski jūk ārā. Keitijai uzrodas mīļākais un viņa paziņo, ka vēlas šķirties. Keitija nevar vairāk izturēt savu mūždien neapmierināto vīru un ķildīgie bērni arī nepadara dzīvi vieglāku. Keitijai gribētos, lai viņas vīrs Deivids kļūtu par labāku cilvēku.

Neilgi pēc tam, kad viņa vīram paziņo par šķiršanos, notiek neticamais - Deivids sāk mainīties un kļūst arvien labāks, bet pie vainas izrādās nav viss viņa vēlme mainīties, bet gan mistiska persona vārdā dīdžejs labā vēsts, kuram piemīt dziednieciskas spējas. No ciniskā cilvēka, kurš ir nikns uz visu pasauli Deivids kļūst par altruistu, kurš atdod visu naudu bezpajumtniekiem un cenšas glābt pasauli. Katru dienu Deivida standarti attiecībā uz to, ko tas nozīmē būt labam paaugstinās un tas arī Keitijai liek padomāt par to, ko tas īsti nozīmē un kur ir robeža. Un galu galā vai jaunais ideālais vīrs ir tas, ko viņa bija patiesībā vēlējusies...
Šis ir asprātīgas ironijas caurausts romāns, kurš aplūko ģimenes attiecību pārpratumus un komiskās situācijas. Grāmata liek padomāt par pārspīlētiem ideāliem un cilvēku spējām mainīties pašiem un izmainīt pasauli. Romāns liks pasmieties par sevi un citiem, jo mūsdienu modernās pasaule situācijas daudziem noteikti liks atpazīt kaut ko analoģisku savā dzīvē.

Grāmatas autors Niks Hornbijs ir vairāku pasaulslavenu bestselleru autors. 1999. gadā Nikam Hornbijam piešķirta Amerikas Mākslas un rakstniecības akadēmijas E. M. Forestera balva. Pēc vairākiem Hornbija darbiem ir uzņemtas arī filmas.
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV