Piektdiena, 19.Aprīlis 2024. » Vārdadienas svin: Vēsma, Fanija;

Dailes teātra 90. sezonas atklāšanā – Jāņa Petera jubilejas vakars

Liene Jakovļeva, 20.08.2009. 11:09

Dailes teātra 90. sezonas atklāšana notiks 12. septembrī plkst. 18.00 ar Jāņa Petera jubilejas vakaru „Dzejnieka mīlas vārdi”, kas tiks pārraidīts arī Latvijas Televīzijas 1. kanālā plkst. 18.30, ietverot intervijas, videosižetus un aizkulišu stāstus. Jubilejas vakars Dailes teātrī notiks arī 13. septembrī.
Dailes teātra 90. sezonas atklāšanā – Jāņa Petera jubilejas vakars

Septembris ir Dzejas dienu laiks – brīdis, kad aizmirst politiskās un ekonomiskās negācijas un pievērsties gara un vārda spēkam. Tādēļ šoreiz Dailes teātris atklāj sezonu ar koncertu, kas veltīts latviešu Dzejniekam Jānim Peteram un viņa pieturvietām dzejā un mūzikā. Vakara 1. daļā izskanēs Jāņa Petera apjomīgākā poēma „Nakts pēc tautasdziesmas” Dailes teātra aktieru izpildījumā, pie klavierēm – maestro Raimonds Pauls. Savukārt 2. daļā skanēs komponistu Raimonda Paula, Mārtiņa Brauna, Ulda Stabulnieka, Ivara Vīgnera un Imanta Kalniņa dziesmas ar Jāņa Petera vārdiem no izrādēm „Māsa Kerija”, „Šerloks Holmss”, „Sirano de Beržeraks”, „Trīnes grēki”, „Meldermeitiņa”, „Kabīrijas naktis”, „Šveiks”, „Pifa piedzīvojumi”, „Nāc pie puikām!” u.c.

Jāņa Petera jubilejas vakarā piedalīsies maestro Raimonds Pauls, aktieri Jānis Paukštello, Valdis Liepiņš, Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa, Artis Robežnieks, Vita Vārpiņa, Ilze Ķuzule un Ieva Pļavniece, kā arī Dailes teātra 9. studijas absolventi Ērika Eglija, Baiba Neja, Inita Dzelme, Kristaps Rasims un Gints Andžāns.

Diriģenta Jura Vaivoda vadībā muzicēs Kārlis Lācis (taustiņinstrumenti), Kaspars Zemītis (ģitāra), Mārtiņš Linde (sitaminstrumenti), Pēteris Liepiņš (basģitāra) un Gints Pabērzs (saksofons).

Jubilejas vakara režisors ir Valdis Liepiņš, muzikālais konsultants – Juris Vaivods, bet scenogrāfiju veido Mārtiņš Vilkārsis.

Savukārt izdevniecība Upe tuviem un tāliem tieši uz 12. septembri gatavojas izdot ierakstu, kurā ieskaņoti Jāņa Petera darbi. Pirmajā no trīs kompaktdisku apkopojuma būs dzirdama poēma Nakts pēc tautasdziesmas, kas ieskaņota Latvijas Radio Lilitas Ozoliņas, Imanta Skrastiņa un autora lasījumā. Otrais kompaktdisks ietvers dzeju - sākot ar 1975. gada ierakstu, kurā dzirdama Ulda Pūcīša balss līdz tikko jūlijā tapušam paša dzejnieka lasījumam. Trešais kompaktdisks veltīts dziesmām ar Jāņa Petera vārdiem, uzsverot allaž jaunās mīlestības tēmu.

Jāņa Petera jubilejas pasākumus Dailes teātrī atbalsta Rīgas Dome.

Lasi vēl...
» Autortiesības
Visas tiesības paturētas © EASYGET.LV 2006 - 2024
Portālā EASYGET.LV izvietotais materiāls ir pārpublicējams tikai ar EASYGET.LV atļauju. Atsevišķas fotogrāfijas ir atļauts pārpublicēt tās nemodificējot un ievieotjot atsauci uz EASYGET.LV