Otrdiena, 23.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Jurģis, Juris, Georgs;

Rīgas Galerijā atklāta izstāde "Astoņas istabas"

easyget.lv, 20.04.2007. 11:10 | komentāri (1)

No 2007. gada 19. aprīļa Rīgas Galerijas I un II stāvā skatāma Ievas Iltneres personālizstāde ”Astoņas istabas”. Izstādē būs eksponēti īpaši šai izstādei gleznoti 9 lielformāta darbi, kuros autore atainojusi dažādu laikmetu interjerus, ar visu to informāciju par laiku un telpu, ko tie nes sevī. Mākslinieci interesējis gleznas stāstošais moments, notikumi, kas risinās daudzajās istabās, cilvēki tajās un tas, kā noslēgtā vide iedarbojas uz tiem.
Rīgas Galerijā atklāta izstāde "Astoņas istabas"

Galerijas:

Šai tēmai Ieva Iltnere pievērsās jau 2003. gadā savā personālizstādē „Mana istaba”. Toreiz, notikumus, kas risinās istabā, autore vēroja it kā pa atslēgas caurumu. Jaunākajā izstādē šī tēma būs izvērsta plašāk. Māksliniece aicinās ielūkoties uz milzīgiem audekliem gleznotās istabās, kuras apdzīvo tēli no mākslas vēstures grāmatām, dizaina žurnālu lapām vai autores personīgajām atmiņām („Bilbao”, „Bibliotēka” u.c.).

Ar postmodernismam raksturīgo skatījumu uz pasauli Ieva Iltnere savienojusi kultūrvēsturiskus citātus, pagājušā gadsimta 70. gadu interjerus, mūsdienu un futūristiskus elementus. Piemēram, flāmu mākslinieka Jana Van Eika gleznoto Arnolfini pāri no renesanses laikmeta autore „iemetusi” 21. gadsimta dizaina viesnīcas apartamentos, Madonnas un bērna motīvs ieguvis jaunu interpretāciju, transformējoties androgēnā modeles tēlā („Maigums un briesmas”). Savu ironiju par mūsu laikmeta kaislībām un sabiedrības fetišu – materiālo pasauli, kas ir tik valdzinoša, bet reizē arī zūdoša, māksliniece pauž gleznotajā kurpju veikala high design interjerā („Ideāla projekcija”).

Ieva Iltnere (dz. 1957) kopā ar citiem savas paaudzes jaunajiem gleznotājiem sevi pieteica 20. gs. 80. gadu sākumā. Šīs paaudzes māksliniekI radikāli izmainīja sabiedrības priekšstatus par latviešu figurālo glezniecību.

Ieva Iltnere ir viena no spožākajām un radoši piepildītākajām savas paaudzes māksliniecēm. Viņas māksla caur intīmu sižetu spēj runāt par lielām, nozīmīgām tēmām, kas ir svarīgas gan katram indivīdam, gan plašākai sabiedrībai. Ieva Iltnere ir radījusi savu tēlu sistēmu ar spilgti individuālu rokrakstu, smeļoties iedvesmu dažādās pasaules kultūrās, 20. gs. Rietumu avangarda mākslā un popkultūrā, sintezējot glezniecības tradicionālos paņēmienus un konceptuālu pieeju.

Ievas Iltneres darbi atrodas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja kolekcijā (bij. Valsts Mākslas muzejs) , Latvijas Mākslinieku savienības muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Maskavā, Ludviga muzejā Āhenē, Jane Voorhees Zimmerli mākslas muzejā Ņūdžersijā, privātkolekcijās Latvijā un ārzemēs.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV