Ceturtdiena, 28.Marts 2024. » Vārdadienas svin: Ginta, Gunda, Gunta;

Iznākusi jauna Baltvilka balvas laureāta Jura Zvirgzdiņa grāmata bērniem "Lāča Bruņa medības"

Zane Jauja, 29.07.2009. 09:54

Piektdien, 24. jūlijā, kad rakstnieks Juris Zvirgzdiņš kļuva par Jāņa Baltvilka balvas 2009. gada laureātu, saņemot atzinību par divām nesen iznākušām grāmatām un ieguldījumu bērnu literatūrā, apgādā "Liels un mazs" iznāca jauna viņa grāmata bērniem – "Lāča Bruņa medības".
Iznākusi jauna Baltvilka balvas laureāta Jura Zvirgzdiņa grāmata bērniem "Lāča Bruņa medības"

Stāsts, kas piemērots 5-12 gadus veciem bērniem, veltīts Bavārijā nošautā lāča Bruno piemiņai. Zvirgzdiņa iemīļoto rotaļu lāču pasauli tajā šoreiz pārstāv lācītis Brunis, kas spēj pat runāt, ja rodas patiešām nopietna nepieciešamība – jāglābj "īstie" lāči. Lāču un cilvēku pasaules cieši savijas, un izrādās, ka bērniem ir vieglāk saprasties ar lāčiem, nekā ar pieaugušiem cilvēkiem, kam lāči interesē tikai savtīgu interešu dēļ. Grāmata pretstata uzpūsto sensāciju un "zvaigžņu" atmosfēru, kas valda medijos, interesei par dabu, grāmatu lasīšanas romantikai, līdzjūtībai un ideālismam, ko pārstāv bērni.

Grāmatas sižeta intriga saistīta ar "avīžu pīli" – ažiotāžu ap lāci, kura nemaz nav, un patiesu sensāciju, ko atklāj bērni. Galvenā varoņa Kaspara tētis ir žurnālists, kam bailēs no darba zaudēšanas nākas izgudrot viltus sensāciju. "Lāču mode" pārņem visu Latviju. Tikmēr Kaspars kopā ar laukos sastaptajiem "indiāņiem" mežā patiešām sastop veselu baru lāču, kas nāk no Abrenes. Šie izglītotie zvēri, kas prot runāt un rakstīt latviešu valodā, grib atrast sev vietu Latvijā un būt Latvijas lāči. Bērni, kas spēlē indiāņus un pazīst mežu, un mazais pārgudrais brālītis – "interneta indiānis", izrādās, var saprasties un sadarboties, lai palīdzētu lāčiem. Taču viņus apdraud "lāču modes" satracināti malu mednieki.

Tikpat ironisks kā sižets, ir arī atrisinājums, kas nokrīt burtiski no gaisa, proti, nolaižas ar helikopteru... Sliktie, kā beigās izrādās, cieš no bērnības kompleksiem un plīša lācīša trūkuma, tātad viņus vēl var glābt, bet avīžniecība tiek nodota bērnu rokās, lai taptu laikraksts "Daba".

Zvirgzdiņa konsekventais vecmodīgais romantisms un labsirdīgā ironija par "mūsdienu pasaules" balagānu dara savu – grāmata dāvina ne vien iespēju pasmieties par sevi un sirsnīgu pozitīvu noskaņu, bet arī stingru morālu atbalstu "skudras nesaminējam" un "zariņa nelauzējam", kas mīt katrā "datorspēļu snaiperī".

Grāmatas ilustrācijas veidojis mākslinieks Reinis Pētersons, kurš 2008. gadā saņēma Jāņa Baltvilka balvu bērnu grāmatu mākslā par melnbaltajiem zīmējumiem grāmatai "Zelta pods". "Lāča Bruņa medību" asprātīgās ilustrācijas un Ūnas Laukmanes veidotais grāmatas dizains stilistiski atsaucas uz tradicionālu avīžu noformējumu un preses ilustrāciju, bet grāmatas audekla vāks ļauj sajust, cik patīkami ir turēt rokās īstu grāmatu.

Grāmatas izdošanu atbalstījis Valsts Kultūrkapitāla fonds un "Papyrus".

» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV