Sestdiena, 20.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Mirta, Ziedīte;

"Preses nams" prasa atzīt grāmatu izdevēju "Nordik" un "Tapals" maksātnespēju

Marita Ozoliņa-Tumanovska, 03.08.2009. 12:59

Viens no vadošajiem poligrāfijas uzņēmumiem AS "PRESES NAMS" ir vērsies Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesā, prasot atzīt grāmatu izdevēju SIA "Nordik" un SIA "TAPALS" maksātnespēju.

AS "PRESES NAMS" ir vērsies tiesā, jo pastāv šaubas par grāmatu izdevēju mantisko stāvokli, SIA "NORDIK" un "TAPALS" nespējot norēķināties par saņemtajiem poligrāfijas pakalpojumiem. Šiem maksātnespējas procesu pieteikumiem varētu sekot citi, jo vispārējā ekonomiskā situācija atstājusi nelabvēlīgu ietekmi uz Latvijas poligrāfijas pakalpojumu tirgu kopumā.

"Visu kreditoru interesēs būtu noskaidrot, vai SIA "NORDIK" un "TAPALS" aktīvi ir pietiekami savu saistību segšanai vai nē. Pretējā gadījumā sanāk, ka daži tirgus dalībnieki kreditē pārējos, un vēlāk izrādās, ka parādnieks ne tikai ilgstoši nav spējis nokārtot savas saistības, bet tā faktiskā maksātnespēja iestājusies jau krietni agrāk. Tas samazina arī nenodrošināto kreditoru iespējas atgūt savus prasījumus. Tāpat šāda kreditēšana deformē poligrāfijas pakalpojumu tirgu, jo faktiski pieaug mūsu produkcijas pašizmaksa un starpību nākas segt ražotājam. Tāpēc esam nolēmuši rīkoties daudz aktīvāk un principiālāk, lai uzņēmuma ražošanas procesos ieguldītie līdzekļi nākotnē nebūtu jānoraksta zaudējumos," lēmumu skaidro AS "PRESES NAMS" valdes priekšsēdētājs Igors Stepanovs.

Ņemot vērā poligrāfijas nozares specifiku, AS "PRESES NAMS" galvenokārt strādā, saņemot norēķinu no klientiem par sniegtajiem poligrāfijas pakalpojumiem ar pēcapmaksu vai arī sākotnēji klientiem sedzot tikai tiešos izdevumus par pasūtījumam nepieciešamajiem materiāliem. Būtiski pasliktinoties debitoru maksājumu bilancei, AS "PRESES NAMS" pēdējā laikā ir spiesta kavēt maksājumus arī saviem izejvielu piegādātājiem. Uzņēmums pastiprināti strādā pie debitoru parādu kontroles, un vērš stingrākus noteikumus pret tiem klientiem, kuri neievēro maksājumu termiņus.

AS "PRESES NAMS" ir viens no lielākajiem poligrāfijas koncerniem Baltijas valstīs, ieņemot stabilas pozīcijas starp nozares līderiem šajā reģionā. Lielākais AS "PRESES NAMS" akcionārs ir AS "LATVIJAS KUĢNIECĪBA" meitas uzņēmums "LASCO Investment", kuram pieder 95.4% uzņēmuma akciju.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV